Επενδύσεις συνολικού ύψους 12 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας, τόσο σε μηχανολογικό εξοπλισμό, όσο και σε πάγια στοιχεία, προβλέπει το στρατηγικό πλάνο του ομίλου Mantis για την ιστορική οινοποιία Μαλαματίνα, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση μιας σημαντικής επιχειρηματικής διαδρομής 127 ετών, αλλά και να τεθούν οι προϋποθέσεις για δυναμική ανάπτυξη στο μέλλον.
Ήταν στις 22 Δεκεμβρίου 2021, όταν, με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, η Μαλαματίνα πέρασε στον όμιλο Mantis, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της. Με την απόφαση του πρωτοδικείου επικυρώθηκε το σχέδιο εξυγίανσης και δημιουργήθηκε μια νέα εταιρεία, η Οινοποιία Μαλαματίνα ΑΕΒΕ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη στην οποία μεταβιβάστηκε μέρος του ενεργητικού και του παθητικού της παλαιάς εταιρείας. Τη διοίκηση της νέας εταιρείας έχει αναλάβει ο Νίκος Κεράνης, ως Διευθύνων Σύμβουλος και Μέτοχος, ενώ ο Κώστας Μαλαματίνας παραμένει ενεργό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ήδη μέσα στο πρώτο επτάμηνο από την απόκτηση της οινοποιίας, ο νέος ιδιοκτήτης έχει επενδύσει πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό για τα οινοποιεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επενδύσεις που σχεδιάζει και υλοποιεί η νέα ιδιοκτησία στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό της γραμμής εμφιάλωσης ώστε να παραμείνει το εμφιαλωτήριο της Μαλαματίνα ως το μεγαλύτερης δυναμικότητας στο χώρο των Βαλκάνιων, στην υποστήριξη νέων συσκευασιών και κωδικών, καθώς και την αναβάθμιση και ανάπτυξη των οινοποιείων που διαθέτει η εταιρεία στον Φάρο Χαλκίδας και στην Ασωπία, κοντά την Θήβα. Ταυτόχρονα, στοχεύουν να διευρύνουν το προϊόντικό χαρτοφυλάκιο με 100% ελληνικά προϊόντα, ώστε να διασφαλίζουν υψηλή και σταθερή ποιότητα σε συνδυασμό με ανταγωνιστικές τιμές. Ήδη η Μαλαματίνα έχει προχωρήσει στην κυκλοφορία νέων ετικετών κρασιών με την ονομασία Φίλιωμα (Λευκό – Ροζέ – Ερυθρό) αλλά και δύο νέες ρετσίνες με το όνομα ΡΕΖΙΝΕ (Λευκή και Ροζέ), ενώ έχει ήδη ξεκινήσει να παρέχει υπηρεσίες παραγωγής και εμφιάλωσης κρασιών σε τρίτους.
Στόχος του ομίλου Mantis είναι ο υπερδιπλασιασμός των καθαρών πωλήσεων της οινοποιίας στην επόμενη πενταετία, με προοπτική να ανέλθουν στα 20 εκατ. ευρώ, έναντι 9,5 εκατ. ευρώ το 2021 και οι εξαγωγές να φτάσουν στο 25% του τζίρου της. Μάλιστα, η εταιρεία σχεδιάζει τη σύσταση θυγατρικής στη Γερμανία για την καλύτερη προώθηση των ετικετών της στην κεντροευρωπαϊκή αγορά.
«Φιλί ζωής» σε μια εταιρεία που βρέθηκε στα πρόθυρα της πτώχευσης
Ο όμιλος Mantis υλοποιεί ένα σχέδιο εξυγίανσης και ανάπτυξης, με σκοπό να ενδυναμώσει τη Μαλαματίνα και να αντιμετωπίσει προβλήματα και αδυναμίες που την οδήγησαν στα αδιέξοδα του παρελθόντος, με την ιστορική οινοποιία να βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης. Στην πενταετία 2015 – 2019 η εταιρεία ήταν σταθερά ζημιογόνος, ενώ από το 2017 ως το 2019 οι ζημιές προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 1.965.177 ευρώ, 3.168.212 ευρώ και 2.868.694 ευρώ, αντίστοιχα. Η εξυγίανση και η συμφωνία για κούρεμα των συσσωρευμένων χρεών ήταν ο μόνος τρόπος για να διασωθεί η Μαλαματίνα και να αποφευχθεί η πτώχευση, ενώ ο όμιλος Mantis ανέλαβε πάνω από 13 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις σε τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικούς οργανισμούς και ιδιώτες.
