Παγκρήτια και HSBC έχουν δώσει τα χέρια, το «μπαλάκι» στην ΤτΕ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Παγκρήτια και HSBC έχουν δώσει τα χέρια, το «μπαλάκι» στην ΤτΕ
Τι θα σημάνει το deal. Οι ενστάσεις  της Τράπεζας της Ελλάδος και οι εξηγήσεις που δόθηκαν χθες για το σχέδιο της εξαγοράς. Η καθοριστική Τρίτη 15 Φεβρουαρίου και το ευρύτερο επιχειρηματικό και πολιτικό ενδιαφέρον.

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις του τελευταίου δεκαημέρου στο μέτωπο της αποχώρησης της HSBC από την Ελλάδα, με την βρετανική τράπεζα να έχει καταλήξει σε συμφωνία για την πώληση του δικτύου και των δραστηριοτήτων της στην Παγκρήτια Τράπεζα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι δύο πλευρές έχουν δώσει τα χέρια, ενώ ο φάκελος με τους επιμέρους όρους της συμφωνίας έχει υποβληθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θα μελετήσει τη συναλλαγή και θα δώσει ή όχι το πράσινο φως. Εφόσον η συναλλαγή εγκριθεί, η Παγκρήτια θα αποκτήσει το δίκτυο των 15 καταστημάτων της HSBC, επιπλέον ενεργητικό περίπου 1,9 δισ. ευρώ και καταθέσεις περίπου 1,7 δισ. και θα καταστεί υπολογίσιμη δύναμη στην Αττική όπου σήμερα έχει παρουσία με μόλις 5 καταστήματα.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο για την εξαγορά της HSBC δεν ανατρέπει τον σχεδιασμό για τη συγχώνευση της Παγκρήτιας με την Τράπεζα Χανίων και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που έχει εξαγγελθεί, τα οποία θα προχωρήσουν κανονικά. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πληροφορίες του insider.gr, η σχεδιαζόμενη ΑΜΚ θα υπερβεί το ποσό των 100 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινωθεί και θα ανέλθει στα 120 εκατ. ευρώ.

Συνυπολογίζοντας την εξαγορά της HSBC, επιπλέον της συγχώνευσης με την Χανίων, η Παγκρήτια θα έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κοντά στο 20%. Θα δημιουργηθεί δε μία Τράπεζα με συνολικό ενεργητικό της τάξεως των 5 δις. ευρώ και δίκτυο 90 καταστημάτων, η οποία θα είναι υπολογίσιμη δύναμη, ικανή να διαδραματίσει ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Η προοπτική αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία λόγω του τοπικού χαρακτήρα που έχουν η Παγκρήτια και η Τράπεζα Χανίων με την ήδη ισχυρή παρουσία τους στην Κρήτη.

Η οικονομική δραστηριότητα της Κρήτης συμβάλει στο 5% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ στην περιοχή υλοποιούνται και θα υλοποιηθούν μεγάλα επενδυτικά έργα όπως, ενδεικτικά, η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική και ο ΒΟΑΚ, χωρίς να υπολογίζεται η τεράστια τουριστική βιομηχανία του νησιού και το πλήθος των έργων που μπορεί να υλοποιηθούν και προς αυτή την κατεύθυνση.

Πέραν αυτών, η ντόπια επιχειρηματικότητα ανθεί και η Κρήτη εκπροσωπείται από μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα, τα οποία θα ήθελαν μία ισχυρή κρητική τράπεζα για τις συναλλαγές και τη χρηματοδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων.

Πέραν του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για τη μεγέθυνση της Παγκρήτιας, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται και η «πολιτική» βαρύτητα της Κρήτης, ως τόπος καταγωγής του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Από τα παραπάνω είναι αντιληπτό ότι το ενδιαφέρον για τη μεγέθυνση της Παγκρήτιας με την ευόδωση της εξαγοράς της HSBC συγκεντρώνει επιχειρηματικό και πολιτικό ενδιαφέρον, με τη συμφωνία να έχει «τις ευλογίες» του Μεγάρου Μαξίμου. Το επιχειρηματικό της σκέλος, ωστόσο, καθώς και η συμβολή της στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα απομένει να αξιολογηθούν και να κριθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Παγκρήτιας - HSBC

Οι πληροφορίες του insider.gr αναφέρουν ότι τα σχέδια των συμβάσεων για την εξαγορά της HSBC στην Ελλάδα από την Παγκρήτια έχουν εγκριθεί από τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο τραπεζών και βρίσκονται στα χέρια της ΤτΕ από τις 2 Φεβρουαρίου. Η συμφωνία προβλέπει την εξαγορά από την Παγκρήτια του δικτύου καταστημάτων της HSBC, των δανείων και των καταθέσεων, καθώς και του χαρτοφυλακίου ομολόγων της. Παράλληλα, η HSBC πρόκειται να καταβάλει στην Παγκρήτια το ποσό των 85 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν τα στοιχεία σταθμισμένου ενεργητικού της HSBC, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που θα αγοράσει η Παγκρήτια.

Ειδικότερα, η συμφωνία προβλέπει ότι η Παγκρήτια θα αγοράσει χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων 500 εκατ. ευρώ (σημειώνεται ότι πρόκειται για δάνεια με πολύ χαμηλό δείκτη επισφαλειών και πλήρως καλυμμένα από προβλέψεις), καθώς και αντίστοιχου ύψους χαρτοφυλάκιο ομολόγων, ενώ εκτός της συναλλαγής βρίσκονται τα ναυτιλιακά δάνεια της HSBC, ύψους 550 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατηρήσει η βρετανική τράπεζα.

Πέραν αυτού, η HSBC θα επωμιστεί και το κόστος της αποχώρησης περίπου 10 υψηλόβαθμων στελεχών της, ενώ όλο το υπόλοιπο προσωπικό θα μεταφερθεί στην Παγκρήτια και δεν θα γίνουν απολύσεις ούτε θα κλείσουν καταστήματα, αφού το δίκτυο της HSBC είναι απολύτως συμπληρωματικό σε αυτό της Παγκρήτιας. Με τη συναλλαγή, τα κεφάλαια της Παγκρήτιας θα ενισχυθούν κατά 85 εκατ. ευρώ και η αξία των μετόχων της θα υπερδιπλασιαστεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η υποδοχή του σχεδίου της Παγκρήτιας από την ΤτΕ συνοδεύτηκε από σκεπτικισμό και ενστάσεις για το κατά πόσον η επάρκεια κεφαλαίων της Παγκρήτιας επιτρέπει την εξαγορά της HSBC και για το κατά πόσον μπορεί να «τρέξει» παράλληλα με την συγχώνευση της Τράπεζας Χανίων. Στο πλαίσιο αυτό, η ΤτΕ θεωρούσε απαραίτητη την καταβολή μεγαλύτερου ποσού από τα 85 εκατ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία πως θα καταβάλει η HSBC στην Παγκρήτια.

Επιπλέον, στις καταρχήν ενστάσεις της ΤτΕ περιλαμβάνεται και το μισθολογικό κόστος του προσωπικού της HSBC, το οποίο είναι κατά κεφαλήν περίπου 2,5 φορές υψηλότερο από αυτό της Παγκρήτιας, όπως επίσης το θέμα της μετάπτωσης των πληροφοριακών συστημάτων.

Η αρχική θέση σκεπτικισμού της ΤτΕ στηρίζεται και στο γεγονός ότι τρεις συστημικές τράπεζες με τις οποίες διαπραγματεύθηκε πριν καταλήξει στην Παγκρήτια η HSBC (Eurobank, Εθνική, Πειραιώς), δεν προχώρησαν στο deal.

Οι απαντήσεις στις ενστάσεις της ΤτΕ φαίνεται πως δόθηκαν χθες το απόγευμα από την HSBC (στο τρίτο, κατά τις πληροφορίες, τηλε - ραντεβού μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου) και ήταν ικανοποιητικές. Κατόπιν αυτού, τις τελικές αποφάσεις θα λάβει ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, όπως εκτιμάται, το αργότερο μέχρι την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου. Εφόσον ο Διοικητής δώσει το πράσινο φως, θα πέσουν και οι υπογραφές στη συμφωνία Παγκρήτιας και HSBC.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην ΤτΕ διευκρινίστηκε η πτυχή της συμφωνίας που αφορά στην εξαγορά του δανειακού χαρτοφυλακίου από το οποίο εξαιρούνται τα ναυτιλιακά δάνεια. Κατόπιν τούτου, η Παγκρήτια δεν θα αγοράσει δάνεια 1 δις. ευρώ, τα οποία για να «σηκώσει» στον ισολογισμό της θα απαιτούνταν να έχει πρόσθετα κεφάλαια 120 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια που εξαγοράζει ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ και καλύπτονται πλήρως κεφαλαιακά από τα 85 εκατ. ευρώ που θα καταβάλει η HSBC. Μάλιστα, το ποσό υπερβαίνει τα 60 – 70 εκατ. που είχε υπολογιστεί ως αναγκαίο πρόσθετο κεφάλαιο για την απόκτηση δανειακού χαρτοφυλακίου 500 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά το αναλαμβανόμενο μισθολογικό κόστος από την Παγκρήτια για τα περίπου 330 άτομα προσωπικό που θα πάρει από την HSBC, δεν ξεπερνά τα 14 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Παγκρήτια δεν θέτει ζήτημα εθελουσίας εξόδου του προσωπικού όπως συνέβη κατά τις διαπραγματεύσεις που είχε η HSBC με τις τρεις συστημικές τράπεζες, οι οποίες περικόπτουν ήδη με συνεχείς εθελούσιες το προσωπικό τους και κλείνουν καταστήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider