Το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταικών στα Τρίκαλα, επέλεξε ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, να τοποθετηθεί επί του κρίσιμου αγροτικού θέματος της χώρας. Με μια από τις ελάχιστες δημόσιες παρεμβάσεις του, έδειξε να τον απασχολεί ιδιαίτερα, όχι μόνο η στενή επίλυση των αγροτικών θεμάτων, αλλά η αναζωογόνηση της ελληνικής περιφέρειας.
«Το διακύβευμα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για να το αγνοήσουμε ή ακόμα και να το υποτιμήσουμε. Σε μια συγκυρία αβεβαιότητας και ανασφάλειας, πρέπει να διαφυλάξουμε και ενισχύσουμε την κοινωνική ειρήνη, την δικαιοσύνη, τη συνοχή. Σε ένα διεθνές πλαίσιο συγκρούσεων, αναστάτωσης και διεθνών απειλών, η Ελλάδα πρέπει να είναι ισχυρή και ικανή να απαντά σε προκλήσεις και αμφισβητήσεις των δικαίων της. Με την κοινωνία όρθια, με την περιφέρεια ζωντανή καλούμαστε να διασφαλίσουμε το μέλλον της πατρίδας μας».
Σε μια πολύ προσεκτικά διατυπωμένη ομιλία, αναφέρθηκε στο σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τους αγρότες και την πρωτογενή παραγωγή. Στάθηκε με έμφαση στο χαμηλό μη βιώσιμο γεωργικό και κτηνοτροφικό εισόδημα, στις ελλείψεις υποδομών αλλά και επιστημονικής και τεχνικής στήριξης των αγροτών, την έλλειψη μέτρων για το υψηλό κόστος παραγωγής, την εγκατάλειψη υπαίθρου, ερημοποίηση ελληνικής περιφέρειας, την απροθυμία των νέων να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή.
Πήρε σαφή θέση στο φλέγον για τους αγρότες θέμα του νερού αναφερόμενος στο θέμα της κατασπατάλησης του, καθιστώντας τον ίσως τον πρώτο πολιτικό που αναφέρεται με τον τρόπο αυτό...
«Πρέπει να κάνουμε, ό,τι χρειάζεται για να κρατηθούν οι αγρότες όρθιοι. Μέτρα για να επουλωθούν οι πληγές του σήμερα» τα οποία όμως διαχώρισε από «τα μέτρα που θα εγγυηθούν την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα».
«Τώρα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται η εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου, με μακροχρόνια διάσταση μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους, πάνω απ’ όλα με διακομματική συνεννόηση και συναίνεση», κατέληξε ο πρώην Πρωθυπουργός.