Intrakat: «Καπαρώνει» τη σύμβαση 85,6 εκατ. ευρώ για το «Ρέμα Ραφήνας»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Intrakat: «Καπαρώνει» τη σύμβαση 85,6 εκατ. ευρώ για το «Ρέμα Ραφήνας»
Intrakat
(Επικυρώθηκε η ανατροπή και η τεχνική εταιρεία κερδίζει το σημαντικό έργο αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αττική. Πώς έφτασε στη επικράτηση με έκπτωση 12,2%.

Στην κατασκευαστική εταιρεία Intrakat φαίνεται να «κλειδώνει» ένα σημαντικό έργο αρχικού ύψους περίπου 85,6 εκατ. ευρώ που αφορά στη «ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ - ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΡΕΜΑΤΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ», που χρηματοδοτείται από το Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προχώρησαν στην επικύρωση της ανάδειξης της Intrakat ως προσωρινού αναδόχου, επειδή προσέφερε την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά μόνο βάσει τιμής, δίνοντας έκπτωση 12,2%, που αντιστοιχεί σε ποσό 75,267 εκατ. ευρώ.

Αντικείμενο του έργου είναι η διευθέτηση του ρέματος της Ραφήνας, με σκοπό τη διαχείριση των πλημμυρικών απορροών και τη διασφάλιση της αντιπλημμυρικής προστασίας των παρακείμενων αστικών, περιαστικών και αγροτικών περιοχών. Τα προτεινόμενα έργα διευθέτησης του ρέματος Ραφήνας αφορούν μήκος 14,99 χλμ., από την εκβολή του έως τη Λ. Σπάτων, και των συμβαλλόντων σε αυτό ρεμάτων Καλλιτεχνούπολης, Βαλανάρη, Παλαιού Μύλου και Αγ. Παρασκευής που συμβάλλουν στο ρέμα Βαλανάρη, ρ. Διασταύρωσης 1,2,3 καθώς και δημιουργία λεκάνης συγκράτησης φερτών. Αφορά στην κατασκευή των έργων διευθέτησης -οριοθέτησης του ρέματος Ραφήνας και τμημάτων των συμβαλλόντων σε αυτό ρεμάτων από την εκβολή του στη θάλασσα μέχρι την Λεωφ. Σπάτων. Πρόκειται για ένα ακόμα αντιπλημμυρικό έργο στην Αττική, ιδιαίτερης σημασίας. Αποτελεί μέρος από το πακέτο έργων που έχει «αντιπλημμυρική» διάσταση (προστασία οδικών αξόνων, οικισμών κ.α.).

Στον διαγωνισμό που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο προσφορές είχαν δώσει και οι ΑΒΑΞ, ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίος, Χρ. Κωνσταντινίδης, και Αφοί Κρούσκου, με την τελευταία να αποκλείεται από τη συνέχεια διότι δεν είχε υποβάλει την απαιτούμενη Εγγυητική Επιστολή Συμμετοχής. Στα μέσα Μαρτίου η Επιτροπή Διαγωνισμού ανακήρυξε αρχικά την Intrakat ως προσωρινό ανάδοχο καθώς η προσφορά της ήταν πλήρης, αν και η Χρ. Κωνσταντινίδης είχε δώσει μεγαλύτερη έκπτωση, στο 14% έναντι 12,2% της Intrakat (για την ιστορία, η ΤΕΡΝΑ είχε δώσει 10,5%, η Μυτιληναίος 9,7%, η ΑΒΑΞ 9,5% και η ΑΚΤΩΡ 9,1%).

Ο λόγος σχετίζονταν με το γεγονός ότι η Χρ. Κωνσταντινίδης είναι εργοληπτική επιχείρηση εγγεγραμμένη στο ΜΕΕΠ με πτυχίο 6ης τάξης και επομένως ήταν υποχρεωμένη να αποδείξει την Οικονομική και Χρηματοοικονομική της Επάρκεια και την Τεχνική και Επαγγελματική της Ικανότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση, στηρίχτηκε σε δάνεια εμπειρία και στοιχεία άλλων ομίλων (π.χ. ΕΚΤΕΡ, ΕΡΕΤΒΟ, ΘΕΜΕΛΗ κ.α.). Η επιτροπή του διαγωνισμού ξεκίνησε διαδικασία ελέγχων, ζήτησε προσαρμογές, ενώ ανάμεσα στους διεκδικητές ξεκίνησε μπαράζ ενστάσεων, προσφυγών και αιτήσεων ακυρώσεως στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (Α.Ε.Π.Π.) και στο ΣτΕ που κατέληξε στο η Επιτροπή να αποφανθεί ότι η τεχνική εταιρεία Χρ. Κωνσταντινίδης δεν πληρούσε κριτήρια για να συνεχίσει στον διαγωνισμό.

Συνεπώς η προσφορά της απορρίφθηκε ως απαράδεκτη και ο εν λόγω Οικονομικός Φορέας έπρεπε να αποκλειστεί από τη συνέχιση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Όπως και έγινε, για να συνεχιστεί η διαδικασία με τους υπόλοιπους, να γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι δικαιολογητικών και επάρκειας των επανορθωτικών μέτρων αυτοκάθαρσης και να καταλήξουμε στο «κλείδωμα» της σύμβασης στην Intrakat.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Intrakat: Αύξηση 23% στον κύκλο εργασιών- Σε ιστορικά υψηλά 1,3 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο

ΜΕΑ Γραμματικού: Συνεχίζουν Ηλέκτωρ-Μεσόγειος, απορρίφθηκαν οι τεχνικές προσφορές των ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-Intrakat-Watt και ΑΒΑΞ-ΑΑΓΗΣ

gazzetta
gazzetta reader insider insider