Σχεδόν μία στις 4 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποσύρουν τις επενδύσεις τους από τη χώρα, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού και τα συνεχόμενα lockdowns λειτουργούν αρνητικά για το outlook της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα, - η οποία πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο εν μέσω lockdown και αυστηρών περιορισμών - περί το 23% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν σκέφτονται να αποσύρουν τις τρέχουσες ή προγραμματισμένες επενδύσεις τους στην Κίνα και αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό σε επίπεδο δεκαετίας.
Από τις εταιρείες που εξετάζουν τις επιλογές τους, το 16% δήλωσε πως αναζητά νέα τοποθεσία για τις δραστηριότητες τους στην ΝΑ Ασία, ενώ το 18% αναζητά άλλη τοποθεσία στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Περί το 19% των επιχειρήσεων σκέφτεται την «επιστροφή» στην Ευρώπη, το 12% δήλωσε πως εξετάζει την Βόρεια Αμερική και το 11% την Νότια Ασία.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Κίνα έχει αρχίσει την άρση ορισμένων από τους περιορισμούς της λόγω κορονοϊού, όμως η ανάκαμψη της οικονομίας είναι «μικρή».
«Κανένας δεν αφήνει την Κίνα», όμως το πρόβλημα υπάρχει με τις νέες επενδύσεις, δήλωσε σχετικά ο πρέσβης της ΕΕ Nicolas Chapuis στην Κίνα, και πρόσθεσε πως οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις «καθυστερούν να πάρουν αποφάσεις», καθώς περιμένουν το επόμενο βήμα της ασιατικής χώρας στο μέτωπο της πανδημίας.
Οι ξένες επιχειρήσεις έχουν δυσκολευτεί σημαντικά με το ζήτημα των αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Οι ξένες βιομηχανικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Κίνα εμφάνισαν πτώση κερδών 16,2% το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου, πολύ χειρότερο από τη μείωση 0,6% στις κινεζικές εταιρείες. Την ίδια ώρα οι κρατικές επιχειρήσεις κατέγραψαν αύξηση κερδών 13,9% το ίδιο διάστημα.