Πιλοτικές εγκαταστάσεις πλωτών φωτοβολταϊκών προωθεί το ΥΠΕΝ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πιλοτικές εγκαταστάσεις πλωτών φωτοβολταϊκών προωθεί το ΥΠΕΝ
ananewasimes
Οι σχετικές διατάξεις περιλαμβάνονται στο επικείμενο σχέδιο νόμου για την αστική ανάπλαση και αναζωογόνηση, ώστε να ξεκινήσει και στη χώρα μας η ανάπτυξη έργων αυτής της νέας «πράσινης» τεχνολογίας

Τον δρόμο για την ανάπτυξη των πρώτων πλωτών φωτοβολταϊκών στη χώρα μας θα ανοίξει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το επικείμενο σχέδιο νόμου για την αστική ανάπλαση και αναζωογόνηση, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για ένα κανονιστικό πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας ανάλογων εγκαταστάσεων σε θαλάσσιο χώρο.

Το πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητο για την προσαρμογή των διαδικασιών που ισχύουν σήμερα για τα χερσαία φωτοβολταϊκά, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ιδιαιτερότητες που έχει η ανάπτυξη ανάλογων μονάδων στην επιφάνεια υδατικών όγκων. Έτσι, θα δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιηθεί μια εξαιρετικά φιλική για το περιβάλλον και διεθνώς ανερχόμενη μέθοδος παραγωγής ενέργειας, που μπορεί να λειτουργήσει ταυτόχρονα και ως μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, τα πλωτά φωτοβολταϊκά θεωρούνται ένας νεοαναδυόμενος «πράσινος» κλάδος, ο οποίος έχει το πλεονέκτημα ότι δίνει τη δυνατότητα αύξησης της διείσδυσης των ΑΠΕ χωρίς τη δέσμευση χερσαίων εκτάσεων. Ακόμη καλύτερα, η τοποθέτηση των πάνελ μειώνει την εξάτμιση νερού, τα οποία παράλληλα παράγουν περισσότερη «πράσινη» ενέργεια, συγκριτικά με τα χερσαία φωτοβολταϊκά, εξαιτίας του γεγονότος ότι χάρις στο νερό διατηρούνται σε χαμηλότερη θερμοκρασία.

Την ίδια στιγμή, χρειάζονται μικρότερες ποσότητες για τον καθαρισμό των πάνελ, το οποίο μάλιστα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, περιορίζοντας την κατανάλωση νερού και μειώνοντας τα κόστη. Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι μπορούν να εγκατασταθούν πιο γρήγορα και είναι πιο εύκολα στη διαχείριση, ενώ βελτιώνουν την ποιότητα του νερού καθώς εμποδίζουν την ανάπτυξη άλγης λόγω της σκίασης του νερού.

Πλωτά φωτοβολταϊκά στις λίμνες υδροηλεκτρικών

Ιδιαίτερο επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει η δυνατότητα εγκατάστασης πλωτών φωτοβολταϊκών σε υφιστάμενα υδροηλεκτρικά έργα, δηλαδή σε τεχνητές λίμνες. Με την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών σε υδροηλεκτρικές μονάδες, μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά η καμπύλη απόδοσης ενέργειας. Συνήθως, κατά την ξηρή περίοδο όπου επικρατούν συνθήκες μειωμένης ροής και είναι αυξημένες οι υδατικές ανάγκες για άλλες χρήσεις, κυρίως αρδευτικές, η απόδοση των υδροηλεκτρικών μπορεί να είναι οριακή και η λειτουργία του υδροηλεκτρικού έργου να έρχεται σε σύγκρουση με τις υπόλοιπες υδατικές χρήσεις.

Αντίθετα, η απόδοση των φωτοβολταϊκών τη θερινή περίοδο μεγιστοποιείται, λόγω αυξημένης ηλιοφάνειας. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα πλωτά φωτοβολταϊκά μπορεί να συνεισφέρει στη σταθερότητα της ενεργειακής παραγωγής, ενισχύοντας το δίκτυο κατά τους θερινούς μήνες, όταν άλλωστε είναι αυξημένη η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια.

Τέτοιες εφαρμογές προωθεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία σχεδιάζει να εγκαταστήσει πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 50 Μεγαβάτ σε λίμνες ορυχείων και σε αρδευτικές λίμνες κυρίως στην περιοχή της Μακεδονίας. Επίσης, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σχεδιάζει να αναπτύξει πλωτά πάρκα στις τεχνητές λίμνες Πουρναρίου (103 Μεγαβάτ), Καστρακίου (120 Μεγαβάτ) και Στράτου (42 Μεγαβάτ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider