Με μεταβατική διοίκηση θα οδεύσει στην επόμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, που αναμένεται το καλοκαίρι η Attica Bank, καθώς τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που ορίστηκαν χθες θα τεθούν προς έγκριση στη γενική συνέλευση των μετόχων, λογικά τον Μάιο – Ιούνιο, η οποία μπορεί και να αποφασίσει διαφορετικά.
Στη χθεσινή συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank επέλεξε ως αντικαταστάτη του μέχρι σήμερα Διευθύνοντος Συμβούλου, Θόδωρου Πανταλάκη, τον Μιχάλη Ανδρεάδη, Επιτελικό Διευθυντή Λειτουργίας & Ανάπτυξης Αγορών στον Όμιλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών από το Δεκέμβριο του 2019, ο οποίος έχει συνεργαστεί και ως εξωτερικός ελεγκτής στην Attica Bank. Οι αλλαγές στο ΔΣ της Attica Bank αφορούν και δύο ακόμη μη εκτελεστικά μέλη, συνεργάτες του Θ. Πανταλάκη από την εποχή της Αγροτικής Τράπεζας, τους κ.κ. Ηλία Μπέτση και Χρήστο – Στέργιο Γκλαβάνη. Οι τελευταίοι αντικαθίστανται από την κυρία Ειρήνη Μαραγκουδάκη, με περισσότερα από 27 χρόνια ενεργού στελεχιακού ρόλου σε κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και από το 2017, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Thea Artemis ΑΕΔΑΠ, μιας από τις πρώτες εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, και τον κ. Μάρκο Κούτη, επαγγελματία κεφαλαιαγορών με εμπειρία στη διαχείριση χαρτοφυλακίων και με πάνω από 20 χρόνια εμπειρία στην εμπορική και επενδυτική τραπεζική.
Σημειώνεται ότι η αλλαγή CEO στην Attica Bank, προκειμένου να ταυτίζεται με τη στρατηγική που θέλουν να υλοποιήσουν οι νέοι μέτοχοι μετά την πρόσφατη ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ, αποτελούσε όρο των διαπραγματεύσεων με τον ιδιώτη μέτοχο (Ellington). Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος Μ. Ανδρεάδης θα ασκήσει τα καθήκοντά του από τις 14 Φεβρουαρίου 2022. Σημειώνεται ότι η χθεσινή εκλογή του νέου ΔΣ ισχύει για το υπόλοιπο της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου, δηλ. μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2023, θα ανακοινωθεί δε από το Διοικητικό Συμβούλιο στην αμέσως προσεχή Γενική Συνέλευση των Μετόχων. Όπως αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση της Attica Bank, η επόμενη ΓΣ θα αποφασίσει τον ορισμό των ιδίων ή την εκλογή άλλων μελών.
Η αναφορά αυτή παραπέμπει στο μεταβατικού χαρακτήρα μάνατζμεντ που θα έχει μέγιστη διάρκεια 18 μήνες και ουσιαστικά, σύμφωνα με όσα είχε γράψει το insider.gr, μέχρι να υλοποιηθεί η επόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Τράπεζα που προσδιορίζεται μέσα στο καλοκαίρι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, η χρονική διάρκεια της νέας Διοίκησης ήταν αντικείμενο διαφωνίας μεταξύ ΤΧΣ και Ellington, με την δεύτερη να επιμένει σε μάνατζμεντ με σύντομη ημερομηνία λήξης.
Το προηγούμενο διάστημα, γύρω από την επιλογή της νέας Διοίκησης της Attica Bank υπήρξε έντονο παρασκήνιο, καθώς στο τραπέζι είχαν τεθεί τέσσερις υποψηφιότητες, δύο από την πλευρά του ΤΧΣ (ο Μιχ. Ανδρεάδης και ο Μίνος Μωυσής) και δύο από την πλευρά της Ellington (ένας Άγγλος και ένας Ελληνοαμερικανός δεύτερης γενιάς). Εσπευσμένα, είχε διαρρεύσει ως επικρατέστερου για τη θέση του νέου CEO το όνομα του Μ. Μωυσή που είναι μη εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Attica Bank και εκπρόσωπος του ΤΧΣ. Ωστόσο, ο κ. Μωυσής φέρεται να κόπηκε στα κριτήρια fit & proper, καθώς δεν πληρούσε την προϋπόθεση δεκαετούς θητείας σε τραπεζικό οργανισμό.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, την υποψηφιότητά του για τη θέση του CEO της Attica Bank είχε υποβάλει και ο οικονομολόγος, Βασίλης Κατσικιώτης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Επενδυτικών Συμβούλων και Διαχείρισης Κεφαλαίων Windjammer Way Advisors με έδρα την Νέα Υόρκη. Ο κ. Κατσικιώτης είχε εκδηλώσει το 2016 ενδιαφέρον για τη θέση του CEO του ΤΧΣ και είχε επιλεγεί από την τότε κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών, με τον διορισμό του να δημοσιεύεται στο ΦΕΚ. Ωστόσο, μέχρι τον Μάιο του 2017, οπότε και επέστρεψε στις ΗΠΑ, ο κ. Κατσικιώτης δεν ανέλαβε ποτέ τα καθήκοντά του στο ΤΧΣ, με ένα πέπλο μυστηρίου να καλύπτει τους λόγους, δικούς του ή έξωθεν, για την παραίτησή του.
Η νέα Διοίκηση στην Attica Bank θα αναλάβει την υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης μέχρι την επόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τον ιδιώτη μέτοχο (Ellington). Ενόψει αυτού, στην παρούσα φάση η ICAP διενεργεί στην Τράπεζα νέο due diligence που θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου και θα αναδείξει τις πραγματικές επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας. Αυτές βρίσκονται σε συνάρτηση με τις τιτλοποιήσεις που σκοπεύει να μεταβιβάσει η Τράπεζα στον «Ηρακλή 2» έτσι ώστε να εξυγιάνει πλήρως το δανειακό της χαρτοφυλάκιο, μηδενίζοντας τον δείκτη ΝΡΕ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες εκτιμώνται κάτω των 150 εκατ. ευρώ.