Εντός δεκαπενθημέρου οι διοικητικές αλλαγές στις τράπεζες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εντός δεκαπενθημέρου οι διοικητικές αλλαγές στις τράπεζες

Εντός των επομένων δύο εβδομάδων αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διοικητικές αλλαγές σε Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank προκειμένου η χώρα να μπορέσει να εισπράξει έως το τέλος Οκτωβρίου την υποδόση των 2,8 δισ. ευρω.

Ήδη από σήμερα έχει ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης των βιογραφικών που έχουν αποσταλεί για την θέση του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας καθώς και άλλων δύο κορυφαίων διοικητικών θέσεων όπως προβλεπόταν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος. Η σχετική προθεσμία έληξε χθες και σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον που έχει εμφανιστεί είναι αρκετά υψηλό τόσο από εντός αλλά και εκτός Ελλάδος. Σε κάθε περίπτωση τον τελικό λόγο μετά την ανάδειξη των επικρατέστερων θα έχει ο SSM (εποπτικός βραχιόνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) ο οποίος θα πρέπει να αποφανθεί για το "fit and proper" (για την καταλληλότητα) των υποψηφίων.

Κινητικότητα επικρατεί και στην Τράπεζα Πειραιώς όπου όμως η διαδικασία για την ανάδειξη του νέου διευθύνοντος συμβούλου βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία που έχει αναλάβει την επιλογή έχει καταρτίσει short list με 10 έως 15 υποψηφίους οι οποίοι φαίνεται να ανταποκρίνονται στις υψηλές προδιαγραφές που θέτει ο Νόμος. Η τοποθέτηση του νέου διευθύνοντος συμβούλου στην Τράπεζα Πειραιώς κλείνει μία εκκρεμότητα η οποία χρονολογείται από τις αρχές του έτους όταν διαταράχθηκαν οι σχέσεις του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Άνθιμου Θωμόπουλου με τον πρόεδρο της Μιχάλη Σάλλα.

Αλλαγές αναμένονται και στην κορυφή της Alpha Bank όπου παραμένει ανοικτό το θέμα της μείωσης των εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου από τέσσερα που είναι σήμερα σε τρία (όπως ισχύει και στις υπόλοιπες τράπεζες). Πληροφορίες φέρουν τους δανειστές να έχουν πειστεί να μην προχωρήσει η σχετική μείωση, η οποία θα ανάγκαζε έναν εκ των κ.κ Δημ.Μαντζούνη, Σπ. Φιλάρετο, Αρτ.Θεοδωρίδη, Γ. Αρώνη, να παραιτηθούν από το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας. Ωστόσο τούτο μένει να φανεί στην πράξη.

Εκτός όμως από τις ανακατατάξεις στην ηγετική πυραμίδα των πιστωτικών ιδρυμάτων, οι οποίες εκ των πραγμάτων απευθύνονται σε ολίγους, εξελίξεις αναμένονται και στο σύνολο του στελεχειακού δυναμικού των τραπεζών, με τα σχήματα εθελούσιας εξόδου που βρίσκονται υπό επεξεργασία. Ήδημετά την επιτυχή ολοκλήρωση του εγχειρήματος στην Πειραιώς και την Eurobank, το κατώφλι της εθελούσιας αναμένεται να περάσουν Εθνική και Eurobank Σύμφωνα με πληροφορίες και στις δύο τράπεζες ο ποσοτικός στόχος που έχει τεθεί είναι η μείωση του προσωπικού κατά περίπου 1.000 άτομα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider