Φοιτητικές Εστίες: Στην τελική ευθεία το ΣΔΙΤ της Κρήτης (AKTOR) – Τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα έργα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φοιτητικές Εστίες: Στην τελική ευθεία το ΣΔΙΤ της Κρήτης (AKTOR) – Τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα έργα
«Πράσινο φως» από τη Πανεπιστήμιο Κρήτης για το έργο 250 εκατ. σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο, προς Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση. Με καθυστερήσεις και ερωτηματικά προχώρησαν οι διαγωνισμοί την τελευταία 5ετία. Δυστοκία και από κατασκευαστές τράπεζες. Τι συμβαίνει με τις εστίες σε Θεσσαλία, Θράκη, Δυτική Μακεδονία, ποιοι είναι οι «μνηστήρες».

Στην τελική ευθεία για να «πέσουν» οι υπογραφές εισέρχεται πλέον το μεγάλο έργο, εκτιμώμενου ύψους 250 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), για τη «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης», μέσω ΣΔΙΤ. Ειδικότερα, το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης σε προχτεσινή του έκτακτη συνεδρίαση ενέκρινε την ολοκλήρωση της διαδικασίας Οριστικοποίησης Σύμβασης Σύμπραξης, κήρυξε την εταιρεία «INTRAKAT», πλέον AKTOR Group, ως οριστικό ανάδοχο του ανοίγοντας τον δρόμο για να υπογραφεί η σύμβαση, ενδεχομένως στις αρχές του 2025.

Σημειώνεται ότι μετά την ανακήρυξη του αναδόχου, η διαδικασία της ανάθεσης ολοκληρώνεται και ακολούθως ο φάκελος όλων των συμβατικών εγγράφων του έργου θα σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τη διενέργεια του απαιτούμενου προσυμβατικού ελέγχου και βέβαια, προς έγκριση. Αφού «περάσει» και από το ελεγκτικό συνέδριο ο φάκελος, θα έρθει η ώρα της υπογραφής της σύμβασης, που εκτιμάται πως θα γίνει από τον νέο χρόνο εκτός αν οι διαδικασίες «τρέξουν» τόσο γρήγορα (και προλάβουν το 2024). Στο project εμπλέκονται χρηματοδοτικά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και εγχώριες τράπεζες που προφανώς θα έχουν να οριστικοποιήσουν θέματα που σχετίζονται με τη δανειοδότηση του κατασκευαστή. Πρόσφατα, ο επικεφαλής της AKTOR, Αλ. Εξάρχου, είχε αναφέρει ότι ο όμιλος βρίσκεται στην τελική διαδικασία ολοκλήρωσης διαδικασιών (εγγυητικές, τραπεζικά έγγραφα κ.α.) εκτιμώντας ότι η υπογραφή της σύμβασης δεν είναι μακριά.

Ο ανάδοχος θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, τη μελέτη, κατασκευή και 30ετή εκμετάλλευση συγκροτημάτων 1.810 διαμερισμάτων στο Ρέθυμνο, με συνολικά 2.710 κλίνες, καθώς και 1.026 διαμερισμάτων στο Ηράκλειο, με 2.136 κλίνες. Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία κοινόχρηστων χώρων, χώρων αναψυχής και άθλησης, καθώς και ενός μεγάλου αμφιθεάτρου στο Ρέθυμνο, χωρητικότητας 800 θέσεων και συνολικής επιφάνειας περίπου 6.000 τ.μ. Η ολοκλήρωση της κατασκευής ορίζεται σε τρία έτη από την υπογραφή της σύμβασης. Η περίοδος παροχής υπηρεσιών από τον ιδιώτη φορέα (AKTOR) ορίζεται σε είκοσι επτά έτη.

«Με τον αραμπά» οι διαδικασίες, αβεβαιότητα για τους διαγωνισμούς

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, ο δρόμος προς την προώθηση και κυρίως ολοκλήρωση διαγωνισμών για την κατασκευή φοιτητικών μονάδων – εστιών ανά την Ελλάδα, μέσω ΣΔΙΤ, δεν ήταν… «δίχως αγκάθια». Οι περισσότεροι από τους σχετικούς διαγωνισμούς σέρνονται επί 4-5 έτη, μια περίοδο στην οποία άλλαξαν τα οικονομικά δεδομένα (π.χ. επιτόκια και κόστος χρήματος), ανέβηκαν τα κόστη υλικών, ενώ «έπεσαν» στην αγορά δεκάδες διαγωνισμοί για δημόσιες υποδομές ιδιωτικές αναπτύξεις, παραχωρήσεις / ΣΔΙΤ που απαιτούν και χρηματοοικονομική ισχύ, σε μια συγκυρία που δεν υπήρχε επάρκεια ούτε σε εργατικά «χέρια». Κατά συνέπεια, υπήρχε μια γενικότερη δυστοκία τόσο από τους φορείς που προώθησαν τα έργα (π.χ. Πανεπιστήμια), όσο και από τους κατασκευαστές που σε κάποιες περιπτώσεις δεν πήγαν καν στην τελική φάση υποβολής προσφορών αλλά και τις τράπεζες που προτιμούν να χρηματοδοτούν – δανειοδοτούν άλλα projects αλλά και ανταποδοτικά ΣΔΙΤ (όχι τα λεγόμενα κοινωνικά).

Ως εκ τούτου, γενικότερα φάνηκε ότι το μέλλον αυτών των ΣΔΙΤ ήταν σε έναν βαθμό… αβέβαιο, αν και προς το παρών οι διαγωνιστικές διαδικασίες «τρέχουν» για τα έργα σε Θράκη και Δυτική Μακεδονία, ενώ η AKTOR έχει κερδίσει και τον διαγωνισμό (προσωρινός ανάδοχος) για τις εστίες στη Θεσσαλία, που όμως είναι σαφώς πιο ανώριμος από αυτόν της Κρήτης, με τις εξελίξεις, αν έρθουν, να αναμένονται κάποια στιγμή το 2025.

Είναι, όμως, μια πραγματικότητα ότι αυτά τα έργα προχωρούν σε μια περίοδο που θεωρείται απολύτως αναγκαία η προώθηση υποδομών που σχετίζονται με την υλοποίηση φοιτητικών εστιών, έστω μέσω ΣΔΙΤ, καθώς η εξασφάλιση κατοικίας για τους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτή της καταγωγής τους αποτελεί μια «δύσκολη εξίσωση», ένα δύσκολο όσο και ακριβό (οικονομικά) εγχείρημα. Πλην όμως, μένει να δούμε τελικά… πόσα και ποια θα φτάσουν έως το τέλος της διαδρομής.

Τι συμβαίνει με τις υπόλοιπες ΣΔΙΤ

Αναφορικά με τις φοιτητικές εστίες για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο διαφορετικές πόλεις, ένα μέρος του θα βρίσκεται στο πρώην βιομηχανικό ακίνητο της Βαμβακουργίας στον Βόλο, και το άλλο στη Λαμία. Όμως, κατά πληροφορίες υπα΄ρχουν εκκρεμότητες με πολεοδομικά σχέδια και περιβαλλοντικά ζητήματα. Το έργο είναι ύψους άνω των 94 εκατ., ενώ και σε αυτό συμμετέχει χρηματοδοτικά η EBRD. Στον ΣΔΙΤ κατασκευής φοιτητικών εστιών και άλλων πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων σε Βόλο και Λαμία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο ανάδοχος θα αναλάβει την κατασκευή φοιτητικών εστιών στη Λαμία καθώς και άλλες εκπαιδευτικές / ερευνητικές υποδομές. Θα αναλάβει και τα έργα αστικής ανάπλασης και αξιοποίησης τού βιομηχανικού ακινήτου της βαμβακουργίας στη Νέα Ιωνία Βόλου, για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων, και κοινωνικών υποδομών.

Για τις 28 Ιανουαρίου έχει μεταφερθεί η ημερομηνία υποβολής οικονομικών προσφορών για την κατασκευή «Φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών/ερευνητικών και Λοιπών Υποδομών του Δ.Π.Θ.», μέσω ΣΔΙΤ, αρχικής εκτιμώμενης αξίας περίπου 107 εκατ. ευρώ. Τον διαγωνισμό διεκδικούν οι ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, Μυτιληναίος (Metlen) - Α.Τ.Ε.Σ.Ε., ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AKTOR. Το έργο αφορά στη δημιουργία ενός σύνθετου οικοδομικού συγκροτήματος που θα αναμορφώσει σημαντικά τις τρεις Πανεπιστημιουπόλεις σε Αλεξανδρούπολη (4 κτίρια φοιτητικών εστιών 12.194,34 τ.μ. για 350 άτομα, ένας χώρος σίτισης φοιτητών 3.776,75 τ.μ. για 1500 άτομα και πανεπιστημιακές κατοικίες, 12 χώροι τουλάχιστον 4 ατόμων, 1.440,00 τ.μ.), Κομοτηνή (2 κτίρια φοιτητικών εστιών, 9.667,36 τ.μ. εσωτερική επιφάνεια, και 3.551,8 τ.μ. υπαίθριοι χώροι για 350 άτομα, ένας χώρος σίτισης φοιτητών(6.000 τ.μ. για 2.500 φοιτητές, ένας ξενώνας φιλοξενίας 660 τ.μ. για 28 άτομα, 24 πανεπιστημιακές κατοικίες με τμήματα των 4 κατοικιών, 2.880 τ.μ., κατασκευή μιας νέας Κεντρικής Βιβλιοθήκης/Αναγνωστήριο– Πολύ λειτουργική Εγκατάσταση εκδηλώσεων), Ξάνθη (Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας, 1 κεντρικό κτίριο με εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα 10.000 τ.μ., και 5.000 τ.μ. υπαίθριοι χώροι).

Οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-AKTOR, AVAX, ΕΚΤΕΡ-ΤΕΝΑ-ΕΡΕΤΒΟ, METLEN, ΑΤΕΣΕ φέρονται να είναι οι «μνηστήρες» για τις φοιτητικές εστίες στη Δυτική Μακεδονία μέσω ΣΔΙΤ 30 ετών. Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε 105,34 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το σχέδιο αφορά στην κατασκευή 750 φοιτητικών εστιών σε Πτολεμαΐδα, Φλώρινα και Κοζάνη. Στο έργο συμπεριλαμβάνεται και νέο πολυδύναμο συνεδριακό Κέντρο στην πανεπιστημιούπολης Κοζάνης. Αναλυτικότερα τώρα, οι 750 φοιτητικές εστίες για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μοιράζονται ως εξής: 350 στην Πανεπιστημιούπολη Κοζάνης, 150 στην Φλώρινα, 150 στην Καστοριά και 100 στην Πτολεμαΐδα.

Σε αρχικό στάδιο ήταν το εγχείρημα για τις φοιτητικές κατοικίες στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, συνολικού κόστους επένδυσης 64,2 εκατ. ευρώ (με έγκριση τον Δεκέμβριο του 2022). Ειδικότερα προβλέπεται η ανέγερση φοιτητικών εστιών, 1.100 κλινών, για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στην περιοχή Ανω και Κάτω Λίμνης του Δήμου Φυλής και δύο μικρών αμφιθεάτρων δυναμικότητας 160 θέσεων. Επιπλέον προβλέπεται και η ανέγερση του νέο Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Φυλής. Ενώ, με ΣΔΙΤ (26 έτη συν 2 κατασκευή) προβλέπονταν να γίνει και η ολική ανακαίνιση της παλιάς φοιτητικής εστίας στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, έπειτα από απόφαση της κυβέρνησης τον Φεβρουάριο του 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ο νέος στρατηγικός επενδυτικός σχεδιασμός – Τι «φέρνουν» Κατασκευή, Παραχωρήσεις

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider