Η ουκρανική κρίση βάζει «φωτιά» στην τιμή του ψωμιού – Σε εγρήγορση για τυχόν ελλείψεις οι αλευροβιομηχανίες

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ουκρανική κρίση βάζει «φωτιά» στην τιμή του ψωμιού – Σε εγρήγορση για τυχόν ελλείψεις οι αλευροβιομηχανίες
Αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού προαναγγέλλει ο πρόεδρος των αρτοποιών, μιλώντας στο insider.gr. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια απορρόφησης των ανατιμήσεων από τον κλάδο. Πόσο επιδεινώνει την κατάσταση η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ποια η έκθεση των ελληνικών αλευροβιομηχανιών στις δύο χώρες.

Αναπόφευκτες κρίνονται πλέον οι αυξήσεις τιμών σε βασικά είδη διατροφής στην Ελλάδα, υπό το ασφυκτικό βάρος της ουκρανικής κρίσης, με το ψωμί να ετοιμάζεται να σύρει τον χορό των ανατιμήσεων.

Οι αρτοποιοί προειδοποιούσαν για μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, ακόμη και πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τον κλάδο να μην μπορεί να διαχειριστεί το υπέρογκο ενεργειακό κόστος και τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες. Μετά την κλιμάκωση όμως της έντασης στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο, η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει, στη σκιά και των φόβων για ελλείψεις στα σιτηρά.

Δεδομένου ότι Ρωσία και Ουκρανία αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σίτου, το 20% των παγκόσμιων προμηθειών καλαμποκιού και το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου, οι ανησυχίες για ελλείψεις στην αγορά, αλλά και για μεγάλες ανατιμήσεις προκαλούν έντονο προβληματισμό για την επόμενη μέρα στην τιμή του ψωμιού.

«Οι αρτοποιοί δεν μπορούν να απορροφήσουν τις ανατιμήσεις»

«Σε λίγες ημέρες θα παραλαμβάνουμε άλευρα με νέες αυξημένες τιμές. Αλλά ας αναλογιστούμε ότι το αλεύρι έχει ήδη διπλάσια τιμή σε σχέση με πέρυσι και αντίστοιχα η τιμή της ενέργειας έχει τριπλασιαστεί», δηλώνει στο insider.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος, ενώ παραδέχεται πως «με τέτοιου είδους εκτόξευση των διεθνών τιμών, η εικόνα δεν είναι καλή ούτε για τα ελληνικά νοικοκυριά, ούτε για τις επιχειρήσεις».

«Η κατάσταση δείχνει να εκτροχιάζεται, δεν είναι δυνατόν να αυξάνεται κατά 40 ευρώ μέσα σε μια μέρα ο τόνος των σιτηρών στην παγκόσμια αγορά», προσθέτει ο κ. Μούσιος, την ώρα που οι διεθνείς αναλυτές παρακολουθούν τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, που είναι γνωστή και ως «το καλάθι ψωμιού της Ευρώπης».

Ο πρόεδρος των αρτοποιών επιβεβαιώνει πως ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος θα πυροδοτήσει νέο γύρο ανατιμήσεων στο ψωμί, καθώς «δυστυχώς πλέον ο κλάδος δεν έχει περιθώρια να απορροφήσει τις αυξήσεις των πρώτων υλών και του ενεργειακού κόστους».

Ωστόσο, όπως σπεύδει να εξηγήσει, μια αύξηση στην τιμή του ψωμιού δεν θα είναι τεράστια, καθώς «τότε δεν θα μπαίνει κανείς στα μαγαζιά μας και θα αναγκαστούμε να κλείσουμε».

Υπενθυμίζεται εδώ ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιανουάριο στην Ελλάδα ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 6,2%, σκαρφαλώνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 25 ετών, με την τιμή του ψωμιού να εμφανίζεται αυξημένη κατά 5%, σε σχέση με τον περυσινό Ιανουάριο. Οι αυξήσεις στα άλευρα και λοιπά δημητριακά έφτασαν το 6,6% μέσα σε έναν χρόνο, ενώ άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής μέτρησαν αύξηση 3,2% έναντι του Ιανουαρίου του 2021.

Οι ανατιμήσεις λόγω του εύθραυστου γεωπολιτικού σκηνικού, με φόντο την ένταση Ρωσίας – Ουκρανίας, θα έρθουν σε μια στιγμή που η ελληνική οικονομία βρίσκεται ήδη σε κλοιό πληθωριστικών πιέσεων, με τους φορείς της αγοράς να προειδοποιούν για σφοδρότερο κύμα ακρίβειας με αβέβαιο χρονικό ορίζοντα.

Θωρακίζονται οι αλευροβιομηχανίες, στρέφονται στις εναλλακτικές αγορές προμήθειας σιτηρών

Την ίδια στιγμή, μια προς μια οι μεγάλες αλευροβιομηχανίες της χώρας θωρακίζονται έναντι αυτού του εξαιρετικά ρευστού γεωπολιτικού τοπίου, στρέφοντας μάλιστα το ενδιαφέρον τους στις εναλλακτικές αγορές για την προμήθεια σιτηρών, σε περίπτωση που διακοπεί η προμήθεια από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Με ανακοίνωσή της η εταιρεία Μύλοι Λούλη ενημερώνει πως οι εισαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία αποτελούσαν μόλις το 17% της συνολικής αξίας των σιτηρών που άλεσε στο σύνολο της περυσινής χρονιάς, γνωστοποιώντας παράλληλα πως ο Όμιλος δεν έχει έκθεση σε Ρωσία και Ουκρανία, καθώς οι πωλήσεις της σε αυτές είναι αμελητέες.

Μύλοι Λούλη

Η Μύλοι Λούλη δηλώνει πως εισάγει πρώτες ύλες από αρκετές χώρες και έτσι έχει εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η προμήθεια από τις εμπλεκόμενες χώρες.

«Στην παρούσα χρονική στιγμή δεν είναι εφικτή η εκτίμηση της ενδεχόμενης επίπτωσης επί του κύκλου εργασιών, των αποτελεσμάτων και της οικονομικής θέσης του Ομίλου, καθότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακόμη τα μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα της σημερινής εμπλοκής. Η εταιρεία παρακολουθεί διαρκώς τις εξελίξεις προκειμένου να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την ομαλή συνέχιση της δραστηριότητάς της», καταλήγει.

Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος

Από την πλευρά της η εταιρεία Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος, με σχετική της ανακοίνωση, γνωστοποιεί πως δεν πραγματοποιεί πωλήσεις σε Ρωσία και Ουκρανία, ενώ κατά τις χρήσεις 2021 και 2020, προέβη σε αγορές σίτου, που αποτελεί την πρώτη ύλη για την αλευροβιομηχανία, προέλευσης Ρωσίας και Ουκρανίας, μέσω τρίτων προμηθευτών. Οι εν λόγω αγορές για τη χρήση 2021 αντιπροσωπεύουν περίπου το 32% της αξίας των συνολικών αγορών σίτου του Ομίλου, ενώ για τη χρήση 2020 το 29,5% αντίστοιχα.

«Η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν, ως γνωστόν, τον σιτοβολώνα της Ευρώπης. Η πολεμική σύγκρουση των δύο αυτών χωρών κατά την εκτίμηση της διοίκησης, που στηρίζεται σε γνώμες διεθνών αναλυτών, θα επιφέρει διαταραχές στον εφοδιασμό των ευρωπαϊκών (και όχι μόνο) χωρών με σιτάρι αυτής της προέλευσης, γεγονός που με τη σειρά του θα επηρεάσει το κόστος παραγωγής αλεύρου. Στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτή η εκτίμηση της επίπτωσης της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης στον κύκλο εργασιών, τα αποτελέσματα και την οικονομική θέση της εταιρείας, με τη διοίκηση να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να προσανατολίζεται στις λοιπές αγορές σίτου - στις οποίες ούτως ή άλλως έχει πρόσβαση - με γνώμονα την απρόσκοπτη τροφοδοσία της παραγωγικής της διαδικασίας και την κατά το δυνατόν συγκράτηση της αναπόφευκτης ανόδου του κόστους του τελικού προϊόντος», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Η διοίκηση της εταιρείας επιθυμεί να υπενθυμίσει ότι στη διάρκεια της μακράς λειτουργίας της αλευροβιομηχανίας της - που ιδρύθηκε το 1912 στον Πειραιά ως ατομική επιχείρηση του Κωνσταντίνου Ι. Σαραντόπουλου - έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πολλές και διάφορες έκρυθμες καταστάσεις, τις οποίες κατάφερε και ξεπέρασε προσαρμοζόμενη επιτυχώς», καταλήγει.

Μύλοι Κεπενού

Ενημέρωση για την έκθεσή της σε Ρωσία και Ουκρανία παρείχε και η εταιρεία Μύλοι Κεπενού, στον απόηχο της όξυνσης του γεωπολιτικού κινδύνου.

Όπως γνωστοποιεί, το ποσοστό της αξίας των αγορών σε πρώτες ύλες (σιτηρά) για τη χρήση 2021 από Ρωσία και Ουκρανία ανήλθε σε 33% της συνολικής αξίας αγορών σιτηρών.

Η εταιρεία παρακολουθεί τις συνεχόμενες εξελίξεις σχετικά με την ένταση στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ώστε να είναι σε θέση να αξιολογήσει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις τιμές αγοράς, καθώς και στη ροή προμηθειών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανατιμήσεις σε τρόφιμα και καύσιμα πυροδοτεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider