Saxo Bank: Οι τράπεζες να συμμαχήσουν με τις εταιρείες Fintech

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Saxo Bank: Οι τράπεζες να συμμαχήσουν με τις εταιρείες Fintech

Συμμάχους, και όχι εχθρούς, πρέπει να κάνουν οι τράπεζες τις εταιρείες τεχνολογίας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (Fintech), αν θέλουν να αξιοποιήσουν τη σύγχρονη δυναμικού του κλάδου, επισημαίνει σε έκθεσή της η Saxo Bank.

Οι τράπεζες σήμερα βρίσκονται ενώπιον μια δύσκολης απόφασης: να πολεμήσουν ή να υιοθετήσουν τις τεχνολογίες τραπεζικών υπηρεσιών. Όπως επισημαίνουν, όμως, ο Søren Kyhl, παγκόσμιος επιχειρησιακός διευθυντής (COO) και ο Stig Tørnes, επικεφαλής του τμήματος Business Management της Saxo Bank, τα πιστωτικά ιδρύματα –και ιδίως τα μικρότερα– θα εξασφαλίσουν οφέλη στο μέλλον, διατηρώντας τους πελάτες τους και αυξάνοντας την κερδοφορία τους μέσω της τεχνολογίας.

Είναι επιτακτική μια αλλαγή του τρόπου σκέψης στις τράπεζες, ώστε η ψηφιοποίηση να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία και όχι ως απειλή, υποστηρίζουν. Από την άλλη, βέβαια, και οι εταιρείες Fintech οφείλουν να καταλάβουν ότι, για να είναι βιώσιμες και κερδοφόρες, δεν μπορούν να ανατρέψουν ολόκληρη την αλυσίδα αξίας των τραπεζών.

Παραδοσιακά, οι τράπεζες υπερασπίζονταν την πελατειακή βάση τους ελέγχοντας το σύνολο της αλυσίδας αξίας, καθώς και την τεχνολογία που τη στήριζε. Ωστόσο, όσο οι περιορισμοί στην αλυσίδα αξίας μειώνονται και η τεχνολογία εξελίσσεται με εκθετικό ρυθμό, η στρατηγική αυτή γίνεται εξαιρετικά δαπανηρή και μη βιώσιμη.

Η βέλτιστη λύση για τις τράπεζες δεν είναι να παραιτηθούν από κάθε έλεγχο, αλλά να αναγνωρίσουν ότι η εξάλειψη των περιορισμών στην υπάρχουσα αλυσίδα αξίας είναι αναπόφευκτη, και ότι μπορούν να προστατεύσουν το επιχειρηματικό μοντέλο τους και να επικεντρωθούν στους τομείς όπου είναι πιο ικανές, χρησιμοποιώντας την καινοτομία του Fintech προς όφελός τους.

Η συγκεκριμένη στρατηγική θα απαιτήσει από τις τράπεζες να επαναπροσδιορίσουν τα επιχειρηματικά μοντέλα τους και να γίνουν δεκτικές στην καινοτομία από εξωτερικές πηγές. Προτού το πράξουν, όμως, πρέπει να κάνουν δύο σημαντικά βήματα. Καταρχάς, επισημαίνει η έκθεση, πρέπει να προσδιορίσουν ποιες είναι οι βασικές τους ικανότητες. Ακριβώς εδώ είναι που οι περισσότερες τράπεζες αποτυγχάνουν, καθώς τείνουν να χαρακτηρίζουν τη συνολική αλυσίδα αξίας ως «βασική». Το γεγονός αυτό, εκτός του το ότι καθιστά ακριβή τη διαχείριση της τράπεζας και την προάσπιση των υπαρχόντων σχέσεων σε όλο το εύρος της αλυσίδας αξίας, καθιστά επίσης δύσκολο, αν όχι αδύνατο, τον εντοπισμό πιθανών συνεργατών στον τομέα του Fintech.

Κατά δεύτερον, οι τράπεζες πρέπει να αναπτύξουν μια πλατφόρμα ΙΤ με δυνατότητα ενοποίησης με πλατφόρμες τρίτων παρόχων. Στην πλειονότητά τους, τα παλαιού τύπου τραπεζικά ηλεκτρονικά συστήματα είναι ιδιαίτερα κλειστά και δεν διαθέτουν τις προδιαγραφές για μια ενοποίηση με το υπόλοιπο χρηματοοικονομικό οικοσύστημα.

Μόλις αντεπεξέλθουν σε αυτές τις δύο προκλήσεις, οι τράπεζες οφείλουν να λάβουν δύο αποφάσεις. Η πρώτη είναι να επικεντρώσουν ενεργά τις προσπάθειές τους στις βασικές τους ικανότητες και έτσι να προσελκύσουν πελάτες από άλλες εταιρείες (τράπεζες και εταιρείες Fintech) ειδικά για τους συγκεκριμένους τομείς βασικής δραστηριότητας. Αυτό είναι επωφελές για την τράπεζα, καθώς της εξασφαλίζει χαμηλότερα μοναδιαία κόστη και μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, αλλά και για τον συνεργάτη που χρησιμοποιεί την πλατφόρμα.

Η δεύτερη απόφαση είναι να εγκαινιάσουν συνεργασίες με άλλες τράπεζες και εταιρείες Fintech για τους τομείς εκτός της βασικής επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Είναι εξίσου σημαντικό για μια τράπεζα να εκμεταλλευτεί τις υπηρεσίες και τα προϊόντα άλλων τραπεζών ή εταιρειών Fintech, εκτός του βασικού τομέα δραστηριοποίησης της ίδιας, ώστε να μειώσει τα κόστη, ειδικά σε τομείς όπου δεν διαθέτει επαρκές μέγεθος και ποιότητα υπηρεσιών.

Αυτό που είναι βέβαιο, καταλήγουν οι συντάκτες της έκθεσης, είναι ότι τόσο για τις τράπεζες όσο και για τις εταιρείες Fintech, το κόστος ευκαιρίας της μη συνεργασίας θα αποτελέσει, κατά πάσα πιθανότητα, τη διαφορά ανάμεσα στην επιβίωση και την επιτυχία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider