Χαρδούβελης (ΕΤΕ): Μεγάλος δημοσιονομικός περιορισμός το χρέος της Ελλάδας

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χαρδούβελης (ΕΤΕ): Μεγάλος δημοσιονομικός περιορισμός το χρέος της Ελλάδας
Ο πρόεδρος της ΕΤΕ ανέφερε πως «το τραπεζικό σύστημα από την άμυνα στην επίθεση».

Στην ετοιμότητα των ελληνικών τραπεζών για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕ ανέφερε πως «η πανδημία και ο πόλεμος μειώνουν την οικονομική δραστηριότητα, αυξάνουν τις πληθωριστικές πιέσεις και πιέζουν τους προϋπολογισμούς των κρατών». Στη συνέχεια, είπε ότι «η Ευρώπη αντέδρασε σωστά στην πανδημία, τόσο η ΕΚΤ όσο και το Eurogroup, με επεκτατικές πολιτικές, που έφεραν τις χώρες πιο κοντά. Η κρίση έκανε την Ευρωζώνη πιο ισχυρή, έφερε και την κοινή έκδοση ομολόγων».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ελληνική οικονομία, λέγοντας πως «οι τράπεζες έδωσαν περισσότερα δάνεια, περίπου 18 δισ. ευρώ από το ξεκίνημα της πανδημίας. Το δημόσιο ξόδεψε ποσά της τάξης των 40 δισ. ευρώ στα δύο αυτά χρόνια και έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα».

Ο κ. Χαρδούβελης χαρακτήρισε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ως «μεγάλο δημοσιονομικό περιορισμό», σημειώνοντας «το δημόσιο χρέος είναι περίπου €360δις, περίπου 2 φορές το ετήσιο ΑΕΠ. Και έχει υποσχεθεί στους εταίρους μας ότι μέχρι το 2060 θα ακολουθεί μια συνετή δημοσιονομική πολιτική που θα καταλήγει ετησίως σε πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% ΑΕΠ. Έτσι το χρέος ως προς ποσοστό του ΑΕΠ θα πέσει στο 55% το 2060».

Για τις τράπεζες

Ο πρόεδρος της ΕΤΕ ανέφερε πως «το τραπεζικό σύστημα από την άμυνα στην επίθεση», λέγοντας πως οι τράπεζες « ακολουθούν τις ανάγκες των πελατών τους.

Το 2021 το 78% (89%) των Ελλήνων (Ευρωπαίων) είναι χρήστες του Διαδικτύου και από αυτούς το 54% (68%) χρησιμοποιεί το e-banking. Δηλαδή το 42% (60%) πολιτών χρησιμοποιεί e-banking. To 2015 τα ποσοστά ήταν 14% (44%)».

  • Μιλώντας για την Εθνική Τράπεζα, είπε πως έχει προχωρήσει στα εξής:
  • Μειώσαμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από 40% το 2018, σε 7% το 2021, με στόχο το 3% το 2024.
  • Πετύχαμε την υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια στον κλάδο (17% το 2021), χωρίς να χρειαστούμε αύξηση κεφαλαίου.
  • Μειώσαμε το λόγο έξοδα προς έσοδα από 70% το 2018 σε 52% το 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Μονόδρομος η αύξηση των δανείων - Να διαφυλαχθεί η κουλτούρα πληρωμών

Μυλωνάς (ΕΤΕ): Ηλεκτρονικά το 95% των συναλλαγών στις τράπεζες

Ψάλτης (Alpha Bank): Πάνω από το 3% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, παρά την κρίση

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider