Πάνω από 65 δισ. ευρώ κρατούν καθηλωμένες τις ελληνικές τράπεζες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάνω από 65 δισ. ευρώ κρατούν καθηλωμένες τις ελληνικές τράπεζες

Δεν κλείνει εύκολα το χρηματοδοτικό κενό των ελληνικών τραπεζών το οποίο τις κρατά «ομήρους» στη χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα. Παρά τη συνεχιζόμενη απομόχλευση (μείωση των δανείων) οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν εύκολα να χρηματοδοτήσουν το «άνοιγμα τους» (διαφορά χορηγήσεων - καταθέσεων) το οποίο σήμερα υπερβαίνει τα 65 δισ. ευρώ, καθώς η διατραπεζική αγορά παραμένει σχεδόν παγωμένη ενώ η επιστροφή των καταθέσεων φαντάζει άπιαστο όνειρο.

Τον Αύγουστο καταγράφηκε μία μικρή εισροή καταθέσεων της τάξεως του 1,3 δισ. ευρω η οποία υπολείπεται κατά πολύ των προσδοκιών της Κυβέρνησης ενω σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί ν΄αντιστρέψει την συνολική εικόνα. Και τούτο διότι το συνολικό υπόλοιπο των δανείων παρά τη συνεχιζόμενη μείωση τους βρίσκεται οριακά κάτω από τα 200 δισ. ευρώ (199,1 δις.ερυω) ενώ από την άλλη πλευρά οι καταθέσεις από τα 250 δισ. ευρώ που είχαν φθάσει την εποχή των «παχαίων αγελάδων» έχουν υποχωρήσει στα 135 δισ. ευρώ (αν αθροιστούν και οι καταθέσεις του Δημοσίου στα 124 δισ. ευρώ που είναι οι καταθέσεις επιχειρήσεων και ιδιωτών).

Το χρηματοδοτικό κενό των τραπεζών το οποίο κρατάει εγκλωβισμένη όλη την οικονομία αποστερώντας της κάθε ελπίδα για αύξηση της ρευστότητας, καλύπτεται από είτε απευθείας από την ΕΚΤ ή μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος με τον ELA). Εσχάτως οι τράπεζες πραγματοποιούν κάποια δειλά βήματα στη διατραπεζική αγορά συνάπτοντας πράξεις αναχρηματαδότησης (repos) με εγγύηση ομόλογα του ESM που διακρατούν στο χαρτοφυλάκιο τους. Η πρακτική αυτή ήταν η πιο συνηθισμένη για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού πριν η χώρα μπει στην περιπέτεια των Μνημονίων οπότε και έκλεισαν οι στρόφιγγες των δανείων.

Ταυτοχρόνως οι ελληνικές τράπεζες κουβαλούν πλέον τα βαρίδια των κόκκινων δανείων (περίπου 88 δισ. ευρώ) και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (115 δισ. ευρώ) τα οποία τις φέρνουν σε ακόμη πιο δυσχερή θέση. Μέχρι το τέλος του μήνα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική Πειραιώς Alpha kai Eurobank ) θα πρέπει να υποβάλλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος και στον SSM τους στόχους του για την ανά τρίμηνο μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έως το 2019. Αθροιστικά στην επόμενη τριετία η μείωση όπως έχει ήδη συμφωνηθεί θα πρέπει να φθάσει το 40%. Η πώληση των κόκκινων δανείων αποτελεί μία διέξοδο που θα ενισχύσει τη ρευστότητά τους, συνεπάγεται όμως σημαντικές ζημιές στην περίπτωση που η τιμή πώληση είναι πολύ χαμηλή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider