Στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, η Ελλάδα έχει επαρκή χρόνο για τις έρευνες και την παραγωγή αερίου, από τυχόν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα που θα εντοπιστούν, όπως διαπιστώνει ειδική έκθεση του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ). Η έκθεση δημοσιεύθηκε χθες, λίγες μόλις ώρες πριν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώσει σήμερα την αναθέρμανση των ερευνών, από τα γραφεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).
Προαναγγέλλοντας τις σημερινές ανακοινώσεις, ο πρωθυπουργός είχε εντάξει τις εγχώριες έρευνες στο πλαίσιο των σχεδίων για ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας, μαζί με πρωτοβουλίες όπως η επιτάχυνση των επενδύσεων στις ΑΠΕ, οι νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις, αλλά και τα προγράμματα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών και εξοικονόμησης ενέργειας.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η έκθεση του ΙΕΝΕ επισημαίνει πως υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις για ύπαρξη γεωλογικών δομών, ικανών να περιέχουν σημαντικότατες ποσότητες -κυρίως φυσικού αερίου- οι οποίες, στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν από γεωτρήσεις, θα μπορούσαν να καλύψουν ένα σοβαρό ποσοστό ή και πλήρως τις ανάγκες μας, όσο και να λειτουργήσουν ως μοχλός συγκράτησης επερχόμενων αυξήσεων τιμών, με πολλαπλές θετικές συνέπειες για τη χώρα μας.
Πάνω από 30 πιθανοί στόχοι
Σημαντικό είναι επίσης ότι το Ινστιτούτο διαπιστώνει πως, παρά τις πολυετείς καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ερευνών, η χώρα μας δεν έχει χάσει την ευκαιρία να ενισχύσει την παρουσία της στον κλάδο του upstream, καθώς δεν έχει κλείσει ακόμα το «παράθυρο» ευκαιρίας για ανακάλυψη και παραγωγή υδρογονανθράκων. Οι λόγοι, μεταξύ άλλων, όπως σημειώνει το ΙΕΝΕ είναι πως η ανάκαμψη της ενεργειακής κατανάλωσης στηρίζεται ακόμη σε μεγάλο βαθμό στα ορυκτά καύσιμα, την ίδια ώρα που υπάρχει περιορισμός στη διείσδυση των ΑΠΕ (λόγω στοχαστικότητας, αλλά και εξαντλήσιμων περιοχών χωροθέτησης.
Επίσης, ειδικά για την παραγωγή φυσικού αερίου, η έκθεση υπογραμμίζει πως με δεδομένο ότι αποτελεί την καλύτερη από τις διαθέσιμες επιλογές μας για να μεταβούμε άμεσα σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, είναι ασφαλές να εκτιμηθεί ότι θα παραμείνει επίκαιρο για τις επόμενες δεκαετίες.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, στις θαλάσσιες περιοχές όπου έχουν διεξαχθεί αναγνωριστικές σεισμικές έρευνες έχουν ήδη προδιαγραφεί πάνω από 30 πιθανοί ερευνητικοί στόχοι, οι οποίοι με συμπληρωματικές έρευνες θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε στόχους ερευνητικών γεωτρήσεων για ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. «Αν λάβουμε υπόψη ότι θα είναι επιτυχημένο το 1/4 των γεωτρήσεων στις γεωλογικές δομές που έχουν εντοπιστεί στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτίως και δυτικώς της Κρήτης, τότε οι δομές αυτές θα μπορούσαν να φιλοξενούν δυνητικά αποθέματα ικανά να καλύψουν το 15%-20% των καταναλώσεων της ΕΕ», προστίθεται.
Οι σημερινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού
Όπως έγραψε χθες το Insider.gr, με τις σημερινές ανακοινώσεις, σκοπός της κυβέρνησης είναι να δώσει ένα σαφές μήνυμα πολιτικής στήριξης των μελετών για πιθανά κοιτάσματα αερίου, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας, η οποία τίθεται επιτακτικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η στήριξη αυτή αναμένεται να «μεταφραστεί» στην άρση γραφειοκρατικών εμποδίων για τη διενέργεια των σεισμικών ερευνών στις υφιστάμενες παραχωρήσεις, ώστε να επιταχυνθούν οι αδειοδοτήσεις των σχετικών διαδικασιών.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει «σήμα» προς τις παραχωρησιούχες εταιρείες, ώστε να «τρέξουν» πιο γρήγορα τα χρονοδιαγράμματα των ερευνητικών φάσεων. Μάλιστα, το σχετικό «σήμα» έρχεται σε μία συγκυρία όπου σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλος διεθνής «παίκτης» εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τις ελληνικές παραχωρήσεις όπου δίνει το «παρών» - ενδεχόμενο για το οποίο παρασκηνιακά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν υπάρξει προκαταρκτικές συζητήσεις με διεθνείς εταιρείες που δεν συμμετέχουν προς ώρας σε εγχώριες έρευνες, για την αντικατάστασή του.
Την ίδια στιγμή, είναι πιθανό ο Κ. Μητσοτάκης να ανακοινώσει την επικείμενη ολοκλήρωση της απορρόφησης της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων από την ΕΔΕΥ, ώστε να περάσουν στην εταιρεία που διαχειρίζεται τις άδειες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων τα διακρατικά έργα αερίου.