Στην τελική ευθεία φαίνεται να εισέρχεται ένας σημαντικό κτηριακός διαγωνισμός, προϋπολογισμού περίπου 207 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), που αφορά στις εγκαταστάσεις φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης, αποφάσισε πρόσφατα να κηρύξει «το πέρας του Διαλόγου και τη λήξη του Σταδίου Β.Ι – Διάλογος της Β΄ Φάσης του Διαγωνισμού», δηλαδή ολοκληρώθηκε το στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου, με τον διαγωνισμό που προωθείται μέσω ΣΔΙΤ να περνάει έτσι στην επόμενη και τελική του φάση, δηλαδή αυτή της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών.
Ο διαγωνισμός του Πανεπιστημίου Κρήτης, προϋπολογισμού περίπου 207 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), είναι ο μεγαλύτερος από τους σχετικούς που προωθούνται και στη δεύτερη φάση είχαν προκριθεί οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, Archirodon, Intrakat και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ. Ο ανάδοχος θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, τη μελέτη, κατασκευή και 30ετή εκμετάλλευση συγκροτημάτων 3.000 κλινών για φοιτητές (2.000 στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και 1.000 στο Ηράκλειο) του Πανεπιστημίου Κρήτης. Θα ακολουθήσει η επόμενη φάση του έργου, ώστε στη συνέχεια να «βγει» ο ανάδοχος. Στο έργο θα γίνει μια μικρή αλλαγή όσο αφορά το αμφιθέατρο (θα κατασκευαστεί νέο).
Όπως έχει αναδείξει το insider.gr, σημαντική… ευρωπαϊκή χρηματοδοτική συμβολή, μέσω της ΕΤΕπ, έχουν εξασφαλίσει οι ιδιώτες ανάδοχοι σε διαγωνισμούς για 3 + 1 κτηριακά ΣΔΙΤ, συνολικού ύψους σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, που σχετίζονται με την κατασκευή αντίστοιχων φοιτητικών εστιών σε περιοχές της Ελλάδας. Τα έργα αφορούν στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση φοιτητικών και άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων εργαστηρίων έρευνας και ανάπτυξης, για ελληνικά πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις εγκαταστάσεις φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, τις εγκαταστάσεις φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών και άλλων υποδομών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αλλά και τις εγκαταστάσεις φοιτητικών εστιών και άλλων εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε Βόλο και Λαμία.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, με κοινή ανακοίνωσή τους, τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Παιδείας και Θρησκευμάτων ανέφεραν ότι η ΕΤΕπ ενέκρινε την πρόταση χρηματοδότησης έργων ύψους 190 εκατ. ευρώ, που προωθούνται με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), κάνοντας λόγο στα παραπάνω έργα, τα οποία εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλέγμα προγραμμάτων ΣΔΙΤ για την πολύπλευρη αναβάθμιση ελληνικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 445 εκατ. ευρώ, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που είχε αποκαλύψει τότε το insider.gr, στο «πακέτο» των προωθούμενων projects ανήκει και το έργο της κατασκευής φοιτητικών κατοικιών που προωθείται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ύψους 70 εκατ. ευρώ περίπου, αν και ακόμα δεν υπάρχουν νεότερα για αυτό το πλάνο.
Σε κάθε περίπτωση όμως, μένει να φανεί πώς θα κυλήσουν τα χρονοδιαγράμματα καθώς τα κτηριακά έργα και οι αναπτύξεις είναι από αυτές που επηρεάζονται από την άνοδο του κόστους (υλικά, ενέργεια), είτε πρόκειται για κλασσικά έργα είτε για ΣΔΙΤ, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει τόσο για τους προϋπολογισμούς όσο και για το timing κάθε φάσης και βέβαια την έναρξη υλοποίησης των projects. Προφανώς, το θέμα αυτό δεν επηρεάζει μόνο τα εν λόγω ΣΔΙΤ αλλά και projects περίπου 500-600 εκατ. ευρώ που προωθούνται μέσω αυτού του μοντέλου. Ο λόγος για κτηριακά ΣΔΙΤ που σχετίζονται με νέα Δικαστικά Μέγαρα, Σχολικές αίθουσες στη Β. Ελλάδα, τα νέα 13 περιφερειακά κέντρα πολιτικής προστασίας, το νέο κτήριο της Γ. Γ. Υποδομών κ.α. Οι διαγωνιστικές διαδικασίες για αυτά είναι σε εξέλιξη, όπως έχει αναδείξει το insider, ωστόσο, μένει να φανεί κατά πόσο τα νέα δεδομένα επηρεάσουν και αυτά τα έργα.
Όσον αφορά στο έργο της Θράκης (Δημοκρίτειο), πρόκειται για project συνολικού προϋπολογισμού περίπου 107 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) το οποίο θα παρέχει τη δυνατότητα στο Πανεπιστήμιο να δημιουργήσει ένα σύνθετο οικοδομικό συγκρότημα που θα αναμορφώσει σημαντικά τις τρεις Πανεπιστημιουπόλεις (Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη). Ως κομμάτι του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δ.Π.Θ. το έργο αυτό θα αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης, ο οποίος καθιστά διαθέσιμες υποδομές και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και αλλά και εξειδίκευσης στους τομείς της Φοιτητικής Μέριμνας (φοιτητικές εστίες και χώροι σίτισης), της Εκπαίδευσης και της Έρευνας. Η διαμόρφωση και η λειτουργία των νέων κτηριακών συγκροτημάτων εντός των χώρων του Ιδρύματος θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και τις συνθήκες εργασίας τόσο των φοιτητών όσο και των υπόλοιπων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας στην ακριτική Θράκη. Τον διαγωνισμό διεκδικούν οι ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.-Α.Τ.Ε.Σ.Ε., ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και INTRAKAT. Για το ΣΔΙΤ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης εκτιμάται ότι θα υπάρξει ανάδοχος εντός του 2022, ενώ βρίσκονταν στη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου.
Στον διαγωνισμό για το ΣΔΙΤ κατασκευής φοιτητικών εστιών και άλλων πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων σε Βόλο και Λαμία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προϋπολογισμού 91,5 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), ο ανάδοχος θα αναλάβει όχι μόνο την κατασκευή φοιτητικών εστιών στη Λαμία καθώς και άλλες εκπαιδευτικές / ερευνητικές υποδομές. Θα αναλάβει και τα έργα αστικής ανάπλασης και αξιοποίησης τού βιομηχανικού ακινήτου της βαμβακουργίας στη Νέα Ιωνία Βόλου, για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων, και κοινωνικών υποδομών. Προβλέπεται, επίσης, η κατασκευή φοιτητικών εστιών, και εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λαμία. Στη Β` φάση είχαν περάσει οι ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat, Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ.