Ανατιμήσεις σε τρόφιμα και καύσιμα πυροδοτεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανατιμήσεις σε τρόφιμα και καύσιμα πυροδοτεί ο πόλεμος στην Ουκρανία
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκαλεί αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, εντείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις. Ποια η εικόνα στην Ελλάδα. Ποια τρόφιμα απειλούνται με ευρεία κλίμακα ανατιμήσεων και τι μέλλει γενέσθαι με τα καύσιμα.

Σε κλοιό νέου γύρου ανατιμήσεων, με οδηγό τα βασικά είδη τροφίμων και τα καύσιμα, αναμένεται να βρεθεί η ελληνική οικονομία, υπό τη βαριά σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο γεωπολιτικός κίνδυνος έχει χτυπήσει «κόκκινο» και αναμένεται να βάλει φωτιά στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, συμπαρασύροντας αρκετά προς τα πάνω τις τιμές των τροφίμων και στην Ελλάδα, που ήδη πλήττεται από ένα σφοδρό κύμα ακρίβειας.

Παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν πως η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την ελληνική αγορά «χτυπώντας» σε πρώτη φάση τα τρόφιμα και τα καύσιμα, ωθώντας ανοδικά τις τιμές και απειλώντας με νέο εκτροχιασμό τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Στο στόχαστρο τα τρόφιμα

Δεδομένου ότι Ρωσία και Ουκρανία αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σίτου, το 20% των παγκόσμιων προμηθειών καλαμποκιού και το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου, τα τύμπανα του πολέμου, που έχουν ήδη αρχίσει να ηχούν, αναμένεται να πυροδοτήσουν πολύ σύντομα και στην Ελλάδα ανατιμήσεις σε βασική προϊόντα όπως το ψωμί, τα άλευρα, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά.

Οι ανατιμήσεις θα έρθουν σε μια στιγμή που η ελληνική οικονομία βρίσκεται ήδη σε κλοιό πληθωριστικών πιέσεων, με φορείς της αγοράς να προειδοποιούν για σφοδρότερο κύμα ακρίβειας με αβέβαιο χρονικό ορίζοντα.

Όσο η κρίση στην Ουκρανία επιδεινώνεται, τόσο ενισχύονται οι φόβοι για διευρυμένες αναταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, με την ελληνική οικονομία να μην μένει αλώβητη.

«Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με δυσάρεστες εξελίξεις. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα ανατιμήσεων, το ύψος, η ένταση και η διάρκεια των οποίων είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να εκτιμηθούν», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Καπνοπώλης, εξηγώντας πως αναπόφευκτα η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε νέο ράλι τιμών των βασικών πρώτων υλών, προκαλώντας πονοκέφαλο στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των αρτοποιών και ζαχαροπλαστών.

«Χωρίς την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία είχαμε μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις και η εκτίμηση μου ήταν ότι οι ανατιμήσεις στην αγορά θα ξεπερνούσαν το 30% ενώ και ο πληθωρισμός θα σκαρφάλωνε κοντά στο 8%. Πλέον φοβάμαι ότι εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης οι εκτιμήσεις μου, αλλά και άλλων παραγόντων της αγοράς, θα αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω», τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, κάνοντας λόγο για ακόμη ένα πλήγμα στην ελληνική οικονομία.

«Η εφοδιαστική αλυσίδα πλήττεται ανεπανόρθωτα» από τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών, προειδοποιούν αναλυτές που μιλούν στο CNBC, δεδομένου ότι η Ουκρανία είναι γνωστή ως το «καλάθι ψωμιού της Ευρώπης».

Τα συμβόλαια σίτου και καλαμποκιού στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο βρίσκονται ήδη σε ανοδική πορεία, καταγράφοντας αυξήσεις 12% και 14,5% αντίστοιχα, από τις αρχές του 2022, ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις.

«Οι τιμές των τροφίμων, που έχουν ήδη πάρει την ανιούσα, θα βρεθούν αντιμέτωπες με νέα σοκ», υποστηρίζουν οι αναλυτές της συμβουλευτικής εταιρείας Kearney.

«Η ουκρανική κρίση μοιραία θα οδηγήσει σε ελλείψεις στα λιπάσματα, πυροδοτώντας έναν νέο γύρο ανατιμήσεων στα τρόφιμα», γράφει, την ίδια ώρα, το Bloomberg.

Φόβοι για τα καύσιμα

«Η ουκρανική κρίση δημιουργεί ανησυχίες στην ελληνική αγορά για ακρίβεια διαρκείας στα καύσιμα» τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής Βασίλης Κορκίδης, σημειώνοντας ωστόσο πως «σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει ανησυχία επάρκειας καυσίμων και ελλείψεων σε βασικά αγαθά και άλλα καταναλωτικά είδη».

Ωστόσο, η ανησυχία στον κλάδο της εμπορίας πετρελαιοειδών είναι διάχυτη, καθώς η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα είναι μεγάλη. Η συνεχής άνοδος στις τιμές της ενέργειας, με το πετρέλαιο να διασπά ανοδικά το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι – για πρώτη φορά από το 2014 – γεννά φόβους για ανατιμήσεις φωτιά σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης, σε βαθμό που δεν θα μπορούν να καλυφθούν από τους καταναλωτές. Η κατάσταση είναι πιο εύθραυστη από ποτέ, με τους παράγοντες της αγοράς να αρνούνται να προβούν σε οποιαδήποτε πρόβλεψη, αλλά να προειδοποιούν ταυτόχρονα πως όσο διαρκή η ρωσο-ουκρανική κρίση, όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Παράλληλα, συστήνουν ψυχραιμία στους καταναλωτές, για όσο διαρκεί η τεταμένη κατάσταση.

Αυτή τη στιγμή στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων, το πετρέλαιο τύπου μπρεντ ενισχύεται πέριξ των 98 δολαρίων το βαρέλι - καταγράφοντας άνοδο πάνω από 2,5% - κι ενώ χθες έσπασε με άνεση το φράγμα των 100 δολαρίων. Τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου αντίστοιχα κινούνται κοντά στα 94 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο άνω του 2%.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (στοιχεία τελευταίου 24ωρου), η μέση τιμή για την αμόλυβδη 95 οκτανίων διαμορφώνεται στα 1,892 ευρώ, για το diesel κίνησης στα 1,626 ευρώ, ενώ για το υγραέριο κίνησης στα 1,061 ευρώ. Αντίστοιχα, η μέση τιμή για το diesel θέρμανσης κατ’ οίκων κυμαίνεται στα 1,273 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider