Ηλεκτρισμός: Μικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές – Πτώση 6,2% στην Ελλάδα - Τα βλέμματα στην Έκτακτη Σύνοδο για μέτρα στήριξης

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ηλεκτρισμός: Μικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές – Πτώση 6,2% στην Ελλάδα - Τα βλέμματα στην Έκτακτη Σύνοδο για μέτρα στήριξης
Σε τροχιά αρνητικής πανευρωπαϊκής πρωτιάς για τον Φεβρουάριο βρίσκεται η εγχώρια χονδρική ηλεκτρικής ενέργειας. Διόρθωση σε αρκετές αγορές, έπειτα από την αποκλιμάκωση των τιμών αερίου στο ολλανδικό hub. Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας τη Δευτέρα, με πιθανό ακόμη το «στοπ» στο ρωσικό αέριο.

Μικρές αυξομειώσεις παρουσιάζουν κατά κανόνα σήμερα Σάββατο οι ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, στον απόηχο της χθεσινής αισθητής πτώσης κατά 30% περίπου του συμβολαίου Μαρτίου στο ολλανδικό hub φυσικού αερίου (TTF), το οποίο διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 95 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Όσον αφορά τις χώρες που παρουσιάζουν άνοδο, ξεχωρίζουν η Γερμανία και η Πολωνία, οι οποίες είχαν «εξαιρεθεί» από το κύμα ανατιμήσεων που πριν από ένα 24ωρο σάρωσε την υπόλοιπη Ευρώπη. Έτσι, η τιμή στη Γερμανία εκτινάχθηκε κατά 88% περίπου σε ένα 24ωρο και κινείται στα 225 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ της Πολωνίας είναι σήμερα αυξημένη κατά 36% και αγγίζει τα 141 ευρώ.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες όπου οι τιμές παρουσιάζουν μικρή αποκλιμάκωση. Ειδικότερα, στη χώρα μας η αγορά Επόμενης Ημέρας είναι ελαττωμένη κατά 6,2% σε σχέση με χθες Παρασκευή, με συνέπεια να διαμορφώνεται στα 220,9 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, ένας σημαντικός λόγος για την αποκλιμάκωση στην ελληνική αγορά είναι η μείωση των τιμών σε αρκετές ακόμη χώρες της Ευρώπης, καθώς το χθεσινό ανοδικό ράλι αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις ανατιμητικές πιέσεις που άσκησε μέσω των εξαγωγών η εκτίναξη του κόστους σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες είναι πιο «ευαίσθητες» στις διακυμάνσεις των spot φορτίων LNG.

Όπως προσθέτουν, λόγω μειωμένης ζήτησης, οι τιμές κατά κανόνα καταγράφουν μικρή υποχώρηση το Σάββατο και την Κυριακή. Με αυτή τη λογική, η μείωση που καταγράφεται σήμερα ίσως δεν είναι ενδεικτική για την ακριβή αποτίμηση των συνεπειών στην εγχώρια χονδρική ρεύματος από την ανάφλεξη στην Ουκρανία.

Πιθανό ακόμη το «στοπ» στο ρωσικό αέριο

Μεγαλύτερη τιμή σήμερα καταγράφεται στην Ιταλία, όπου παρά την πτώση κατά 12%, η τιμή χονδρικής διαμορφώνεται στα 250 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Ολλανδία (με 245 ευρώ), στην οποία μάλιστα καταγράφεται αύξηση 15%.

Αν και οι ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη συνεχίζονται απρόσκοπτα έως και αυτή τη στιγμή, τα τελευταία 24ωρα αναζωπυρώθηκε η απειλή για διακοπή τους. Το ενδεχόμενο αυτό ήρθε στην επιφάνεια με την προοπτική η Ε.Ε. να κλιμακώσει τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αποκλείοντας τη χώρα από το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT.

Η Μόσχα έσπευσε ήδη να προειδοποιήσει ότι ο αποκλεισμός από το SWIFT θα είχε άμεση συνέπεια το «στοπ» της ενεργειακής τροφοδοσίας της «Γηραιάς Ηπείρου». Σχετικές δηλώσεις έκανε χθες Παρασκευή στο πρακτορείο TASS ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Νικολάι Ζουραβλιόφ, σημειώνοντας ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα διακοπτόταν ο ανεφοδιασμός της Ευρώπης.

«Το SWIFT είναι ένα σύστημα πληρωμών, είναι μια υπηρεσία. Γι’ αυτό αν αποσυνδέσουν τη Ρωσία από το SWIFT, τότε εμείς δεν θα παίρνουμε συνάλλαγμα, αλλά οι αγοραστές, οι χώρες της Ευρώπης πρωτίστως, δεν θα προμηθεύονται τα δικά μας εμπορεύματα, όπως είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα μέταλλα και άλλα σημαντικά προϊόντα που εισάγουν. Χρειάζονται κάτι τέτοιο; Δεν νομίζω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζουραβλιόφ.

Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας τη Δευτέρα

Η Ελλάδα έχει ήδη καταστρώσει ένα σχέδιο 5 πυλώνων για τη διασφάλιση της ενέργειας ακόμη και με την πλήρη διακοπή των εισαγωγών ρωσικού αερίου, το οποίο παρουσίασε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μετά τη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΝ. Ωστόσο, όσο κι εάν η χώρα μας είναι «θωρακισμένη» από την άποψη επάρκειας, παραμένει εκτεθειμένη (όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη) στην εκτίναξη των τιμών αερίου και ρεύματος, που θα προκαλούσε ένα τέτοιο σενάριο.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η έκτακτη Σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, έπειτα από κοινό αίτημα των υπουργών της Ελλάδας, της Βουλγαρία και της Ρουμανίας. Κι αυτό γιατί στη σύνοδο θα τεθεί εκ νέου επί τάπητος η ελληνική πρόταση για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ταμείου, το οποίο θα «θωρακίσει» τις χώρες της Ε.Ε. και από ένα νέο ανοδικό ράλι των τιμών των δύο ενεργειακών προϊόντων.

Χαρακτηριστική ήταν η σχετική αναφορά που έκανε χθες ο κ. Σκρέκας, κατά την ανακοίνωση των 5 μέτρων διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας. «Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία αναδεικνύουν τη σημασία της πρότασης που έχει υποβάλει έγκαιρα η ελληνική Κυβέρνηση, για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών από το προηγούμενο φθινόπωρο. Οι μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας αποτελούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα το οποίο απαιτεί την ανάληψη συντονισμένης δράσης σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο», είχε επισημάνει.

Προς αρνητική πρωτιά η Ελλάδα τον Φεβρουάριο

Ακόμη πάντως κι αν δεν υπάρξει καμία διαταραχή στις ροές αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε τροχιά να χρισθεί ακριβότερη αγορά της Ευρώπης και τον Φεβρουάριο, παρά τη σχετική σημερινή μείωση. Κι αυτό γιατί η μέση μηνιαία τιμή μέχρι σήμερα (26 Φεβρουαρίου) αγγίζει τα 211,62 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, την υψηλότερη σε όλη τη «Γηραιά Ήπειρο».

Έτσι, εκτός απροόπτου θα διατηρήσει τα αρνητικά πρωτεία μέχρι το τέλος του μήνα, παρόλο που προηγείται με βραχεία κεφαλή από την Ιταλία, όπου η μέση μηνιαία τιμή διαμορφώνεται στα 210,68 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Απόδειξη της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης αποτελεί το γεγονός ότι ο Φεβρουάριος θα κλείσει περίπου με 4πλάσια τιμή έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2021, όταν η τιμή ήταν 50,36 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Μία σύγκριση που αποτυπώνει ανάγλυφα την ανάγκη συνέχισης των επιδοτήσεων και για τον Μάρτιο, με δεδομένο ότι ακόμη στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρξει μία νέα μικρή υποχώρηση του κόστους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider