Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Με ορμητήριο τη Βespoke SGA Holdings βάζει πλώρη για νέες επενδύσεις

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Με ορμητήριο τη Βespoke SGA Holdings βάζει πλώρη για νέες επενδύσεις
Η ταυτότητα της εταιρείας, το μετοχικό κεφάλαιο και οι συμμετέχοντες στο Διοικητικό Συμβούλιο. Πώς συμπληρώνεται το «παζλ» των επιχειρηματικών του κινήσεων.

Και το όνομα αυτού Βespoke SGA Holdings. Ο λόγος για το νέο επιχειρηματικό «παιδί» του Σπύρου Θεοδωρόπουλου που δημιουργήθηκε για να αποτελέσει ορμητήριο για νέες, φιλόδοξες επενδύσεις.

Πριν καν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τις ανακοινώσεις για την πώληση της Chipita τον αμερικάνικο κολοσσό Mondelēz, ο κ. Θεοδωρόπουλος προχώρησε στην ίδρυση μιας νέας εταιρείας, επιβεβαιώνοντας περίτρανα πως το επιχειρηματικό του δαιμόνιο δεν ξεκουράζεται ποτέ. Μέσω της Βespoke SGA Holdings, ο γνωστός επιχειρηματίας θα συνεχίσει τις επενδύσεις του, προχωρώντας όλο και πιο κοντά στο όραμά του για τη δημιουργία ενός εθνικού leader στον κλάδο των τροφίμων.

Η Βespoke SGA Holdings

Σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας που καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ, η Βespoke SGA Holdings, με έδρα την Κηφισιά, έχει ως αντικείμενο τις δραστηριότητες εταιρειών χαρτοφυλακίου (holding), καθώς και την παροχή επιχειρηματικών συμβουλών.

Σκοπός της εταιρείας, που ιδρύθηκε στις 16 Μαρτίου, είναι:

  • η άμεση και έμμεση απόκτηση, διατήρηση ή πώληση συμμετοχών σε ημεδαπές η/και σε αλλοδαπές εταιρείες και επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί ή θα συσταθούν, οποιασδήποτε μορφής και σκοπού, καθώς και η ανάπτυξη και άσκηση οποιασδήποτε άλλης επενδυτικής δραστηριότητας στην ημεδαπή ή και την αλλοδαπή.
  • - η σύναξη κοινοπραξιών ή/και συνεργασιών με άλλες ημεδαπές ή/και αλλοδαπές εταιρείες οποιασδήποτε μορφής και σκοπού ή και με φυσικά πρόσωπα του εσωτερικού ή του εξωτερικού
  • η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών
  • άλλες δραστηριότητες και υπηρεσίες συναφείς ή βοηθητικές με τις ανωτέρω

Στα 140 εκατ. ευρώ το μετοχικό κεφάλαιο

Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 140 εκατ. ευρώ - διαιρούμενο σε 140 εκατομμύρια κοινές ονομαστικές με ψήφο μετοχές, ονομαστικής αξίας ενός ευρώ η κάθε μια - καταβαλλόμενο τμηματικά.

Ειδικότερα, 35 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν σε μετρητά κατά τη σύσταση της εταιρείας, ενώ τα υπόλοιπα 105 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε τέσσερις δόσεις ύψους 26,25 εκατ. ευρώ η καθεμία, επίσης σε μετρητά. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί μέχρι τις 31/12/2023, η δεύτερη μέχρι τις 31/12/2024, η τρίτη μέχρι τις 31/12/2025 και η τελευταία (τέταρτη) δόση θα καταβληθεί μέχρι τις 31/12/2026.

Το μετοχικό κεφάλαιο καλύφθηκε κατά 138,6 εκατ. ευρώ (ποσοστό 99% επί του συνολικού αρχικού κεφαλαίου) από την εταιρεία S.A.G. Invest & Holdings Limited, με έδρα την Κύπρο και κατά 1,4 εκατ. ευρώ (ποσοστό 1% του επί του συνολικού αρχικού κεφαλαίου) από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας είναι 11μελές, με τριετή θητεία, ενώ τα μέλη του είναι γνώριμα στελέχη της αγοράς.

Ειδικότερα, πέραν του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, στο πρώτο ΔΣ συμμετέχουν οι: Μαρία Γεώργαλου, Ιλεάνα Αντύπα, Ιωάννης Παπαχρήστου, Σωτήρης Φώλιας, Aντώνης Θεοδωρόπουλος, Θεμιστοκλής Μακρής, Αγγελική Οικονόμου, Άρτεμη Ντούσια, Νίκη Σμυρνή και Κατερίνα Μαγγανά.

Πώς συμπληρώνεται το «παζλ» για έναν εθνικό leader στον κλάδο των τροφίμων

Οι επιχειρηματικές κινήσεις του Σπύρου Θεοδωρόπουλου είναι πάντοτε στοχευμένες και καλά προετοιμασμένες.

Τον Φεβρουάριο, απέκτησε τις εταιρείες Έδεσμα και Αμβροσία, μετά από συμφωνία με τους μετόχους τους, με τη μεταβίβαση να εκτιμάται να αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο. Η εταιρεία Έδεσμα αποτελεί την πρώτη εταιρεία που παρασκεύασε αλλαντικά στην Ελλάδα, ενώ το αντικείμενό της είναι συναφές με εκείνο της αλλαντοβιομηχανίας Νίκα, γεγονός που δίνει μεγάλο πλεονέκτημα στον κ. Θεοδωρόπουλο. Ο πολυσχιδής επιχειρηματίας έχει ήδη «δει» σημαντικές συνέργειες μεταξύ των δύο εταιρειών, εκτιμώντας πως οι δραστηριότητές τους μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και με στόχο την αύξηση των μεριδίων που κατέχουν στην αγορά.

Υπενθυμίζεται εδώ πως τον περασμένο Ιανουάριο η εταιρεία Cryred Investments, συμφερόντων του κ. Θεοδωρόπουλου, προχώρησε σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση των κοινών μετοχών της Νίκας έναντι 1,24 ευρώ ανά μετοχή. Η δημόσια πρόταση αφορά σε 2.632.919 μετοχές ή το 4,95% της εταιρείας, ενώ ακολουθεί το δικαίωμα squeeze out όσων δεν αποδεχτούν τη δημόσια προσφορά με στόχο την έξοδο της εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Την ώρα μάλιστα που η Νίκας ετοιμάζεται να κλείσει πίσω της την «πόρτα» του Χρηματιστηρίου, προχωρά σε πλήρη μετασχηματισμό, αφού υιοθετεί νέα εταιρική εμφάνιση, αλλάζει πλήρως το λογότυπό της και «πρασινίζει» τις συσκευασίες της.

Η Αμβροσία αποτελεί επέκταση των δραστηριοτήτων της Έδεσμα, παράγοντας έτοιμα φαγητά και σαλάτες. Οι δύο εταιρείες πραγματοποιούν πωλήσεις ύψους 45 εκατ. ευρώ ετησίως.

Και πάλι μέσα στον Φεβρουάριο, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος και το επενδυτικό κεφάλαιο EOS Capital Partners που διαχειρίζεται ο Απόστολος Ταμβακάκης, ανακοίνωσαν πως ήρθαν σε κατ' αρχήν συμφωνία με τους μετόχους της εταιρείας Ελληνικοί Χυμοί ΑΕΒΕ για την από κοινού τους συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά χυμών από το 2003 με τις ετικέτες χυμών, Viva, Belo και Viva Slim, ενώ από το 2004 δημιουργεί private label (ιδιωτικής ετικέτας) χυμούς φρούτων που βρίσκονται στα ράφια της πλειονότητας των ελληνικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Αλλαντικά (Νίκας, Έδεσμα), έτοιμα φαγητά και σαλάτες (Αμβροσία), χυμοί (Ελληνικοί Χυμοί) συγκεντρώνουν το παζλ των κλάδων στους οποίους φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Και όμως δεν είναι μόνο αυτά, καθώς το περασμένο καλοκαίρι ο επιχειρηματίας μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο της ΜΕΒΓΑΛ, με ένα ποσοστό οριακά υψηλότερο του 21%. Ενώνοντας δυνάμεις με τη Μαίρη Χατζάκου, απέκτησαν το 43% της γαλακτοβιομηχανίας, όταν η ΔΕΛΤΑ, θυγατρική της Vivartia, προχώρησε σε αποεπένδυση από τη ΜΕΒΓΑΛ.

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες θέλουν τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο να έχει χτυπήσει την πόρτα της ΙΟΝ, παρά το γεγονός ότι η ιστορική σοκολατοβιομηχανία έσπευσε να διαψεύσει τις όποιες συζητήσεις με τον επιχειρηματία.

Ως επιταχυντής των ανωτέρω εξελίξεων λειτούργησε η ολοκλήρωση του deal της Chipita με τον αμερικάνικο κολοσσό Mondelēz, τα πρώτα 24ωρα του 2022. Ήταν στα τέλη του περασμένου Μαΐου όταν ένας από τους ισχυρότερους ομίλους του κόσμου στην αγορά των σνακ ανακοίνωνε επισήμως την εξαγορά της Chipita από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, έναντι τιμήματος – ρεκόρ ύψους 2 δισ. δολαρίων. Για την υλοποίηση του deal, η Chipita διασπάστηκε σε δύο νέες εταιρικές οντότητες, στην Chipita Global και στην Chipita Foods. Η Chipita Global περιλαμβάνει το κυρίως κομμάτι της Chipita που πέρασε στη Mondelēz, ενώ η Chipita Foods παρέμεινε στους παλαιούς μετόχους της εταιρείας και περιλαμβάνει τις μετοχές της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας, αλλά και τη συμμετοχή της Chipita στο κοινοπρακτικό σχήμα με τη Britannia Industries, με το οποίο δραστηριοποιείται στην Ινδία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider