Mαρινόπουλος: Προχωρά κανονικά η συμφωνία με τις τράπεζες

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Mαρινόπουλος: Προχωρά κανονικά η συμφωνία με τις τράπεζες

Η μη υπογραφή του πολυαναμενόμενου σχεδίου χρηματοδότησης της αλυσίδας σουπερμάρκετ Μαρινόπουλος, που αναμένει εναγωνίως όλη η αγορά, δεν οφείλεται σε εμπλοκή αλλά σε μικρή καθυστέρηση προκειμένου να διευθετηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Αυτό τονίζουν στο insider στελέχη της αγοράς, επισημαίνοντας ότι η υπογραφή του σχεδίου αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες (ενδεχομένως και εντός της ημέρας).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία έχει σχεδόν κλειδώσει και οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν σύντομα, μόλις ολοκληρωθούν και οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα και οι τέσσερις πιστώτριες τράπεζες (Αlpha, Eurobank, Πειραιώς και Εθνική) άναψαν το «πράσινο φως» στο σχέδιο που κατέθεσε η Σκλαβενίτης, ύστερα από επίπονες διαπραγματεύσεις που κράτησαν σχεδόν ενάμιση μήνα, ενώ στη διαδικασία εμπλέχτηκαν και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης καθώς σε περίπτωση κατάρρευσης του Μαρινόπουλου, οι επιτπώσεις στην ελληνική οικονομία θα ήταν τεράστιες.

Το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος προβλέπει την χορήγηση δανείου 360 εκατ. με επιτόκιο 1,5%, με option την απόκτηση του 25% της νέας εταιρείας, ενώ η Σκλαβενίτης θα μετέχει με ποσοστό 75%.

Η Σκλαβενίτης από την πλευρά της θα εισφέρει τα 125 εκατ. ευρώ στο νέο σχήμα, ενώ το σύνολο των αντληθέντων κεφαλαίων (ήτοι 485 εκατ. ευρώ) θα δοθεί για την αποπληρωμή μέρους των υποχρεώσεων και για ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης.

Η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα ελέγχεται μετοχικά κατά 100% από την Σκλαβενίτης.

Επίσης, το σχέδιο διάσωσης προβλέπει την κλιμακωτή διαγραφή οφειλών προς προμηθευτές της Μαρινόπουλος σε ποσοστό έως και 50%.
Η συμφωνία επίσης προβλέπει την αποχώρηση των μετόχων της Μαρινόπουλος από το νέο σχήμα, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη καταβάλλει περί τα 15 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο εγγυήσεων που τους ζητήθηκαν.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, έπεται η προχρηματοδότηση των 80 εκατ. ευρώ, προκειμένου να πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων και τα μισθώματα των ακινήτων.

Παράλληλα, θα αρχίσουν να τοποθετούνται ξανά εμπορεύματα στα ράφια και στα ψυγεία των καταστημάτων της Μαρινόπουλος, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν την λειτουργία τους.

Επόμενη φάση της συμφωνίας είναι η εκδίκαση της υπόθεσης στις 21 Σεπτεμβρίου, καθώς και η συγκέντρωση του 60% των προμηθευτών, το οποίο θα συμφωνήσει με το «κούρεμα» των οφειλών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider