Μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2022 θα «τρέχει» το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χρηματοδότηση σημάτων και διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.
Το πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει από τις 10 Ιανουαρίου, είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ την ευθύνη για την εφαρμογή του φέρει το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. (EUIPO), με τη συνεργασία των Εθνικών Γραφείων Διανοητικής Ιδιοκτησίας. Εφαρμόζεται για δεύτερη φορά και σε αυτό μπορούν να συμμετάσχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές.
Τι καλύπτει το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα καλύπτει τη χρηματοδότηση του 75% των τελών κατάθεσης εθνικού σήματος ή σχεδίου και σήματος της Ε.Ε. ή κοινοτικού σχεδίου, καθώς και το 50% των τελών αίτησης διεθνούς σήματος για χώρες εκτός της Ε.Ε. μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ ανά επιχείρηση. Επιπλέον, χρηματοδοτείται το 50% των τελών εθνικού διπλώματος ευρεσιτεχνίας, μέχρι του ποσού των 750 ευρώ ανά επιχείρηση.
Αναλυτικότερα:
· επιστροφή 75% των εξόδων για τα τέλη εμπορικών σημάτων σε επίπεδο ΕΕ:
Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν αίτηση επιστροφής τελών για το 75% των τελών αίτησης σήματος της ΕΕ και πρόσθετων τελών ανά κλάση. Η καταχώρηση σήματος πρέπει να γίνεται μέσω του EUIPO.
· επιστροφή 75% των εξόδων για τα τέλη εμπορικών σημάτων σε εθνικό επίπεδο:
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση επιστροφής τελών για το 75% των τελών αίτησης εθνικού σήματος και πρόσθετων τελών ανά κλάση σε εθνικό επίπεδο. Η καταχώρηση για τέτοιου είδους προστασία πρέπει να γίνεται απευθείας μέσω της Διεύθυνσης Σημάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
· επιστροφή 50% των εξόδων για τα τέλη σημάτων εκτός ΕΕ
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση επιστροφής τελών για το 50% των βασικών τελών αίτησης διεθνούς σήματος με προσδιορισμό κράτους εκτός ΕΕ. Εξαιρούνται τα τέλη διεκπεραίωσης που χρεώνει το γραφείο προέλευσης (Διεύθυνση Σημάτωv). Η αίτηση διεθνούς σήματος για τέτοιου είδους προστασία πρέπει να υποβάλλεται μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΠΟΔΙ) και να κατατίθεται στη Διεύθυνση Σημάτων.
Πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 16 Δεκεμβρίου 2022, ενώ η διαδικασία είναι απλή και απαιτεί μόλις τέσσερα βήματα:
-υποβολή αίτησης επιχορήγησης
-λήψη επιχορήγησης και κουπόνι/κουπόνια
-πληρωμή δραστηριοτήτων
-λήψη αποζημίωσης
Όλη η διαδικασία πραγματοποιείται στην ελληνική γλώσσα και εφόσον η επιχείρηση πληροί τις σχετικές προδιαγραφές, λαμβάνει έγκριση, ώστε να πραγματοποιήσει στη συνέχεια την κατάθεση σήματος που την ενδιαφέρει. Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης, η επιχείρηση υποβάλλει στο EUIPO τα έγγραφα που την πιστοποιούν, προκειμένου να της επιστραφεί το ανωτέρω ποσό κατά περίπτωση.
Για να συμμετάσχει μια επιχείρηση, θα πρέπει να είναι μια έγκυρη μικρομεσαία επιχείρηση εγκατεστημένη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως εξής:
Η εν λόγω πρωτοβουλία είναι η πρώτη από μια σειρά δράσεων που θα ακολουθήσουν τα επόμενα δύο χρόνια και σκοπό έχει να θέσει τη διανοητική ιδιοκτησία στην υπηρεσία κυρίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ώστε αυτές να εφοδιαστούν και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα άυλα περιουσιακά τους δικαιώματα επί σημάτων, σχεδίων και διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και παράλληλα να ωφελήσουν την οικονομία.
Από πού αντλούνται οι πόροι για τη χρηματοδότηση του προγράμματος
Το Ταμείο για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις θεσπίστηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εντάσσεται στο πρόγραμμα αυτής για την Ενιαία Αγορά και πραγματοποιείται από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO), σε συνεργασία με τα εθνικά και περιφερειακά γραφεία διανοητικής ιδιοκτησίας της ΕΕ. Το Ταμείο ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2021 ως μηχανισμός ταχείας αντίδρασης, προκειμένου να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ανακάμψουν και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, με σχεδόν 13.000 ευρωπαϊκές ΜΜΕ να επωφελούνται από αυτό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά 488 ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δήλωσαν συμμετοχή πέρυσι, κατά την πρώτη χρονιά εφαρμογής του προγράμματος.
Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας
Το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) διαχειρίζεται τα δικαιώματα σχετικά με τα εμπορικά σήματα, τα σχέδια και τα υποδείγματα της ΕΕ, που ισχύουν σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα δικαιώματα αυτά συμπληρώνουν τα εθνικά δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας και συνδέονται με τα διεθνή συστήματα διανοητικής ιδιοκτησίας. Ιδρύθηκε το 1994, ενώ από το 2012 είναι υπεύθυνο για το Παρατηρητήριο της ΕΕ για την παραβίαση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και τη βάση δεδομένων των ορφανών έργων.
Κατά μέσο όρο, το Γραφείο λαμβάνει και εξετάζει κάθε χρόνο πάνω από 150.000 αιτήσεις για εμπορικά σήματα και 90.000 αιτήσεις για σχέδια και υποδείγματα. Επίσης, ενθαρρύνει τα Γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας των χωρών της ΕΕ να εναρμονίζουν τις πρακτικές τους στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων συνεργασίας του Δίκτυο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται εύχρηστα εργαλεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας.
Μέσω του Παρατηρητηρίου, το Γραφείο φέρνει σε επαφή τα μέλη ενός εκτεταμένου δικτύου ενδιαφερόμενων φορέων με σκοπό την ευαισθητοποίηση σε θέματα παραβίασης των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας μέσω μελετών, έργων και εργαλείων. Επίσης, το EUIPO διαχειρίζεται τη βάση δεδομένων των ορφανών έργων, παρέχοντας στο κοινό ψηφιοποιημένη πρόσβαση σε πληροφορίες για λογοτεχνικά, κινηματογραφικά ή οπτικοακουστικά έργα, εικόνες και φωτογραφίες.