Αέριο: Ολοκληρώνεται την άνοιξη ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αέριο: Ολοκληρώνεται την άνοιξη ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας
Στόχος έναρξης λειτουργίας του έργου στις αρχές Ιουλ. ίου – Συνάντηση τη Δευτέρα, 21 Μαρτίου, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Κίριλ Πέτκοφ και τον υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ της όμορης χώρας, στο εργοτάξιο της κατασκευάστριας εταιρείας (AVAX) στην Κομοτηνή

Το «ειδικό βάρος» που έχει ο διασυνδετήριος αγωγός αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) στη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της ευρύτερης περιοχής σηματοδοτεί η συνάντηση των κυβερνητικών ηγεσιών των δύο χωρών, στο ανώτερο μάλιστα επίπεδο, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 21 Μαρτίου, στο εργοτάξιο της κατασκευάστριας εταιρείας (AVAX) στην Κομοτηνή.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη συνάντηση θα παραβρεθεί από την πλευρά της Βουλγαρίας ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ και ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ. Από τη χώρα μας ήταν προγραμματισμένο να δώσει το «παρών» ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος ωστόσο καθώς διαγνώστηκε θετικός στον Covid-19, θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Η συνάντηση είχε αρχικά προγραμματιστεί για την Παρασκευή, 18 Μαρτίου, ωστόσο αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή, λόγω ενός αιφνίδιου προβλήματος των Βούλγαρων κυβερνητικών αξιωματούχων. Οι πολιτικές ηγεσίες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να διαπιστώσουν ίδιοις όμμασι την πρόοδο κατασκευής του έργου, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης και αναμένεται να γίνει την άνοιξη. Επομένως, με τη συνάντηση δίνεται παράλληλα «σήμα» πως οι εργασίες θα ολοκληρωθούν εγκαίρως, ώστε ο αγωγός να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές Ιουλίου.

Με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η έναρξη λειτουργίας του IGB απέκτησε ακόμη πιο ζωτική σημασία για την απεξάρτηση της Ε.Ε. από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου, με δεδομένο ότι διακηρυγμένος στόχος της Κομισιόν είναι να μειώσει έως το τέλος του 2022 κατά 2/3 την κατανάλωση αερίου προερχόμενου από τη Μόσχα. Μάλιστα ειδικά για τη Βουλγαρία, στην οποία έως αυτή τη στιγμή εισάγεται αποκλειστικά ρωσικό αέριο, ο αγωγός αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να αρχίσει να προμηθεύεται καύσιμο και από άλλες πηγές τροφοδοσίας.

Πρόσβαση σε αζερικό αέριο και LNG

Έτσι, η έναρξη λειτουργίας του έργου θα επιτρέψει στη χώρα να αρχίσει να εισάγει αζερικό αέριο μέσω του αγωγού TAP, καθώς έχει ήδη συμβασιοποιήσει ετήσιες ποσότητες από την κοινοπραξία που διαχειρίζεται το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ ΙΙ, αλλά και να αποκτήσει πρόσβαση σε υγροποιημένο αέριο. Το LNG αυτό θα καταφθάνει στο πλωτό FSRU που υλοποιείται στην Αλεξανδρούπολη από την Gastrade, στη μετοχική σύνθεση της οποίας συμμετέχει και η βουλγαρική Bulgartransgaz.

Μάλιστα, η πρόσβαση σε φορτία υγροποιημένου αερίου αναμένεται να διευρυνθεί έτι περαιτέρω, καθώς η Gastrade δρομολογεί την εγκατάσταση ενός ακόμη FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Μία υποδομή η οποία αναμένεται να συμβάλει στην τροφοδοσία όχι μόνο της Βουλγαρίας αλλά και των υπόλοιπων αγορών μέχρι την Κεντρική Ευρώπη, χάρις στα έργα διασύνδεσης των συστημάτων αερίου τους με τον «Κάθετο Διάδρομο», το σύστημα αγωγών που ο IGB αποτελεί τη νότια απόληξή του.

Φορέας υλοποίησης του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας είναι η εταιρεία ICGB, η οποία αποτελεί κοινοπραξία της βουλγαρικής BEΗ (που κατέχει ποσοστό 50%) και του κοινοπρακτικού σχήματος IGI Poseidon που έχει το υπόλοιπο 50%, κατανεμημένο ισομερώς μεταξύ της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και της ιταλικής Edison. Το έργο ξεκινά από την Κομοτηνή και καταλήγει στην πόλη Στάρα Ζαγορά στην όμορη χώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αέριο: H δεύτερη πλωτή μονάδα της Gastrade στην Αλεξανδρούπολη που ανέφερε και ο πρωθυπουργός

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider