Πώς οι διαχειριστές άργησαν να αντιληφθούν το «growth story» της Titan

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς οι διαχειριστές άργησαν να αντιληφθούν το «growth story» της Titan
Πως οι διαχειριστές άργησαν να αντιληφθούν το «growth story» της Titan, χάνοντας το «τρένο. Στο «κυνήγι» εν μέσω περιορισμένων πακέτων και λιγοστών δυνητικών πωλητών.

Μπορεί οι προβολείς των διαχειριστών να στράφηκαν έστω και αρκετά αργά προς την Titan, ωστόσο ο όμιλος είχε αρχίσει ήδη κατά την τελευταία διετία να ξεδιπλώνει με σταθερό βηματισμό την επενδυτική του στρατηγική και να προβάλει τη διαρκώς αυξανόμενη αναπτυξιακή του δυναμική.

Το πρώτο εξάμηνο του 2022 έκλεισε για τον όμιλο Titan, με κύκλο εργασιών 1,035 δισ. ευρώ, EBITDA 139,1 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 45,2 εκατ. ευρώ. Δύο χρόνια αργότερα, ο κύκλος εργασιών της τσιμεντοβιομηχανίας διαμορφώθηκε στα 1,323 δισ. ευρώ (+27,83%), τα EBITDA έφτασαν τα 281,4 εκατ. (+102,3%) και τα καθαρά κέρδη 148,7 εκατ. ευρώ (+228,98%).

Σε βάση δύο ετών, η μετοχή έχει προσφέρει απόδοση σχεδόν 227%. Aν συνυπολογισθεί η επιβράβευση μετόχων, μέσω χρηματικών διανομών η απόδοση ξεπερνά το 240% καθώς η Titan διάνειμε από τα κέρδη χρήσεων 2022-23 το ποσό του 1,45 ευρώ ανά μετοχή. Επιπρόσθετα, «τρέχει» σταθερά, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων.

Έκτισε, έτσι, μια ευρεία «δεξαμενή» αποδόσεων (απόδοση σε ταμπλό, μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου, buyback), ενώ την ίδια στιγμή θωράκισε ακόμη περισσότερο το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης, διευρύνοντας την ψαλίδα με πιο προσωποκεντρικούς εγχώριους ομίλους, αντίστοιχης κεφαλαιοποίησης.

Έβλεπαν το δέντρο αλλά έχασαν το δάσος...

Μέρος μόνο των παραπάνω εντυπωσιακών αποδόσεων «καρπώθηκαν» οι μεριδιούχοι εγχώριων αμοιβαίων κεφαλαίων καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων επέδειξαν αργά αντανακλαστικά στο πλάνο στρατηγικής ανάπτυξης του ομίλου.

Ήταν η περίοδος που οι ευρωπαίοι τσιμεντάδες «τιμωρούνταν» από τις αγορές - μέσω των χαμηλότερων δεικτών EV/EBITDA - λόγω των δικαιωμάτων εκπομπών CO2, που περιόριζαν το effective capacity. Πλαίσιο βέβαια το οποίο δεν ίσχυε, ούτε ισχύει στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος της διεύρυνσης του ομίλου προέρχεται από τις ΗΠΑ και δευτερευόντως από την αγορά της ΝΑ Ευρώπης - οι οικονομικές συνθήκες στην Τουρκία βελτιώνονται σταδιακά και η Αίγυπτος απέφυγε τον κίνδυνο χρεοκοπίας - και την Ελλάδα, που βάζουν ωστόσο τις βάσεις για μεγαλύτερη ποσόστωση στο μείγμα κερδοφορίας.

Στις ΗΠΑ, η κατασκευαστική δραστηριότητα ενισχύεται, χάρη στα μεγάλης κλίμακας έργα υποδομής (με τη βοήθεια νόμων για επενδύσεις σε υποδομές και στη χρηματοδότηση της έρευνας και της παραγωγής τεχνολογίας - IIJA, IRA, CHIPS Act), τα οποία αντισταθμίζουν τη μερική μείωση στον τομέα των κατοικιών και των εμπορικών ακινήτων, οι οποίοι επηρεάζονταν περισσότερο από τα υψηλά επιτόκια. Η πτώση όμως σε αυτούς τους τομείς εκτιμάται ότι θα διαρκέσει για σύντομο διάστημα, λόγω της έντονης ζήτησης για κατοικίες στις περιοχές που δραστηριοποιείται ο όμιλος.

Η αγορά παραμένει αρκετά ισχυρή στη Φλόριντα και στη Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα στη βάση της αναπτυξιακής δυναμικής, της εσωτερικής μετανάστευσης, της εταιρικής μετεγκατάστασης και του χαμηλού «στοκ» κατοικιών, που συνδυάζεται με μια νέα σειρά έργων υποδομής. Σημαντικά οφέλη αναμένεται να καρπωθεί ο όμιλος και στη ζώνη του Μέσου Ατλαντικού, που αφορούν το οικιστικό σκέλος.

Η ισχυρή ζήτηση επέτρεψε στον όμιλο να ανεβάσει τα επίπεδα τιμολόγησης προχωρώντας σε μια σειρά αυξήσεων, τη στιγμή που η διοίκηση εξετάζει την υιοθέτηση περαιτέρω τέτοιων ενεργειών, μικρότερης βέβαια κλίμακας, έναντι των προηγούμενων ετών. Συνεπώς το περιθώριο EBITDA θα διατηρηθεί ή ακόμη και να διευρυνθεί, υπό τη βάση των συνεχιζόμενων επενδυτικών πρωτοβουλιών και της «πράσινης» πορείας του ομίλου.

Όσοι λοιπόν «δεν έχασαν το δάσος», ήτοι τα θεμελιώδη μεγέθη και τις προοπτικές που ανοίγονταν στις ζώνες που δραστηριοποιείται ο όμιλος, είδαν υπεραξίες και κέρδη να «αβγατίζουν» κατά τη διάρκεια της διετίας.

Από τις αρχικές αμφιβολίες στην ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης

Η βελτίωση των μεγεθών του ομίλου, με σταθερό, μάλιστα, βηματισμό, διέλυσε τις όποιες αμφιβολίες διαχειριστών, σχετικά με τη βιωσιμότητα των μεγεθών της τσιμεντοβιομηχανίας και τη δυναμική της.

Η απόφαση της διοίκησης Titan να δρομολογήσει την εισαγωγή της θυγατρικής, Titan America, σε NYSE ή Nasdaq λειτούργησε ως λύδια λίθος για όσους επέμεναν ως προς τις προοπτικές του ομίλου. Υπενθυμίζεται ότι η Titan International προτίθεται να διαθέσει, μέσω δημόσιας εγγραφής, ποσοστό μεταξύ 15% - 25% της TitanAmerica, έως τις αρχές του 2025, χωρίς voting dilution στους μετόχους (Titan: Οι κρυφές αξίες που «ξεκλειδώνει» το listing της θυγατρικής στο NYSE).

Οι θέσεις των μεγάλων μετοχικών Α/Κ...

Στη βάση αυτών, η μετοχή άρχιζε να συγκαταλέγεται στις κορυφαίες θέσεις των μεγαλύτερων σε ενεργητικό εγχώριων μετοχικών αμοιβαίων. Στο Eurobank LF Greek Equities που είναι και το κορυφαίο σε απόδοση μετοχικό Α/Κ για φέτος, η μετοχή της Titan καταλαμβάνει το 5,94% της καθαρής αξίας ενεργητικού (30/06/24), με περαιτέρω ενίσχυση θέσης και σε απόλυτο αριθμό μετοχών κατά το πρώτο εξάμηνο.

Σε περαιτέρω αγορές της τάξεως των 33 χιλ. τεμαχίων Titan προχώρησε κατά το πρώτο εξάμηνο και το Α/Κ της Alpha Trust, Hellenic Equity Fund, φτάνοντας τη θέση στο 5,63% επί της καθαρής αξίας ενεργητικού.

Από την άλλη, αξιοποιώντας τη σημαντική άνοδο της μετοχής (+32,82%), κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, τόσο το μεγαλύτερο σε ενεργητικό εγχώριο μετοχικό αμοιβαίο της Πειραιώς ΑΕΔΑΚ, όσο και το NN Hellas Μετοχικό προχώρησαν σε μερικό «τριμάρισμα» θέσης. Κατά περίπου 202 χιλ. μετοχές μείωσε την υψηλή - σε απόλυτο αριθμό μετοχών - θέση σε Titan το επίσης μεγάλο σε ενεργητικό μετοχικό αμοιβαίο της Alpha ΑΕΔΑΚ, Blue Chips Ελληνικό Μετοχικό.

... και η ανατροφοδούμενη άνοδος

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως στον τίτλο εκδηλώνονται μεθοδικές αγορές από παραδοσιακά long only funds, ενώ αντίθετα «τριμάρουν» θέσεις ιδιώτες επενδυτές, κατοχυρώνοντας σημαντικά κέρδη. Τα περισσότερα μεγάλα πακέτα «άλλαξαν χέρια» πέρυσι και πλέον δεν εντοπίζονται αρκετά στην αγορά.

Συνεπώς, όσοι ψάχνουν να βρουν μεγάλο όγκο χαρτιών αναγκάζονται, ως επί το πλείστον, να «κυνηγήσουν» σε υψηλότερα επίπεδα. Αυτό διαμορφώνει ένα πλαίσιο ανατροφοτούμενης ανόδου, καθώς το liquidity περιορίζεται από την πλευρά των δυνητικών πωλητών και η ζήτηση «ψηλώνει» διαρκώς από τους εν δυνάμει «διψασμένους» αγοραστές που άργησαν «να επιβιβαστούν στο τρένο της ανόδου». Η μετοχή άλλωστε δεν έχει παράσχει ως τώρα σημαντικές ευκαιρίες εισόδου καθώς οι όποιες διορθώσεις είναι σύντομες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, σε περαιτέρω ενίσχυση θέσεων προχωρούν, μεγάλα ξένα θεσμικά «σπίτια» όπως η Fidelity, αλλά και passive funds όπως της Vanguard και άλλων, που ακολουθούν τους δείκτες FTSE. Θέσεις στη μετοχή αρχίζουν να «χτίζουν» σταδιακά και μεγάλοι ξένοι διαχειριστές από Κεντρική Ευρώπη (κυρίως από Γερμανία καθώς γνωρίζουν τον κλάδο μέσω της Heidelberg), Λονδίνο και κυρίως τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider