Επτά δισ. χάνει η Ελλάδα λόγω του αποκλεισμού της από το QE της ΕΚΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επτά δισ. χάνει η Ελλάδα λόγω του αποκλεισμού της από το QE της ΕΚΤ

Στα 7 δισ. ευρώ ανεβαίνει ο λογαριασμός από τις απώλειες που υφίσταται η Ελλάδα εξαιτίας του αποκλεισμού της από το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ήδη η Ελλάδα μετράει μία χασούρα της τάξεως των 3 δισ. ευρώ, ενώ η αβέβαιη έκβαση που θα έχει το σχέδιο βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, το οποίο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα, αυξάνει δυνητικά το συνολικό ποσό κατά άλλα 4 δισ. ευρώ.

Τα ομόλογα που θα μπορούσε να είχε αγοράσει η ΕΚΤ μέχρι τον Ιούλιο του 2016 στην περίπτωση που η Ελλάδα πληρούσε τις ποιοτικές προδιαγραφές για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανέρχονται σε περίπου 3 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τις αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά στην προσπάθεια της να τονώσει την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Όμως η Ελλάδα παραμένει απούσα καθώς, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο πρόεδρος της, Mario Draghi, προϋπόθεση για τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα είναι η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Η ΕΚΤ έχει ήδη δρομολογήσει την εκπόνηση μίας σχετικής μελέτης βιωσιμότητας η οποία όμως μέχρι να ολοκληρωθεί η χώρα θα βρίσκεται για μία ακόμη φορά στη «δίνη» της δεύτερης αξιολόγησης. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα νέο εμπόδιο για τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα, καθώς σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΚΤ δεν μπορούν να γίνονται αγορές ομολόγων μέχρι να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία της αξιολόγησης (review) στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα.

Τούτο ανεβάζει τις απώλειες της χώρας κατά περίπου 4 δισ. ευρώ επιπροσθέτως, ποσό που αντιπροσωπεύει το ύψος των οφειλών της Ελλάδας προς την ΕΚΤ μέχρι τον Μάρτιο του 2017, οπότε και θα επαναξιολογηθεί η ανάγκη για τη συνέχιση η μη του προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΕΚΤ το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2017. Όμως είναι εξαιρετικά αμφίβολο μέχρι το διάστημα αυτό να έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, με δεδομένο ότι ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί ο χρόνος κατά τον οποίον αυτή θα ξεκινήσει. Επομένως η δυνητική απώλεια για την Ελλάδα θα αυξηθεί στην πιο πιθανή περίπτωση που το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και μετά τον Μάρτιο του 2017.

Σε κάθε περίπτωση η ζημιά για τη χώρα από τη μη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν περιορίζεται μόνο στις ποσοτικοποιημένες απώλειες. Αυτή αφορά στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος που θα επέφερε στην ελληνική αγορά η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider