Το μέλλον του Twitter άλλαξε.
Ο Έλον Μασκ εξέπληξε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αποκαλύπτοντας ότι έχει συγκεντρώσει χρηματοδότηση 46,5 δισ. δολαρίων και ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την αξιοπιστία της πρότασης εξαγοράς που είχε υποβάλει μόλις πριν από μία εβδομάδα.
Πίσω από τις κάμερες, οι τραπεζίτες της Twitter παρέδωσαν μια έκθεση στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που έλεγε ότι όχι μόνο η πρόταση του κ. Μασκ, στα 54,20 δολ. ανά μετοχή ήταν δίκαιη, αλλά ότι επίσης η εταιρεία θα δυσκολευόταν να φτάσει σε αυτό το επίπεδο από μόνη της. Στο μεταξύ, οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου -ακόμη και για μηχανές παραγωγής χρήματος όπως η μητρική του Facebook, Meta Platforms- έχουν βυθιστεί καθιστώντας την προσφορά σε μετρητά του Μασκ να δείχνει ακόμη πιο ελκυστική.
Ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες το διοικητικό συμβούλιο της Twitter φαινόταν να έχει το πάνω χέρι -όταν ο Μασκ δεν είχε τη χρηματοδότηση και φαινόταν να έχει μικρή στήριξη από τους μετόχους- τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη.
Οι εκπρόσωποι του Twitter άρχισαν να κάνουν εντατικές ερωτήσεις στον Μασκ για τη χρηματοδότηση, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται η WSJ. Έπειτα, την Κυριακή, ο Bret Taylor, ο επικεφαλής της Salesforce ο οποίος ηγείται του δ.σ. της Twitter φέρεται να συνομίλησε με τον Μασκ. Την επόμενη μέρα θα ακολουθούσε το υπόλοιπο συμβούλιο, είπε στον δισεκατομμυριούχο, για να συζητήσουν το deal. Πρότεινε εκ νέου συνάντηση των δύο στη συνέχεια.
Το Twitter αναμενόταν να απορρίψει την πρόταση του Μασκ, η οποία ήταν κάτω από το υψηλό των σχεδόν 80 δολαρίων στο οποίο είχε φτάσει η μετοχή πέρυσι. Μέχρι τη στιγμή που οι δύο άνδρες ήρθαν σε επαφή την Κυριακή το απόγευμα, το συμβούλιο της Twitter είχε ψηφίσει υπέρ της διαπραγμάτευσης με τον Μασκ και οι σύμβουλοι κατάρτιζαν τη συμφωνία των 44 δισ. δολαρίων η οποία ανακοινώθηκε χθες.
Όταν ο Μασκ αποκάλυψε την προσφορά του, πυροδότησε το ίδιο ερώτημα που περιβάλλει και άλλα επιχειρηματικά του εγχειρήματα, από τη μαζική παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων και την αποστολή επιβατών στον Άρη έως τη διάνοιξη γιγάντιων τούνελ για υπεργρήγορα ταξίδια: Μπορεί να την ολοκληρώσει;
Οι προκλήσεις
Τώρα αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις. Ο Μασκ έχει βάλει μερίδιο αξίας περίπου 60 δισ. δολαρίων στην Tesla -περίπου το ένα τρίτο της συνολικής συμμετοχής του- ως ενέχυρο για να λάβει τραπεζικά δάνεια, συνδέοντας την προσωπική του περιουσία με αυτή του Twitter. Πρέπει να βρει περισσότερα από 21 δισ. δολάρια σε μετρητά, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει την πώληση πρόσθετων μετοχών της Tesla, ακριβώς τη στιγμή που η εταιρεία κάνει βήματα μπροστά. Η μετοχή της Tesla έχει χάσει περίπου 8% της αξίας του από την πρώτη φορά που ο Μασκ αποκάλυψε ότι απέκτησε μερίδιο στην Twitter, κάτι που δείχνει πως οι επενδυτές ανησυχούν πως θα αποσπαστεί η προσοχή του ή θα πιεστεί οικονομικά.
Η Twitter θα πρέπει να καταβάλει ετησίως τόκους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, που αποτελεί ένα ρίσκο για οποιαδήποτε εταιρεία, αλλά ειδικά στη δική της περίπτωση, καθώς ο Μασκ είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει εάν η εταιρεία θα βγάζει χρήματα –ήταν προβληματικό ούτως ή άλλως για χρόνια. Επίσης, η χαλάρωση της διαχείρισης περιεχομένου ενδέχεται να βάλει την εταιρεία στο επίκεντρο συζητήσεων για την ελευθερία του λόγου και την ασφάλεια περιεχομένου στο διαδίκτυο.
Τι θα κάνει ο Μασκ με το Twitter
Ο Έλον Μασκ θέλει να κάνει σημαντικές αλλαγές στην πλατφόρμα. Το deal των 44 δισ. δολαρίων χαρίζει στον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο επιρροή στο μέσο, ενώ είναι ήδη ένας από τους πιο ισχυρούς χρήστες του με 84,6 εκατομμύρια followers.
Ο Μασκ θέλει καταρχάς να χαλαρώσει τη στάση του Twitter απέναντι στη διαχείριση περιεχομένου, κάνοντας λόγο για λογοκρισία. «Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας και το Twitter είναι μια ψηφιακή πλατεία όπου συζητούνται ζητήματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας», ανέφερε ο Μασκ στο δελτίο τύπου με το οποίο ανακοίνωσε τη συμφωνία. Σύμφωνα με τον Μασκ, το Twitter πρέπει να είναι πιο προσεκτικό όταν αποφασίζει να διαγράψει αναρτήσεις ή να αποκλείσει μόνιμα χρήστες. Ο ίδιος προτιμά την προσωρινή παύση. Επίσης, η πλατφόρμα πρέπει να συμμορφώνεται με τους νόμους των χωρών στις οποίες παρέχει υπηρεσίες. Και όταν η πλατφόρμα κάνει αλλαγές για να ενισχύσει ή να μειώσει την επιρροπή ενός tweet, θα πρέπει να δίνει στους χρήστες εικόνα του τι συνέβη.
Υποσχέθηκε επίσης και άλλα νέα χαρακτηριστικά, όπως το «να κάνει τους αλγόριθμους ανοιχτού κώδικα ούτως ώστε να αυξήσει την εμπιστοσύνη, να νικήσει τα spam bots και να ταυτοποιήσει όλους τους χρήστες».Οι χρήστες του twitter ζητούν επίσης εδώ και καιρό ένα κουμπί edit. Νωρίτερα τον Απρίλιο, ο Μασκ έκανε δημοσκόπηση, ρωτώντας τους followers του έαν θέλουν ένα κουμπί επεξεργασίας. Ψήφισαν περισσότεροι από 4 εκατομμύρια χρήστες και πάνω από το 70% απάντησαν «ναι». Σε συνέντευξή του σε συνέδριο TED ο Μασκ τάχθηκε υπέρ ενός κουμπιού edit.
Ξεχωριστά, σε στοιχεία που υπέβαλε στις ρυθμιστικές αρχές ο Μασκ είπε ότι θέλει να ιδιωτικοποιήσει την εταιρεία. «H Twitter πρέπει να μετασχηματιστεί σε ιδιωτική εταιρεία», είπε. «Εχει εξαιρετικές προοπτικές. Θα τις ξεκλειδώσω».
H έξοδος της Twitter από το χρηματιστήριο πιθανότητα θα καταστήσει ευκολότερο για τον Μασκ να κάνει τις επιθυμητές αλλαγές στην πλατφόρμα, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της πίεσης των μετόχων θα εξανεμιζόταν. Ωστόσο, ο Μασκ είπε στη συνέντευξη στο TED πως θα ήθελε επίσης να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερους από τους μετόχους εάν καταφέρει να βγάλει την εταιρεία από το χρηματιστήριο.