Το πολυεπίπεδο επενδυτικό της πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει από την κατασκευή των τριών Data Center και την ψηφιακή στροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έως την εκπαίδευση 100 χιλ. Ελλήνων σε νέες ψηφιακές δεξιότητες, συνεχίζει η Microsoft στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε χθες ο γεν. διευθυντής της Microsoft Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας κ. Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, στο πλαίσιο της ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για τον εορτασμό των 30 χρόνων παρουσίας του αμερικανικού κολοσσού στη χώρα μας.
Όπως εξήγησε σε εκπροσώπους του Τύπου πριν την έναρξη της λαμπρής τελετής που πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς και του Προέδρου ΕΜΕΑ της πολυεθνικής, Ralph Haupter, οι διαδικασίες για την αδειοδότηση της μεγάλης επένδυσης έχουν μπει στην τελική ευθεία και αναμένεται να ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες, ώστε η ανέγερση του συγκροτήματος των 3 data center σε Σπάτα και Κορωπί να ξεκινήσει το προσεχές έτος.
«Έχουμε αγοράσει τη γη και ολοκληρώνουμε την αδειοδότηση για τα data centers καθώς και όλες τις εσωτερικές διεργασίες οι οποίες απαιτούν χρόνο και γίνονται σε συνεννόηση με την αμερικανική μητρική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαλόπουλος τοποθετώντας την εναρξη των εργασιών ανέγερσης στο 2023. Άλλωστε η θυγατρική φέρεται να έχει ξεκινήσει ήδη τις επαφές με μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους και ο ανάδοχος θα προκύψει από σχετική διαγωνιστική διαδικασία που θα διεξαχθεί τους επόμενους μήνες. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, το χρονικό ορόσημο ολοκλήρωσης των εργασιών το 2025 ώστε τα τρία Data Center να είναι πλήρως λειτουργικά, παραμένει ίδιο.
Το ίδιο χρονικό ορόσημο μάλιστα έχει τεθεί και για την ολοκλήρωση του προγράμματος GR for GRowth, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει με στόχο να εκπαιδεύσει σε σύγχρονες ψηφιακές δεξιότητες 100 χιλ. Έλληνες. Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο έχουν ήδη εκπαιδευτεί 35.000 Έλληνες.
Τα σχέδια της πολυεθνικής βέβαια, δεν σταματούν εδώ. Η εταιρεία θα συνεχίσει να συμβάλλει στην βελτίωση των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα μέσω της τεχνολογίας, στον εκσυγχρονισμό και την μετάβαση στο cloud των μικρομεσαίων αλλά και των μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη της εγχώριας startup σκηνής και ειδικά των νεοφυών επιχειρήσεων που επικεντρώνονται στο κομμάτι του sustainability, στην οποία έχει και στο παρελθόν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης μέσω της εξαγοράς της Softomotive.
Η τεχνολογία άλλωστε, όπως εξήγησε ο επικεφαλής της εταιρείας, μπορεί να δώσει λύσεις και στις σημερινές συνθήκες της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού, περιορίζοντας το κόστος και αφήνοντας χώρο για επενδύσεις τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. «Με τη συμπλήρωση των 30 χρόνων παρουσίας μας στην Ελλάδα, στόχος μας από εδώ και πέρα είναι να αναπτυχθούμε περαιτέρω και να βοηθήσουμε την χώρα μας και τις επιχειρήσεις σε μια δύσκολη εποχή που έρχεται, κάτι που η τεχνολογία έκανε και κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης που προηγήθηκε. Είναι ενδεικτικό πως αν μια εταιρεία μεταφέρει τις δομές της στο cloud μειώνει κατά 93% το ενεργειακό της αποτύπωμα» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα εξήγησε ότι στο επίκεντρο μπαίνουν πλέον οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες με τα εργαλεία της Microsoft μπορούν να προωθήσουν την ψηφιοποίησή τους. «Οι μικρομεσαίες εταιρείες κατά την περίοδο της πανδημίας έμειναν πίσω σε σχέση με τις μεγάλες σε επίπεδο ψηφιοποίησης» επεσήμανε ο κ. Μιχαλόπουλος εξηγώντας ότι το ποσοστό των μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας που έχουν μεταβεί στο cloud φτάνει στο 95%, στην περίπτωση των μικρομεσαίων όμως, είναι αισθητά χαμηλότερο. «Για το λόγο αυτό εστιάζουμε και στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης για την υιοθέτηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Με όλες τις παραπάνω δράσεις αλλά και με πολλές ακόμα που θα σχεδιαστούν δυνητικά, η Microsoft φιλοδοξεί να διατηρήσει το ίδιο έντονο αποτύπωμα που είχε στη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια, χρόνια που όπως ανέφερε ο κ. Μιχαλόπουλος στην τελετή εορτασμού χαρακτηρίστηκαν από πολλές επιτυχίες αλλά και από μεγάλες κρίσεις για την χώρα.
Σημειωτέον ότι στο πλαίσιο των εορτασμών πέρα από το νοσταλγικό flashback της πορείας της Microsoft στη χώρα, παρουσιάστηκε και η έρευνα για τον «αντίκτυπο» της παρουσίας της στην Ελλάδα και την ελληνική οικονομία. Μία ειδική μελέτη που σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας καταδεικνύει και τη σημασία που πλέον έχει η Ελλάδα εντός του αμερικανικού Ομίλου, αφού διεξάγεται για επιλεγμένες χώρες»
Σύμφωνα με αυτή η η λειτουργία της Microsoft έχει χτιστεί σε τέσσερις πυλώνες, την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, τον σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα, την βιωσιμότητα, και την εμπιστοσύνη.