Τι κερδίζουν Όλυμπος και Δέλτα από το deal στη Βουλγαρία

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι κερδίζουν Όλυμπος και Δέλτα από το deal στη Βουλγαρία
Ποια είναι η βουλγαρική United Milk Co. που έφερε πιο… κοντά τους δύο ισχυρούς παίκτες του κλάδου της γαλακτοκομίας. Τα σχέδια της Δέλτα για ισχυροποίηση της παρουσίας της στην Ελλάδα και οι βλέψεις της Όλυμπος για ενίσχυση του αποτυπώματός της στο εξωτερικό. Τα αμοιβαία οφέλη της συμφωνίας και όλες οι κινήσεις ματ των δύο ομίλων.

Ένα deal με αμοιβαία οφέλη για δύο ισχυρούς «παίκτες» του κλάδου των γαλακτοκομικών θεωρείται εκείνο που ανακοινώθηκε χθες και αφορά στην πώληση στον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος) του 100% των μετοχών της United Milk Co., θυγατρικής της Δέλτα στη Βουλγαρία.

Η συμφωνία, που τελεί υπό την αίρεση ολοκλήρωσης των απαραίτητων εγκρίσεων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, στρώνει το χαλί για την επίτευξη των στόχων και για τις δύο πλευρές, ενώ εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης αναπτυξιακής στρατηγικής των δύο ομίλων.

Ισχυρότερο το αποτύπωμα της Όλυμπος στα Βαλκάνια

Έχοντας ήδη κατακτήσει ηγετικά μερίδια αγοράς σε όλους τους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος) των αδελφών Σαράντη στρέφει το βλέμμα του στην περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας του στο εξωτερικό και δη στις χώρες των Βαλκανίων. Η απόκτηση της United Milk Co. εδραιώνει το αποτύπωμά του ομίλου στη Βουλγαρία, στην οποία έχει ήδη εξασφαλίσει παρουσία μέσω της θυγατρικής του,TYRBUL SA.

Η γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος διαθέτει ισχυρή παρουσία και στη Ρουμανία, όπου δραστηριοποιείται μέσω της θυγατρικής της Fabrica de Lapte Braşov με έδρα στο Μπρασόβ. Τους προηγούμενους άλλωστε μήνες έγινε γνωστό ότι ο όμιλος δρομολογεί στη Ρουμανία μια επένδυση της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, με στόχο τη δημιουργία πλήρως αυτοματοποιημένων αποθηκών για ψύξη και νέας γραμμής εμφιάλωσης γάλακτος, καθώς και την απόκτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την ενεργειακή αυτονομία του εργοστασίου στο Μπρασόβ. Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του εργοστασίου τους προηγούμενους μήνες, στα δέκα χρόνια παραγωγικής δυναμικής του έχουν σημειωθεί ήδη επενδύσεις ύψους 139 εκατ. ευρώ.

Και μπορεί το τοπίο για τους αδελφούς Σαράντη να είναι γεμάτο προκλήσεις, στη σκιά των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται στην αγορά, με αιχμή τις ανατροπές στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις έντονες πληθωριστικές τάσεις, ωστόσο η γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος συνεχίζει απρόσκοπτα τα σχέδιά της. Μόλις την περασμένη εβδομάδα έγινε γγνωστό ότι η Ελληνικά Γαλακτοκομεία υπέγραψε συμφωνία για την εξαγορά του 49% του μετοχικού κεφαλαίου της βιομηχανίας γαλακτοκομικών προϊόντων Κουρούσιης στην Κύπρο, με δικαίωμα διοίκησης και πρόβλεψη για την εξαγορά των υπολοίπων μετοχών σε δεύτερο χρόνο. Η βιομηχανία Ν. Θ. Κουρούσιης Λτδ ιδρύθηκε το 1959 στη Βατυλή Αμμοχώστου από τoν Ιωάννη Κουρούσιη ως μια οικογενειακή επιχείρηση και πλέον παράγει μια σημαντική γκάμα γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων. Η συμφωνία αυτή αποτελεί για τη γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος συνέχεια της εμπορικής δραστηριότητάς της στην αγορά της Κύπρου αλλά και της έναρξης - τους προηγούμενους μήνες - της κατασκευής του νέου υπερσύγχρονου εργοστασίου χαλουμιού στη Λευκωσία που στοχεύει στην διεύρυνση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου του ομίλου. Το εργοστάσιο παραγωγής χαλουμιού στην Κύπρο αντιστοιχεί σε μια επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ.

Σε κινήσεις ματ και στην εγχώρια αγορά προχώρησε παράλληλα ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία. Τον περασμένο Μάρτιο ανακοίνωσε την απόκτηση της ιστορικής γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ, με στόχο «να ξαναγίνει μια σύγχρονη επιχείρηση», ενώ στα μέσα του περασμένου Απριλίου εγκαινίασε το νέο εργοστάσιο της εταιρείας αναψυκτικών Κλιάφας στα Τρίκαλα. Συνολικά, ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία περιλαμβάνει σήμερα τα εμπορικά σήματα Όλυμπος, Ροδόπη, Τυράς, ΑΓΝΟ, Κλιάφα και Δουμπιά. Ο όμιλος των αδερφών Σαράντη πραγματοποίησε το 2021 κύκλο εργασιών ύψους 427 εκατ. ευρώ, έναντι 405,4 εκατ. ευρώ το 2020. Διαθέτει συνολικά επτά εργοστάσια, ενώ το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται σήμερα στην Ελληνικά Γαλακτοκομεία ανέρχονται σε 1.550 άτομα. Μάλιστα, με έναν ρυθμό επενδύσεων που αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ το χρόνο, ο όμιλος έχει επενδύσει μόνο κατά την τελευταία πενταετία περί τα 193 εκατ. ευρώ.

Στην ελληνική αγορά επικεντρώνεται η Δέλτα

Σε αντίθεση με τα σχέδια της Ελληνικά Γαλακτοκομεία για επέκταση στο εξωτερικό, η Δέλτα επικεντρώνεται στην περαιτέρω ισχυροποίησή της στην εγχώρια αγορά. Με νέο… καθοδηγητή τον Χρήστο Τσόλκα, που ανέλαβε καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΛΤΑ στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, η θυγατρική της Vivartia δεν στοχεύει σε τίποτα λιγότερο από την «πρωτιά».

Γνωστός και καταξιωμένος manager και με μακρά σταδιοδρομία σε μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο Χρήστος Τσόλκας βρίσκεται στο τιμόνι της Δέλτα σε μια κρίσιμη συγκυρία κι ενώ το αμερικανικό fund CVC Capital Partners - βασικός μέτοχος της Vivartia – εργάζεται μεθοδικά για την υλοποίηση του στόχου του, ήτοι τη δημιουργία ενός ισχυρού πόλου στη εγχώρια γαλακτοβιομηχανία. Κάτι άλλωστε που επιβεβαιώνεται και από όσα επισημαίνει η διοίκηση της Δέλτα στις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του ομίλου. «Σε συνεργασία με τη Vivartia, υλοποιεί το μέσο-μάκροπρόθεσμο στρατηγικό της πλάνο, βασικός άξονας του οποίου είναι η διατήρηση και ενδυνάμωση της ηγετικής θέσης όλων των κλάδων στην Ελλάδα, μέσω της ανάπτυξης και ενδυνάμωσης των δικτύων τους και μέσω νέων προϊοντικών πρωτοβουλιών και καινοτομιών, προσφέροντας στους καταναλωτές προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας».

Μεταβιβάζοντας τη θυγατρική της στη Βουλγαρία στον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία – και μάλιστα σε ένα πολύ ελκυστικό τίμημα – η Δέλτα επικεντρώνεται τώρα στην περαιτέρω ενίσχυση του αποτυπώματός στην εγχώρια αγορά. Αυτός ήταν και ο λόγος που πριν από μερικούς μήνες προχώρησε στην απόκτηση της εταιρείας Δανιήλ Σ. Γκατένιο & Υιός, μιας μικρής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην εισαγωγή και εμπορία γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων μεν, που συνεργάζεται με όλες σχεδόν τις βιομηχανίες του κλάδου δε. Αυτό κρίνεται άλλωστε και το «ατού» της, η αξιοποίηση του οποίου διευρύνει έτι περαιτέρω τα μερίδια αγοράς της Vivartia. Υπενθυμίζεται εδώ ότι μέσα από την απόκτηση του 92,8% της Vivartia, η CVC Capital Partners ελέγχει τη Δέλτα, ενώ μερικούς μήνες αργότερα προχώρησε και στην απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην εταιρεία ΔΩΔΩΝΗ, μεταβάλλοντας ισορροπίες και συσχετισμούς στον κλάδο του γάλακτος αλλά και της φέτας, όπου ΔΕΛΤΑ και ΔΩΔΩΝΗ, αντίστοιχα, κατέχουν πολύ υψηλά μερίδια αγοράς.

Για το 2021 οι πωλήσεις της Δέλτα ανήλθαν στα 279,6 εκατ. ευρώ έναντι 275 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,6%. Τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 79,8 εκατ. ευρώ έναντι 86,5 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ το Ebitda ανήλθε σε 16,7 εκατ. ευρώ από 24,5 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση. Τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε κέρδος 0,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας της τάξης των 0,5 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,9 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 0,8 εκατ. ευρώ το 2020.

Ποια είναι η United Milk Company που έφερε πιο κοντά Όλυμπος και Δέλτα

Η United Milk Company εδρεύει στο Plovdiv της Βουλγαρίας και αποτελεί ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο των γαλακτοκομικών στην αγορά της γείτονας χώρας με κύρια παρουσία στο γάλα και στο γιαούρτι. Ιδρύθηκε το 1959 και μέσα από μια επιτυχημένη επιχειρηματική διαδρομή που ξεπερνάει τα 60 έτη, εξάγει σήμερα τα προϊόντα της σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Λίβανο, Καναδά. Η εταιρεία αποκτήθηκε από τη Global Finance το 2003 ενώ πουλήθηκε στη Vivartia το 2007. Η UMC απασχολεί σήμερα 500 εργαζόμενους, ενώ το 2021 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 52,5 εκατ. ευρώ, τα κέρδη EBITDA στα 5,15 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στα 1,65 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελληνικά Γαλακτοκομεία: Συμφωνία εξαγοράς της United Milk, θυγατρικής εταιρίας της Δέλτα στη Βουλγαρία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider