Κινέζικες εταιρείες συρρέουν στην Ελβετία για να «μαζέψουν» χρήματα με το νέο πρόγραμμα εισαγωγής μετοχών

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κινέζικες εταιρείες συρρέουν στην Ελβετία για να «μαζέψουν» χρήματα με το νέο πρόγραμμα εισαγωγής μετοχών
Τέσσερις κινέζικες εταιρείες εγκαινιάζουν το νέο πρόγραμμα εισαγωγής μετοχών στην Ελβετία και ακόμα 13 έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Τέσσερις κινέζικες εταιρείες, έκαναν την αρχή στο νέο πρόγραμμα σύνδεσης μετοχών με την Ελβετία, στις 28 Ιουλίου, συγκέντρωσαν κεφάλαια περί των 1,5 δισ. δολαρίων στην πρώτη τους σύνδεση με τις ευρωπαϊκές αγορές. Η κίνηση αυτή, απηχεί πιθανότατα ένα ευρύτερο ενδιαφέρον των κινέζικων εταιρειών που αναζητούν την συγκέντρωση κεφαλαίων στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ελβετία.

Οι πρώτες εταιρείες που προχώρησαν σε αυτήν την κίνηση, πέρασαν με επιτυχία το τεστ των ελεγκτικών αρχών, οι οποίες ενέκριναν τη νέα έκδοση μετοχής «μόνο σε μερικές εβδομάδες» είπε ο Wang Hang, συνεργάτης στο γραφείο κεφαλαιαγορών της Baker McKenzie στο Πεκίνο, σημειώνοντας, ότι η συνολική διαδικασία έγκρισης νέων εκδόσεων, μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες ή και μισό έτος.

Οι τελευταίες εκδόσεις, δεν είναι Αρχικές Δημόσιες Προσφορές, αλλά αντανακλούν την ύπαρξη του νέου τρόπου τοποθέτησης κεφαλαίου στο εξωτερικό για τις κινέζικες εταιρείες που είναι ενταγμένες στην αγορά μετοχών Α της ηπειρωτικής Κίνας.

Οι τέσσερις εταιρείες - GEM, Gotion High-tech, Keda Industrial Group και Ningbo Shanshan — εξέδωσαν παγκόσμιες αποθεματικές αποδείξεις (GDR) στο Six Swiss Exchange σαν μέρος του Σινο-Ελβετικού προγράμματος σύνδεσης μετοχών. Οι τέσσερις εταιρείες δραστηριοποιούνται στις βιομηχανίες νέας ενέργειας και μεταποίησης.

Η εξέλιξη αυτή, έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης εποπτείας της πρόσβασης των Κινέζικων εταιρειών στις κεφαλαιακές αγορές του εξωτερικού, μετά την αναστολή της προγραμματισμένης IPO της Ant Group το 2020 και των ελέγχων που δέχθηκε η Didi το καλοκαίρι του 2021 από το Πεκίνο.

Το τελευταίο διάστημα, πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις με τις αμερικάνικες ρυθμιστικές αρχές για την επίτευξη συμφωνίας, η οποία θα κρίνει την παραμονή, ή όχι, πολλών κινέζικων εταιρειών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Όμως σημειώνεται πως οι εταιρείες που επιζητούν την εισαγωγή τους στις αγορές της ηπειρωτικής Κίνας και του Χόνγκ Κονγκ, συνήθως αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερη πίεση, σε σχέση με τους ελέγχους στις ΗΠΑ.

Από την στιγμή που ανακοινώθηκε το νέο πρόγραμμα της Κίνας με την Ελβετία, τουλάχιστον 13 κινέζικες εισηγμένες εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει την πρόθεση της ένταξής τους σε αυτό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Evergrande: Πρόστιμο 1,1 δισ. δολάρια σε θυγατρική της για αθέτηση πληρωμών

Goldman Sachs: Τι σημαίνει η ασθενέστερη ανάπτυξη για τις μετοχές - Πώς να τοποθετηθούν οι επενδυτές

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider