Καυτή την ανάσα του ανταγωνισμού σε επίπεδο ψηφιοποίησης, νιώθουν οι τράπεζες μετά το πρόσφατο deal της JP Morgan με την Viva Wallet.
Η σύμπραξη του διεθνούς τραπεζικού κολοσσού με το ελληνικό unicorn στο χώρο των ολοκληρωμένων υπηρεσιών πληρωμών δεν έχει κλείσει μήνα από όταν ανακοινώθηκε και για τον αντίκτυπό του στον ανταγωνισμό μίλησαν χθες για πρώτη αφορά ανοιχτά οι τράπεζες, κατά τις διαπραγματεύσεις με την ΟΤΟΕ για τη νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας της περιόδου 2022 – 2024.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, οι εκπρόσωποι των τραπεζών έκαναν λόγο στους τραπεζοϋπαλλήλους για το «τεράστιο πρόβλημα με τον ανταγωνισμό που δημιουργεί στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα η είσοδος της JP Morgan στην ελληνική αγορά» και για την ανάγκη οι τράπεζες να αναπροσαρμόσουν τα λειτουργικά τους μοντέλα. Όπως πρόσθεσαν, ο ψηφιακός μετασχηματισμός κοστίζει ακριβά για τις τράπεζες σε επενδύσεις στην τεχνολογία, αλλά και σε στρατηγικές για τους εργαζόμενους. Η εντεινόμενη ψηφιοποίηση των τραπεζικών εργασιών που επιταχύνθηκε ραγδαία από την πανδημική κρίση, απαξιώνει θέσεις απασχόλησης και εργασίες που γίνονται χωρίς φυσική παρουσία.
Εξαφανίζονται, έτσι, χιλιάδες θέσεις τραπεζοϋπαλλήλων και παράλληλα, καθίσταται επιτακτική η συνεχής ανάγκη επιμόρφωσης των υπαλλήλων που παραμένουν, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στις συνεχείς εξελίξεις της τεχνολογίας.
«Θέλουμε και θα επενδύσουμε στην εκπαίδευση του προσωπικού, αλλά μην ζητάτε μεγάλες αυξήσεις μισθών γιατί για να ανταπεξέλθουμε, θα αναγκαστούμε να διώξουμε ακόμη περισσότερο κόσμο». Αυτό ουσιαστικά έθεσαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης οι τράπεζες, βάζοντας «πάγο» στο βασικό αίτημα των εργαζομένων που αφορά στα μισθολογικά της νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Σημειώνεται ότι το μισθολογικό αίτημα της ΟΤΟΕ στη νέα τριετή κλαδική σύμβαση εργασίας είναι η ανάκτηση των απωλειών που υπέστησαν οι εργαζόμενοι από το 2013 μέχρι σήμερα, η αποκατάσταση του Ενιαίου Κλαδικού Μισθολογίου και η κάλυψη των αναμενόμενων απωλειών για τους εργαζόμενους από τον πληθωρισμό. Λόγω της πολυετούς δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι μισθοί των τραπεζοϋπαλλήλων δέχτηκαν μειώσεις 9% από το 2013. Με την προηγούμενη κλαδική ΣΣΕ 2019 – 2021 ανέκτησαν το 2,75%. Πλέον, με την επιστροφή των τραπεζών στην κανονικότητα και την κερδοφορία, οι τραπεζοϋπάλληλοι ζητούν μισθολογική αναπροσαρμογή της τάξεως του 15% που να καλύπτει τόσο την υπολειπόμενη μείωση από τα προηγούμενα έτη, όσο και την επίπτωση του πληθωρισμού στο εισόδημα, καθώς αυτός έχει σκαρφαλώσει σε υψηλά 25ετίας.
Οι παρούσες συνθήκες αλλά και ο εντεινόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός των τραπεζών καθιστούν την διαπραγμάτευση τραπεζών – ΟΤΟΕ τη δυσκολότερη των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, την ερχόμενη Δευτέρα θα οριστεί νέο ραντεβού των δύο πλευρών και μέχρι την υπογραφή της νέας κλαδικής ΣΣΕ φαίνεται ότι το θέμα θα χειριστούν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών και όχι απλά οι επικεφαλής των Μονάδων Ανθρώπινου Δυναμικού.
Η πίεση για περαιτέρω ψηφιοποίηση που φέρνει στην εγχώρια τραπεζική αγορά το deal JP Morgan με Viva, αναφέρθηκε χθες και σε στενότερο κύκλο, από τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκα Χαρδούβελη, στο πλαίσιο ομιλίας του στο συνέδριο του AHEPA «Διεθνής Πρωτοβουλία: Επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας».
Παρουσιάζοντας την κατάσταση και τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι η είσοδος της JP Morgan στην ελληνική αγορά και το ψηφιακό μοντέλο λειτουργίας της μέσω της συμμετοχής της στην Viva Wallet, προβληματίζει τις ελληνικές τράπεζες. Όπως είπε, επιτάσσει μεγαλύτερη και συνεχή προσαρμογή και επενδύσεις στην τεχνολογία για να διατηρήσουν οι τράπεζες ως πελάτες τους τη νέα γενιά που επιζητά τραπεζικές λύσεις και υπηρεσίες άμεσα, χωρίς περιορισμούς στο χρόνο και τόπο των συναλλαγών.
Για να δώσει τη διάσταση του ανταγωνισμού λόγω ψηφιοποίησης που φέρνει για τις τράπεζες το deal JP Morgan – Viva, αλλά και ευρύτερα τον ανταγωνισμό διεθνώς για τις τράπεζες από τις εταιρείες τεχνολογίας, ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι η JP Morgan που είναι η μεγαλύτερη τράπεζα, με κεφαλαιοποίηση 500 δισ. δολ. (στοιχεία 17/2/2022) είναι μικρή μπροστά στην κεφαλαιοποίηση των 2,7 τρισ. δολ. της Apple, καθώς επίσης μπροστά σε εταιρείες όπως η Microsoft, η Google και η Amazon που ξεπερνούν σε κεφαλαιοποίηση το 1,5 τρισ. δολ. και φτάνουν μέχρι τα 2,3 τρισ. δολ.