Στη σταθερή δυναμική των αποτελεσμάτων της Τράπεζας Πειραιώς αλλά και στην αναβάθμιση των στόχων της και ιδιαίτερα σε αυτόν του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 στο 11% περίπου (από 10% περίπου προηγουμένως), στέκεται η JP Morgan, μετά το πέρας του δευτέρου τριμήνου. Ο αμερικανικός οίκος διατηρεί, προς ώρας, την «ουδέτερη» σύστασή του, με τιμή στόχο για τη μετοχή της τράπεζας στα 1,80 ευρώ.
Ευρύτερα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 92 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και ήταν σχεδόν διπλάσια από το επίπεδο εκτιμήσεων των αναλυτών που έκαναν λόγο για 47 εκατ. ευρώ, με τον ρυθμό αυτόν, να οφείλεται στα κατά 5% υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) και τα χαμηλότερα έξοδα που αντισταθμίζονται σε κάποιο βαθμό από τα υψηλότερα λειτουργικά έξοδα (opex) και τις προβλέψεις. Παρομοίως με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, ο ρυθμός οργανικής αύξησης των δανειοδοτήσεων ήταν πολύ ισχυρός στη διάρκεια του τριμήνου, με τα εξυπηρετούμενα δάνεια να αυξάνονται κατά 1,2 δισ. ευρώ (1,5 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους), με ώθηση από τα εταιρικά δάνεια και κυρίως από τους τομείς της μεταποίησης, της φιλοξενίας και της ενέργειας.
Τα σημεία, στα οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση η JP Morgan είναι: 1) Τα εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία, αυξήθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ στο τρίμηνο, στα 27,4 δισ. ευρώ, με εκταμιεύσεις 1,7 δισ. ευρώ. 2) Τα NII ήταν υψηλότερα κατά 7% σε τριμηνιαία βάση, υποστηριζόμενα από καλύτερους όγκους και θέσεις σταθερού εισοδήματος. 3) Τα έσοδα από προμήθειες (συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από ενοίκια) που αυξήθηκαν κατά 8% σε τριμηνιαία βάση και 11% σε ετήσια βάση, διατηρώντας έτσι την ισχυρή τάση των τελευταίων τριμήνων. 4) Τα υποκείμενα λειτουργικά έξοδα σημείωσαν άνοδο (σε τριμηνιαία βάση) στη βάση του κόστους προσωπικού και των γενικών και διοικητικών δαπανών, αν και σε επαναλαμβανόμενη βάση, τα κόστη μειώθηκαν κατά 2% σε ετήσια βάση. 5) Το κόστος πιστωτικού κινδύνου ανήλθε στο 0,8%, με τον όμιλο να έχει πλέον απορροφήσει το υπόλοιπο του προϋπολογισμού των ζημιών για τις τιτλοποιήσεις. 6) Ο δείκτης FLB3 CET1 βελτιώθηκε περαιτέρω στο 10,2% (από 10% στο πρώτο τρίμηνο του 2022 και 8,6% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021).
Επιπλέον, σύμφωνα με τη JP Morgan, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς διαπραγματεύεται με δείκτη ενσώματης λογιστικής αξίας (P/TBV) στο 0,22x και δείκτη τιμή προς κέρδη (P/E) στο 6x για ROTE 7,3%το 2024 (στόχος της διοίκησης στο 10%). Ταυτόχρονα, η JP Morgan εκτιμά ότι τα πιο αδύναμα ενδιάμεσα capital buffers της Πειραιώς με εκτιμώμενο FLB3 CET1 στο 10% για το 2022 δικαιολογούν ένα σχετικό discount σε σύγκριση με τις υπόλοιπες συστημικές και υπό αυτό το πρίσμα διατηρεί την «ουδέτερη» σύστασής της σε αυτό το σημείο του κύκλου.
Τι επισημαίνουν Deutsche Bank, Citi, Goldman Sachs και Axia
Από τη μεριά της η Deutsche Bank χαρακτηρίζει αρκετά στιβαρό το τρίτο τρίμηνο της Τράπεζας Πειραιώς, με σύσταση «hold» για τη μετοχή της τράπεζας και τιμή στόχο στα 1,35 ευρώ.
Όπως σημειώνει ο Alfrendo Alfonso, υπεύθυνος ανάλυσης και κάλυψης του γερμανικού οίκου για τις ελληνικές τράπεζες, η Πειραιώς κατέγραψε ένα ισχυρό τρίμηνο σε επίπεδο κερδοφορίας (93 εκατ. ευρώ, έναντι 38 εκατ. ευρώ του consensus), κυρίως λόγω των ισχυρών επιδόσεων των βασικών εσόδων (υψηλότερα κατά περίπου 7% από τις προσδοκίες της αγοράς), υποστηριζόμενο επίσης από υψηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα από συναλλαγές. Αυτό αντισταθμίστηκε από ελαφρώς υψηλότερες από τις αναμενόμενες προβλέψεις, αλλά σε ευθυγράμμιση με το κόστος. Στο κεφαλαιακό μέτωπο, ο αναφερόμενος δείκτης CET1 FL του 9,5% είναι σχεδόν σύμφωνος με το στόχο του 10% περίπου για το 2022, ωστόσο, σε pro-forma βάση, ο δείκτης CET1 FL του 10,2% υπερβαίνει ήδη το στόχο του business plan οδηγώντας έτσι σε αναθεώρηση του guidance για το έτος στο 11%. Αυτό οφείλεται επίσης στη βελτίωση των προοπτικών για τα λειτουργικά μεγέθη το 2022, όπως τα υψηλότερα έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ (έναντι 1,5 δισ. ευρώ του business plan) και χαμηλότερες απομειώσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ (έναντι 500 εκατ. ευρώ προηγουμένως). Ευρύτερα, ο Alfonso εκτιμά ότι αυτή είναι μια από τις ισχυρότερες τριμηνιαίες επιδόσεις που αναφέρει η τράπεζα μεταξύ των ομολόγων της, με τα «σύννεφα» γύρω από τα κεφάλαια να είναι λίγο λιγότερο ανησυχητικά.
Να σημειωθεί πως σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και η Citi η οποία θέτει τιμή στόχο στα 2 ευρώ με προφίλ «buy / high risk». Όπως επισημαίνει, ο τίτλος της τράπεζας διαπραγματεύεται με δείκτης ενσώματης λογιστικής αξίας στο 0,23x. Στον αντίποδα, η Goldman Sachs θέτει «ουδέτερη» σύσταση με τιμή στόχο, αρκετά χαμηλότερα, ήτοι στα 0,84 ευρώ, με τους επενδυτικούς οίκους να αναθεωρούν πιθανώς τις στρατηγικές τους μετά το πέρας των εταιρικών αποτελεσμάτων. Η G.S επισημαίνει μάλιστα πως τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου είναι εν μέρει ισχυρά αλλά αναμενόμενα από την αγορά σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank στις 26 Ιουλίου.
Η Axia («buy», τιμή στόχος στα 2,10 ευρώ) δηλώνει πως μετά την αναβάθμιση των στόχων για εφέτος από την διοίκηση της τράπεζας θα ακολουθήσουν ουσιαστικές αναβαθμίσεις από το consensus για το 2022 - 2023 που θα βοηθήσουν στο re-rating της μετοχής.