Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): Κρίσιμες παράμετροι οι διάδρομοι μεταφοράς ενέργειας στα Βαλκάνια

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): Κρίσιμες παράμετροι οι διάδρομοι μεταφοράς ενέργειας στα Βαλκάνια
Στο αμείωτο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη νέων μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, κ. Ιωάννης Μάργαρης κατά τη σημερινή του τοποθέτηση στο Southeast Europe Energy Forum 2022

Στο αμείωτο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη νέων μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, κ. Ιωάννης Μάργαρης κατά τη σημερινή του τοποθέτηση στο Southeast Europe Energy Forum 2022 που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη. Όπως επεσήμανε, η Ελλάδα έχει ήδη ξεπεράσει το φράγμα των 10 GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ ενώ η ισχύς των νέων πράσινων έργων που έχουν δεσμεύσει ηλεκτρικό χώρο ανέρχεται σε 12 GW.

Με στόχο την επιτάχυνση της διείσδυσης ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, ο κ. Μάργαρης υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να αξιοποιήσουμε τις τεχνολογίες αποθήκευσης και να ενισχύσουμε τις διεθνείς διασυνδέσεις, δημιουργώντας διαδρόμους μεταφοράς καθαρής ενέργειας στην βαλκανική χερσόνησο, από την Ελλάδα προς τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη.

Tα κύρια σημεία της ομιλίας του κ. Μάργαρη

Υψηλή διείσδυση ΑΠΕ στο Σύστημα Μεταφοράς

Ως χώρα εξακολουθούμε να καταγράφουμε ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς απορρόφησης ΑΠΕ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Από τον μελλοντικά συνολικό διαθέσιμο χώρο των 28 GW, έχουν ήδη δεσμευθεί 22 GW από σταθμούς ΑΠΕ που βρίσκονται σε λειτουργία ή έχουν λάβει Οριστική Προσφορά Σύνδεσης. Παράλληλα, τα έργα του Διαχειριστή με ορίζοντα το 2030 πρόκειται να δημιουργήσουν ηλεκτρικό χώρο της τάξης των 28,3 GW για διείσδυση ΑΠΕ, υπερβαίνοντας τον πήχη των 25 GW που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Πέρα από τα έργα διασυνδέσεων που διευρύνουν τα περιθώρια διείσδυσης ΑΠΕ, μία ακόμη σημαντική παράμετρος για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης είναι η ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης, μία κρίσιμη τεχνολογία που θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη της πράσινης ενέργειας συνολικά.

Ωριμάζουν οι νέες διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις

Εκτός από τις εγχώριες προχωράμε με εντατικούς ρυθμούς και τις νέες διεθνείς διασυνδέσεις. Η διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ είναι ένα έργο το οποίο συνδράμουμε από την πρώτη στιγμή με την τεχνογνωσία που παρέχουμε στον φορέα υλοποίησης Euroasia Interconnector. Το έργο είναι πλέον ώριμο και ο ΑΔΜΗΕ έχει καταθέσει πρόταση επενδυτικής συμμετοχής. Εξίσου κρίσιμη είναι και η διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου. Το έργο βρίσκεται στα πρώτα μελετητικά στάδια, υπάρχει όμως ισχυρή πολιτική βούληση από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Συνεργαζόμαστε στενά με τον Διαχειριστή του Συστήματος της Αιγύπτου ώστε να διασφαλίσουμε την τεχνική και οικονομική βιωσιμότητα του έργου. Η χρηματοδότηση του έργου προβλέπεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας RePowerEU, κάτι που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση αλλά και εκτιμούμε ότι θα επιταχύνει την εκκίνησή του εντός του 2023.

Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντικό να αναπτυχθούν διάδρομοι μεταφοράς ενέργειας στην βαλκανική χερσόνησο για να ενισχύσουμε τη ροή καθαρής ενέργειας από την Ελλάδα προς τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη. Στα βόρεια σύνορά μας, έχουμε ξεκινήσει την κατασκευή της νέας διασύνδεσης με τη Βουλγαρία.

Προχωράμε με εντατικούς ρυθμούς τις μελέτες για τη δεύτερη διασύνδεση με την Ιταλία, εξετάζουμε δύο νέες διασυνδέσεις με την Τουρκία και την Αλβανία καθώς και την αναβάθμιση της υφιστάμενης διασύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία.

Σημαντική πρόοδος στα έργα των εγχώριων νησιωτικών διασυνδέσεων

Το προηγούμενο διάστημα ο ΑΔΜΗΕ ολοκλήρωσε τη διασύνδεση της Σκιάθου με την Εύβοια, ένα έργο που προσφέρει πλέον ενεργειακή ασφάλεια σε όλες τις βόρειες Σποράδες, εν μέσω μάλιστα μιας τουριστικής περιόδου με ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση. Τον περασμένο Μάιο, θεμελιώσαμε την ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνης-Νάξου, ένα σημαντικό ενεργειακό έργο που θα ολοκληρωθεί το 2023. Η πρόοδος του έργου είναι αξιοσημείωτη καθώς τις προηγούμενες εβδομάδες ποντίσαμε το υποβρύχιο ηλεκτρικό καλώδιο που θα συνδέσει τα δύο νησιά ενώ προχωρούν εντατικά και οι εργασίες για την κατασκευή του Υποσταθμού Υψηλής Τάσης στη Σαντορίνη. Μέσα στο 2022 σκοπεύουμε να συμβασιοποιήσουμε τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις σε Φολέγανδρο, Μήλο και Σέριφο.

Τα έργα αυτά θα ηλεκτριστούν το 2024 κλείνοντας ένα μεγάλο κύκλο επενδύσεων που ξεκίνησε από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας για τη διασύνδεση των Κυκλάδων στην Υψηλή Τάση. Σημαντική είναι και η κατασκευαστική πρόοδος της "μεγάλης" ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής. Μέχρι στιγμής έχουμε ποντίσει 170 χλμ. του πρώτου ηλεκτρικού καλωδίου και το σύνολο των καλωδίων οπτικών ινών. Μέσα στο 2022 θα προχωρήσουμε στην πόντιση του δεύτερου υποβρυχίου καλωδίου και θα ξεκινήσουμε τις εργασίες θεμελίωσης των Σταθμών Μετατροπής στα δύο άκρα της διασύνδεσης, στον Ασπρόπυργο Αττικής και στη Δαμάστα Ηρακλείου. Παράλληλα, στην Αττική, βρίσκεται σε εξέλιξη η εγκατάσταση των χερσαίων καλωδιακών τμημάτων που θα συνδέσουν τα υποβρύχια ηλεκτρικά καλώδια με τον Σταθμό Μετατροπής.

Αίρεται ο κορεσμός των δικτύων στην Πελοπόννησο

Εντός του 2022, ολοκληρώνουμε τον "Δυτικό Διάδρομο" Πελοποννήσου (Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Μεγαλόπολη-Πάτρα) καθώς και δύο σημαντικά έργα που εντάσσονται στον "Ανατολικό Διάδρομο", το νέο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης και τη νέα Γραμμή Μεταφοράς 400 kV που θα συνδέσει το υφιστάμενο ΚΥΤ Μεγαλόπολης με το νέο ΚΥΤ Κορίνθου. Τα έργα πρόκειται θα δώσουν "ανάσα" στο κορεσμένο δίκτυο της Πελοποννήσου και να αυξήσουν το περιθώριο ανάπτυξης νέων ΑΠΕ στην περιοχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τσάκας: Με μέτοχο την Italgas, η ΔΕΔΑ αποκτά έναν ισχυρό σύμμαχο για την περαιτέρω ανάπτυξη των δικτύων

Γεωργιάδης στο συνέδριο Economist: Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider