Μεγαλώνει η ατζέντα της JP Morgan για την Ελλάδα - Την Πέμπτη ο Dimon στην Ελλάδα

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγαλώνει η ατζέντα της JP Morgan για την Ελλάδα - Την Πέμπτη ο Dimon στην Ελλάδα
Σήμερα ή το πολύ αύριο αναμένεται η υπογραφή της συμφωνίας JP Morgan και Viva Wallet για την είσοδο της πρώτης με ποσοστό 48% στη δεύτερη. 

Την Πέμπτη αναμένεται στην Αθήνα ο επικεφαλής της JP Morgan, Jamie Dimon, για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία θα συμπέσει με την ανακοίνωση του Mega Deal της JP Morgan με τη Viva Wallet.

Η άφιξη Dimon στην Αθήνα σηματοδοτεί το άνοιγμα της ατζέντας των εργασιών του κορυφαίου αμερικανικού επενδυτικού οίκου στη χώρα μας, καθώς οι δραστηριότητες του πρόκειται να επεκταθούν σταδιακά και σε νέες εργασίες. Παράλληλα, αναμένεται και νέα αμερικανική επένδυση στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα ανέφερε, με μήνυμα του στο Twitter, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Η μεγαλύτερη δραστηριοποίηση της JP Morgan στη χώρα μας είναι αποτέλεσμα της προόδου που καταγράφει η ελληνική οικονομία, ενώ συνδέεται γεωγραφικά και με την κρίση στην Τουρκία (σε αντιπαραβολή με το ότι η Ελλάδα είναι χώρα του ευρώ). Βεβαίως, είναι και άμεση απόρροια του Brexit, καθώς όχι μόνο η JP Morgan αλλά και επενδυτικοί οίκοι όπως οι, Goldman Sachs, Bank of America, Nomura και Deutsche Bank, που είχαν ως κέντρο δραστηριοτήτων το Λονδίνο μετατοπίζουν τα κεντρικά του γραφεία στη Γερμανία (η JP Morgan ανακοίνωσε τη «μετακίνηση» της στην Φρανκφούρτη) και κατόπιν τούτου έχουν την υποχρέωση από την Ευρωπαϊκή ΚΕντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να διατηρούν πραγματική παρουσία στις χώρες του Ευρώ, όπου δραστηριοποιούνται.

Εν τω μεταξύ, σήμερα ή το πολύ αύριο αναμένεται η υπογραφή της συμφωνίας JP Morgan και Viva Wallet για την είσοδο της πρώτης με ποσοστό 48% στη δεύτερη.

Το Mega Deal ανοίγει την πόρτα για νέες αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας, καθώς και για διεύρυνση των δραστηριοτήτων της JP Morgan.

Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες η επένδυση της JP Morgan στη Viva Wallet κινείται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ, ενώ νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το τίμημα που καταβάλλει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα για την απόκτηση του 48% της Viva Wallet, ανέρχεται σε 1,150 δισ. ευρώ, με τη συμφωνία των δύο πλευρών να προβλέπει ότι η JP Morgan θα έχει διαθέσιμα και περίπου 200 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στη Viva Wallet.

Εν τω μεταξύ, η συμφωνία προβλέπει και διατήρηση προγράμματος stock options. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Viva είχε προβλέψει ήδη πρόγραμμα stock options για 200 στελέχη, τα οποία θα αποκτήσουν νέα δικαιώματα για απόκτηση μετοχών, κατά την συμμετοχή σε νέα κεφαλαιακή ενίσχυση της Viva Wallet.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η JP Morgan θα συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Viva με 2 ή 3 εκπροσώπους, ενώ η υπόλοιπη διοικητική ομάδα θα παραμείνει η ίδια, καθώς το Management διατηρούν ο Χάρης Καρώνης και ο Μάκης Αντύπας, ιδρυτές και μεγαλομέτοχοι της Viva Wallet με ποσοστό 52%.

Οι μέτοχοι που αποχωρούν πουλώντας στην JP Morgan (Hedosophia, Deca και το family office της οικογένειας Λάτση, EBRD) αποχωρούν με υπεραξίες.

Σημειώνεται ότι η Viva Wallet έχει μηδενικό δανεισμό και θετικό Ebitda.

Ενώ τέλος, η συμφωνία JP Morgan με Viva Wallet θα πρέπει να λάβει την έγκριση από όλες τις κεντρικές τράπεζες των 23 χωρών όπου η Viva έχει παρουσία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Viva Wallet: Στην JP Morgan το 48% με τίμημα 816 εκατ. ευρώ

Viva Wallet: Το deal που «επωάζεται» με την JP Morgan σε αποτίμηση 1,5 δισ. 

gazzetta
gazzetta reader insider insider