Η Μαλαματίνα προμηθεύεται σήμερα σταφύλια από περισσότερους από 500 μεγάλους αμπελώνες, αλλά και από 600 – 700 μικρούς αμπελουργούς στηρίζοντας το εισόδημα ισάριθμων αγροτικών οικογενειών. Με ένα τζίρο της τάξεως των 9,5 - 10 εκατ. ευρώ, η εταιρεία συνεργάζεται ήδη με περισσότερους από 300 προμηθευτές υλικών, στηρίζοντας έμμεσα πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στόχος της νέας διοίκησης είναι να παραμείνει η Μαλαματίνα μια ισχυρή επιχειρηματική δύναμη για τη Θεσσαλονίκη και για την Ελλάδα. Μια εταιρεία με ποιοτικά προϊόντα που συνδυάζουν την παράδοση και την καινοτομία, για να προσθέσουν αξία στους καταναλωτές, στην τοπική και την εθνική οικονομία.
Η «απάντηση» στις απεργιακές κινητοποιήσεις
Κατά τις πληροφορίες, ο όμιλος Mantis τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του μοντέλου λειτουργίας για να «μπορέσει η Μαλαματίνα να επιβιώσει και να αναπτυχθεί κι ενώ για πολλά χρόνια βρισκόταν σε ύφεση». Σε αυτή την προσπάθεια περιλαμβάνεται και η αναδιοργάνωση τμημάτων και θέσεων εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ανισορροπίες που ισχύουν μέχρι σήμερα, ενώ στα σχέδια του νέου ιδιοκτήτη είναι ο διπλασιασμός των θέσεων εργασίας σε βάθος πενταετίας. Η Μαλαματίνα ήρθε, άλλωστε, στην κατοχή του ομίλου Mantis με 85 εργαζομένους.
Προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της εταιρείας, ο όμιλος δρομολογεί τη μείωση ή/και κατάργηση ορισμένων τμημάτων, ενώ παράλληλα ενισχύονται λειτουργίες και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, σε τμήματα όπως οι πωλήσεις, το μάρκετινγκ, η προώθηση προϊόντων, αλλά και η ανάπτυξη προϊόντων και η διασφάλιση ποιότητας.
Όπως ανέφερε το προηγούμενο 24ωρο το grtimes.gr, οι εργαζόμενοι της Μαλαματίνα στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων, καταγγέλλοντας πως η διοίκηση προέβη σε 15 απολύσεις τον τελευταίο ενάμιση μήνα από το τμήμα πωλήσεων και κάνοντας λόγο «για νέες απολύσεις οι οποίες είναι προγραμματισμένες από τα τμήματα χειριστών μηχανημάτων αλλά και της παραγωγής».
Να σημειωθεί εδώ ότι οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει να προχωρούν σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις οι οποίες θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.
«Απαντώντας» στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, η εταιρεία σημειώνει πως «μια μικρή μειοψηφία… προσπαθεί να διατηρήσει προκλητικά προνόμια του παρελθόντος, αφού, όπως επισημαίνει «μέχρι σήμερα, οι αμοιβές συγκεκριμένων τμημάτων είναι 65% πάνω από τον μέσο όρο της αγοράς, ενώ υπάρχουν και ακραίες περιπτώσεις όπως απασχόληση εργαζομένων σε reception/ τηλεφωνικό κέντρο με μισθό σχεδόν 3.000 ευρώ». Παράλληλα με το υψηλό μισθολογικό κόστος, «υπήρχε πρόβλημα και στην κατανομή των θέσεων εργασίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εργαζόμενοι που ουσιαστικά εργάζονται το 50% των εργάσιμων ωρών/ημερών».
Καταργείται το τμήμα διάθεσης
Όπως έγινε γνωστό, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των λειτουργιών της επιχείρησης κρίθηκε αναγκαία η κατάργηση του τμήματος Διάθεσης στο οποίο μέχρι σήμερα απασχολούνταν οδηγοί και βοηθοί οδηγοί και το οποίο φέρεται να επιβάρυνε την εταιρεία με πρόσθετα κόστη ύψους 420.000 ευρώ, σε σχέση με το κόστος παροχής των συγκεκριμένων υπηρεσιών στην αγορά από εξωτερικούς συνεργάτες.
Στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου έληξε η ισχύς της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με τη διοίκηση να δηλώνει πως «από την αρχή έδειξε κάθε διάθεση να συζητήσει με τους εκπροσώπους των εργαζομένων αλλά δεν βρήκε καμία ανταπόκριση».