Τράπεζες: Ο πληθωρισμός φέρνει αύξηση των εσόδων από τόκους 

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Ο πληθωρισμός φέρνει αύξηση των εσόδων από τόκους 
Αντίβαρο στην ενδεχόμενη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων, η αύξηση των επιτοκιακών εσόδων. Ισχυρή η συμβολή των εσόδων από προμήθειες και το 2022. Στα 1,518 δισ. ευρώ τα έσοδα προμηθειών και στα 5,252 δισ. ευρώ τα έσοδα τόκων το 2021.

Αντίβαρο στην ενδεχόμενη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων από την τρέχουσα κρίση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την έξαρση του πληθωρισμού, θα αποτελέσει η αύξηση των εσόδων για τις τράπεζες.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο insider.gr, η πίεση που μπορεί να αντιμετωπίσει το ενεργητικό των τραπεζών με την επιδείνωση των δανειακών χαρτοφυλακίων και τη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από την πίεση του πληθωρισμού στο διαθέσιμο εισόδημα των δανειοληπτών, δεν θα λειτουργήσει μονομερώς για τις τράπεζες. Από την άλλη πλευρά, η άλλη όψη του νομίσματος του πληθωρισμού, θα ευνοήσει τα επιτοκιακά έσοδα των τραπεζών, καθώς η άνοδος των επιτοκίων που έχει προαναγγείλει η ΕΚΤ, θα περάσει στα επιτόκια χορηγήσεων και δευτερευόντως στα επιτόκια καταθέσεων. Σημειώνεται ότι πρόσθετα έσοδα από τόκους δανείων θα παράγει και η αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Όπως σημειώνουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη στο insider.gr, για μια κίνηση 50 πόντων στην καμπύλη των επιτοκίων, το καθαρό επιτοκιακό έσοδο των τραπεζών ενισχύεται κατά 2% - 3%. Με τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες να έχουν καθαρά επιτοκιακά έσοδα περί το 1,5 δισ. ευρώ, η αύξηση αυτή μεταφράζεται σε άμεσα κέρδη 20 – 30 εκατ. ευρώ για την καθεμία.

Πέρα από τα έσοδα τόκων, τα έσοδα από προμήθειες θα συνεχίσουν να έχουν ισχυρή συμβολή στα συνολικά έσοδα των τραπεζών, ειδικά καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν την ψηφιακή μετάβασή τους και την προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών μέσω εναλλακτικών καναλιών.

Το 2021, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είχαν έσοδα από προμήθειες 1,518 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 5,252 δισ. ευρώ. Πλην της Εθνικής Τράπεζας, η δραστική μείωση των κόκκινων δανείων επηρέασε πτωτικά τα επιτοκιακά έσοδα των τραπεζών το 2021.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά έσοδα από τόκους και προμήθειες:

Εθνική Τράπεζα

Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 3,4% σε ετήσια βάση, στα 1,145 δισ. ευρώ το 2021, αντανακλώντας την αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και το όφελος από την ανατιμολόγηση του κόστους καταθέσεων (-15 μ.β. σε ετήσια βάση το δ’ τρίμηνο 2021) και την αυξημένη χρήση του Προγράμματος TLTRO III της ΕΚΤ. Η αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα επιταχύνθηκε το δ’ τρίμηνο 2021 (+1,0 δισ. σε τριμηνιαία βάση) και διαμορφώθηκε συνολικά σε 1,4 δισ. ευρώ για το 2021, αντανακλώντας νέες εκταμιεύσεις δανείων ύψους 4,9 δισ. ευρώ (2,1 δισ. το δ’ τρίμηνο 2021), εκ των οποίων 4,0 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια Εταιρικής Τραπεζικής.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες διαμορφώθηκαν σε 269 εκατ. ευρώ το 2021, ενισχυμένα κατά 10,4% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της ισχυρής ανάκαμψης των προμηθειών στον τομέα Λιανικής (+9,7% σε ετήσια βάση) και Εταιρικής τραπεζικής (10,4% σε ετήσια βάση), καθώς και στις μη παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες (+13,8% σε ετήσια βάση). Οι προμήθειες από τα ψηφιακά κανάλια (+25,8% σε ετήσια βάση), τις υπηρεσίες διαμεσολάβησης (+15,4% σε ετήσια βάση) και τις κάρτες (+9,2% σε ετήσια βάση) αποτέλεσαν αιχμή του δόρατος, μαζί με τις νέες εκταμιεύσεις δανείων, στα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα που εμφάνισε η ΕΤΕ το 2021.

Τράπεζα Πειραιώς

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 1,410 δισ. ευρώ το 2021, μειωμένα κατά 5% ετησίως, κυρίως λόγω της απώλειας εσόδων από τόκους ληξιπρόθεσμων δανείων (NPE).

Τα καθαρά έσοδα από τόκους το δ΄ τρίμηνο 2021 ανήλθαν σε 318 εκατ. ευρώ (-16% ετησίως). Η αρνητική επίπτωση σχετίζεται με τη δραστική μείωση των NPEs. Τα καθαρά έσοδα από τόκους, εξαιρουμένων των διαφυγόντων εσόδων από τα NPEs και του εφάπαξ οφέλους από TLTRO III, ανήλθαν σε 907 εκατ. το 2021, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 5,2%. Το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης κατέστησε τη γραμμή εσόδων πιο ανθεκτική, αντισταθμίζοντας την ήπια πίεση στα επιτόκια.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες το 2021 ανήλθαν σε 394 εκατ. ευρώ , +25% ετησίως. Όσον αφορά το δ΄ τρίμηνο 2021, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε 116 εκατ. ευρώ (+35% ετησίως), σηματοδοτώντας νέα επίδοση ρεκόρ για την Τράπεζας για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Βασικοί συντελεστές της αύξησης αυτής ήταν τα έσοδα από αμοιβαία κεφάλαια, από κίνηση κεφαλαίων, πιστωτικές κάρτες και έσοδα από τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα, επενδυτική τραπεζική, αλλά και νέες εκταμιεύσεις δανείων. Τα έσοδα προμηθειών ως ποσοστό του ενεργητικού διαμορφώθηκαν σε 0,59% το δ΄ τρίμηνο 2021 (+ 10 μ.β. σε ετήσια βάση), με το σχέδιο μετασχηματισμού να συμβάλλει περαιτέρω στην παραγωγή τους.

Alpha Bank

Το 2021, το καθαρό έσοδο τόκων μειώθηκε κατά 9,9% σε ετήσια βάση και ανήλθε σε 1,376 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της χαμηλότερης συνεισφοράς του ενεργητικού που προήλθε από τη μείωση της περιμέτρου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, καθώς και της αύξησης των υπολοίπων καταθέσεων, τα οποία αντισταθμίστηκαν μερικώς από τη βελτίωση στο κόστος χρηματοδότησης. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο ανήλθε σε 1,9% το 2021.

Το δ’ τρίμηνο 2021, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε 104,3 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 3,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στη μείωση των συναλλαγών μέσω καρτών λόγω εποχικότητας (- 8,2 εκατ. ευρώ) καθώς και στη μειωμένη συνεισφορά των προμηθειών δανείων, κυρίως εξαιτίας ενός λιγότερο επωφελούς μείγματος εκταμιεύσεων, ενώ υποστηρίχθηκε από τη θετική συνεισφορά των εργασιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου.

Στο σύνολο του 2021, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες κατέγραψαν σημαντική επίδοση, σημειώνοντας αύξηση κατά 20,6% σε ετήσια βάση ή κατά 68,5 εκατ. ευρώ, η οποία προήλθε από προμήθειες καρτών, εργασίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου, εργασίες Bancassurance και προμήθειες δανείων. Η ετήσια επίδοση επηρεάστηκε θετικά από έκτακτο έσοδο από προμήθεια ύψους 10 εκατ. ευρώ, το οποίο καταγράφηκε το β’ τρίμηνο 2021, στο πλαίσιο συμφωνίας με την AXA, ενώ μη επαναλαμβανόμενο κονδύλι ύψους 11,8 εκατ. ευρώ που έλαβε η Τράπεζα το α’ εξάμηνο 2020 και αφορά σε προμήθεια για την τροποποίηση συµβάσεων ενεχύρου (CSA), επηρέασε αρνητικά τη σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο.

Ως αποτέλεσμα, τα επαναλαμβανόμενα καθαρά έσοδα από προμήθειες σημείωσαν αύξηση 21,3% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 399 εκατ. ευρώ.

Eurobank

Tα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν κατά 2,1% το 2021 σε 1,321 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της από-ενοποίησης των NPEs χαρτοφυλακίων. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο υποχώρησε σε 1,84% το 2021, από 2,03% το 2020.

Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 18,7% σε ετήσια βάση ανήλθαν σε 456 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των εσόδων από τις εργασίες του Δικτύου, τις χορηγήσεις δανείων και τη διαχείριση περιουσίας. Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες αντιστοιχούσαν σε 64 μονάδες βάσης επί του συνολικού ενεργητικού το 2021, έναντι 58 μονάδων βάσης το 2020.

Η αύξηση των εσόδων προμηθειών υπερκέρασε τη μείωση των επιτοκιακών εσόδων, με αποτέλεσμα τα οργανικά έσοδα να αυξηθούν κατά 2,5% σε 1,776 δισ. ευρώ το 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider