Όλο και περισσότερους πόντους σε καινοτομία και νεοφυή επιχειρηματικότητα κερδίζει η Ελλάδα, γεγονός που αποδεικνύουν πολλαπλά παραδείγματα startup εταιρειών που κατάφεραν να κερδίσουν τα βλέμματα - και τις χρηματοδοτήσεις - εγχώριων και διεθνών επενδυτών. Η προαναφερθείσα κινητικότητα και δυναμική μάλιστα, είχε ως αποτέλεσμα η χώρα μας να ανέβει θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, και να βρεθεί στην 48η θέση μεταξύ των 50 κορυφαίων οικοσυστημάτων startups, παγκοσμίως.
48η στο top-50 η χώρα
Ειδικότερα, η Ελλάδα κατέκτησε για το 2022 την 48η θέση στο top-50 των κορυφαίων οικοσυστημάτων για startups, παγκοσμίως, σε σύνολο 100 χωρών ενώ καταμετρήθηκε ως η 5η πιο δυναμική περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με «Startup Blink Global Ecosystem Report 2022».
Μέσα σε έναν μόλις χρόνο, η χώρα κέρδισε έξι θέσεις (το 2021 η χώρα μας βρισκόταν στην 54η θέση της κατάταξης) στη λίστα που χαρτογραφεί 100 startup οικοσυστήματα και 1.000 πόλεις σε 100 χώρες ανά τον κόσμο. Μάλιστα ήταν μια από τις τέσσερις χώρες μεταξύ των πρώτων 50, που κατάφεραν να κάνουν τόσο μεγάλο άλμα στην κατάταξη - οι άλλες ήταν η Νορβηγία και η Ιρλανδία που ανέβηκαν 7 θέσεις και η Ινδονησία που ανέβηκε 14 θέσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη χρονιά η χώρα έχασε 10 θέσεις - από την 44η που είχε βρεθεί στο 2020 έπεσε στην 54η - κυρίως γιατί άλλα νεοφυή οικοσυστήματα κατάφεραν να βελτιώσουν κατά πολύ το αποτύπωμά τους.
Κερδίζει πόντους το οικοσύστημα της Αθήνας
Ώθηση στην αναρρίχηση της χώρας στην παγκόσμια κατάταξη έδωσε το startup οικοσύστημα της Αθήνας, το οποίο βρέθηκε στην 132η θέση μεταξύ 1.000 πόλεων ανά τον κόσμο, κάνοντας άλμα 21 θέσεων σε σχέση με το 2021. Μεταξύ δε των πόλεων της ΝΑ Ευρώπης που περιλαμβάνει η λίστα, το οικοσύστημα της πρωτεύουσας βρέθηκε στην 3η θέση.
Ωστόσο η χώρα μας έχει πλέον μόνο δύο πόλεις που εντάσσονται στις 1.000 πιο ενεργές του πλανήτη όσον αφορά την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητά τους αφού Ρόδος και Ιωάννινα που διεκδικούσαν μια θέση του 2021 σβήστηκαν από τον χάρτη και η Θεσσαλονίκη κατακρημνίστηκε κατά 128 θέσεις το 2022, τερματίζοντας 507η μεταξυ των 1000 πρώτων πόλεων.
Η άνοδος της χώρας στην παγκόσμια κατάταξη εδράζεται, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, στο γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε την προηγούμενη χρονιά να αυξήσει την χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων και να καταγράψει μερικά πολύ καλά exits. Εξίσου θετικό ήταν και το γεγονός ότι η χώρα δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τους πρώτου μονόκερους, με τους συντάκτες της έκθεσης να επισημαίνουν ότι Viva Wallet και PeopleCert έβαλαν κι επισήμως την χώρα στο club των unicorns (startups με αξία άνω του 1 δισ.).
Στα θετικά συστατικά βέβαια, συγκαταλέγεται και το εργατικό δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης που υπάρχει διαθέσιμο, το οποίο όμως θα πρέπει να διατηρηθεί, αν όχι ενισχυθεί, καλλιεργώντας παράλληλα και «μια επιχειρηματική κουλτούρα μέσω της επανεκπαίδευσης και της κατάρτισης» όπως επισημαίνει η έκθεση.
Πέρα από την φετινή άνοδο, καλές προδιαγράφονται και οι προοπτικές για την συνέχεια, με την έκθεση να επισημαίνει ότι «ο συνεχιζόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας, με τη βοήθεια χρηματοδοτικών προγραμμάτων της ΕΕ, στέλνει ενθαρρυντικά μηνύματα για το μέλλον. «Το startup οικοσύστημα έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και με τις σωστές δημόσιες πρωτοβουλίες, η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας ώριμος περιφερειακός κόμβος για τις startups. Σε αυτό συμβάλλει άλλωστε και η γεωγραφική θέση της χώρας, - η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στις ευρωπαϊκές αγορές, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική - η οποία μπορεί να υποστηρίξει τον ρόλο ενός περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας» όπως επισημαίνει η έκθεση.
Η χρυσή δεκάδα
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έκθεση την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη για το 2022 κατέχει το startup οικοσύστημα των ΗΠΑ, διατηρώντας ένα μεγάλο προβάδισμα έναντι της δεύτερης στην κατάταξη Μεγάλης Βρετανίας. Στην τρίτη θέση παρέμεινε και φέτος το Ισραήλ, ενώ την χρυσή πεντάδα έκλεισαν τα οικοσυστήματα του Καναδά και της Σουηδίας.
Την κορυφαία δεκάδα των πιο ισχυρών startup οικοσυστημάτων του κόσμου για το 2022 συμπληρώνουν η Γερμανία, η Σιγκαπούρη, η Αυστραλία, η Γαλλία και η Κίνα.