ΔΕΗ: Επενδύσεις 102 εκατ. ευρώ παρά την άνοδο 220% των δαπανών ενεργ. μίγματος

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΔΕΗ: Επενδύσεις 102 εκατ. ευρώ παρά την άνοδο 220% των δαπανών ενεργ. μίγματος
Η στήριξη των πελατών συνεχίστηκε και στο α’ τρίμηνο του 2022 με εκπτώσεις ύψους 358 εκατ. ευρώ. Παρά την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του έτους, η επιχείρηση παρέμεινε προσηλωμένη στο επενδυτικό της πλάνο, για ενίσχυση της διείσδυσης στις ΑΠΕ και εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής.

Αταλάντευτη στον στρατηγικό της στόχο για σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, και τις ανατιμήσεις που προκαλούν οι εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων, παράμεινε η ΔΕΗ και το α’ τρίμηνο του 2022, παρά το γεγονός ότι οι τρεις πρώτοι μήνες του έτους σηματοδότησαν την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης.

Ενδεικτικό «αποτύπωμα» αυτής της κορύφωσης στα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ για το α’ τρίμηνο του έτους αποτέλεσε η άνοδος κατά 220,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021, των δαπανών για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο, στερεά καύσιμα, δικαιώματα CO2 και αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, λόγω των ιστορικά υψηλών τιμών που κατέγραψαν τα ενεργειακά προϊόντα, οι δαπάνες ενεργειακού μίγματος της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 1,170 δισ.

Πιο συγκεκριμένα, η δαπάνη για αγορές ενέργειας εκτινάχθηκε κατά 395,2% λόγω της αύξησης της Τιμής Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ), η δαπάνη για φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 345,6%, ενώ για υγρά καύσιμα κατά 49%. Παράλληλα, για δικαιώματα ρύπων η ΔΕΗ κατάβαλε το α’ τρίμηνο 300 εκατ., από 138,5 εκατ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021, λόγω της αύξησης της μέσης τιμής προμήθειας σε 70,5 ευρώ ανά τόνο από 31,7 ευρώ ανά τόνο. Μάλιστα, η δαπάνη για δικαιώματα ρύπων σχεδόν τριπλασιάστηκε παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ μείωση τις εκπομπές της κατά 4,3% σε 4,2 εκατ. τόνους.

Μέτρα 360 εκατ. για τη στήριξη των πελατών

Έμμεση απόρροια ήταν το καθαρό χρέος της ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 242 εκατ. ευρώ από το τέλος του 2021 και διαμορφώθηκε στα 2,13 δισ. ευρώ, λόγω της μείωσης των χρηματικών διαθεσίμων ως αποτέλεσμα των αυξημένων αναγκών αφενός για πράξεις αντιστάθμισης κινδύνου (hedging) λόγω της έντονης μεταβλητότητας των αγορών αφετέρου για κεφάλαια κίνησης για αγορές φυσικού αερίου, δικαιωμάτων ρύπων και ενέργειας.

Παράλληλα, η επιχείρηση συνέχισε και το α’ τρίμηνο τη στήριξη των πελατών της, για την «αναχαίτιση» μέρους των ανατιμήσεων που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση. Τα μέτρα που έλαβε προς αυτή την κατεύθυνση άγγιξαν τα 358 εκατ.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η σημαντική μείωση των χονδρεμπορικών τιμών, ήδη από τον Απρίλιο, έχει περιορίσει τις δαπάνες της επιχείρησης, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων κίνησης που διέθεσε κατά το α’ τρίμηνο «επέστρεψε» στη ΔΕΗ το επόμενο δίμηνο, με την αποπληρωμή των αντίστοιχων λογαριασμών από τους πελάτες της.

Έτσι, η εικόνα που διαμορφώνεται για το β’ τρίμηνο είναι σαφώς βελτιωμένη, με συνέπεια η εταιρεία να παραμένει σε τροχιά επίτευξης του στόχου για το 2022, για διατήρηση της επαναλαμβανόμενης λειτουργικής κερδοφορίας στα επίπεδα του 2021. Επίσης, αμετάβλητος παραμένει και ο μακροπρόθεσμος στόχος για για διαμόρφωση του δείκτη καθαρού χρέους/EBITDA κάτω από 3,5.

ΑΠΕ & δίκτυο διανομής

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία συνέχισε την υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού της, με αύξηση κατά 12,7% των επενδύσεων της, οι οποίες άγγιξαν τα 102 εκατ. Βασικός «πυλώνας» του προγράμματος εκσυγχρονισμού της είναι οι ΑΠΕ, με την εγκατεστημένη ισχύς του «πράσινου» χαρτοφυλακίου να φτάνει τα 500 GW στο τέλος του 2022 (από 239 ΜW), μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής των μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων σε Πτολεμαΐδα (200 MW) και Μεγαλόπολη (50 ΜW).

Επίσης, πρόοδος καταγράφηκε στην αδειοδοτική διαδικασία του επόμενου κύματος «πράσινων» επενδύσεων που σχεδιάζει η εταιρεία, έχοντας εξασφαλίσει οριστικούς όρους σύνδεσης για έργα ισχύος 2,2 GW και περιβαλλοντικούς όρους για έργα 1,8 GW. Ως αποτέλεσμα, διαθέτει πλέον αδειοδοτημένες μονάδες που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% της ισχύος που έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2026 (6 GW).

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν και οι επενδύσεις υψηλές ταχύτητες κινούνται εξάλλου και οι επενδύσεις στο δίκτυο διανομής, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 64% σε ετήσια βάση φτάνοντας τα 72 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις αυτές συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό του δικτύου, ώστε μεταξύ άλλων να δημιουργηθεί επιπλέον ελεύθερος ηλεκτρικός «χώρος», για τη σύνδεση νέων ΑΠΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Επαναλαμβανόμενα EBITDA 170 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο - Ανθεκτικότητα στην κρίση

Πηγές ΔΕΗ: Πάνω από 400 εκατ. ευρώ το κόστος των σταθερών τιμολογίων

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider