Στα δικαστήρια για τον Μαρινόπουλο οι άλλες αλυσίδες

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα δικαστήρια για τον Μαρινόπουλο οι άλλες αλυσίδες

Σε θέση μάχης προκειμένου να προασπίσουν τα συμφέροντα τους βρίσκονται οι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ της χώρας μετά και την δημοσιοποίηση του σχεδίου διάσωσης της Μαρινόπουλος που υπέγραψαν το περασμένο Σάββατο οι πιστώτριες τράπεζες.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι μεγάλες αλυσίδες τάσσονται κατά των όρων της συμφωνίας χρηματοδότησης του Μαρινόπουλου (αφορά το προνομιακό επιτόκιο του 1,5%) αλλά και κατά του κουρέματος των προμηθευτών.

Μάλιστα, όπως ανέφεραν στο insider, στελέχη μεγάλων λιανεμπορικών Ομίλων, ετοιμάζονται να προσφύγουν στα αρμόδια δικαστικά όργανα εναντίον των όρων της συμφωνίας, η οποία – όπως υποστηρίζουν – πλήττει τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ειδικά στο θέμα του κουρέματος (που θα είναι 50%) είναι σοβαρές οι ενστάσεις που προβάλλουν, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση της εξαγοράς του Βερόπουλου από τα My Market, η οποία έγινε χωρίς να υπάρξει κούρεμα των υποχρεώσεων από τον Όμιλο Παντελιάδη.

Βασική τους ένσταση αποτελεί και το χαμηλό (1,5%) που θα δανείσουν οι τράπεζες τον Μαρινόπουλο.

Υποστηρίζουν ότι είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με το ύψος του επιτοκίου που δανείζονται οι επιχειρήσεις στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, μπορεί να θεωρηθεί ως κρατική ενίσχυση και στόχος τους είναι ο όρος αυτός να καταπέσει.

Σήμερα η εκταμίευση των 65 εκατ. ευρώ

Σήμερα, Δευτέρα αναμένεται να γίνει η εκταμίευση των 65 εκατ. ευρώ από τα 80 εκατ. ευρώ που είναι το σύνολο της ενδιάμεσης χρηματοδότησης της Μαρινόπουλος. Τα 15 εκατ. ευρώ θα βάλει η Σκλαβενίτης για την αγορά εμπορευμάτων, τα 10 εκατ. ευρώ η οικογένεια Μαρινόπουλου για την πληρωμή της μισθοδοσίας και λοιπών λειτουργικών εξόδων, και άλλα 40 εκατ. ευρώ θα διαθέσουν οι τράπεζες για την εξασφάλιση της ανανέωσης των μισθώσεων ακινήτων των εταιρειών και την κάλυψη άλλων δαπανών.

Οι τράπεζες θα επανέλθουν με χρηματοδότηση 7,5 εκατ. ευρώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου για την κάλυψη δαπανών αναφορικά με ανάγκες του μήνα Οκτωβρίου και άλλων 7,5 εκατ. ευρώ μέχρι τις 31 Οκτωβρίου για τις ανάγκες του μήνα Νοεμβρίου, αρκεί το 35% των λοιπών πιστωτών πλην των τραπεζών να έχουν υπογράψει τις συμφωνίες εξυγίανσης.

Από το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπεται επίσης ότι στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα μεταφερθεί το 50% των χρεών προς τους προμηθευτές, και άρα το υπόλοιπο ποσοστό θα «κουρευτεί», ενώ διαγράφονται όλα τα πρόστιμα και προσαυξήσεις της Μαρινόπουλος προς το Δημόσιο με ημερομηνία τη 10η Ιουνίου 2016. Τα υπόλοιπα χρέη σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία θα διευθετηθούν με 250 άτοκες δόσεις.

Επίσης οι οφειλές προς ΟΤΑ, ΔΕΗ και Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας διαγράφονται κατά 50% επί του συνόλου των απαιτήσεων και διακανονίζεται το υπόλοιπο σε 36 άτοκες ισόποσες δόσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider