Ορατό είναι ήδη το «αποτύπωμα» της επένδυσης του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer στη Θεσσαλονίκη, με τη δημιουργία του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI). Με τη χρήση της επιστήμης των δεδομένων και υπερσύγχρονες τεχνολογίες, το CDI «τρέχει» 200 παγκόσμια projects, συμβάλλοντας στην απασχόληση και την προώθηση της έρευνας και δημιουργώντας νέες προοπτικές για τη ζωή των ασθενών.
Σήμερα, περισσότεροι από 420 εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης απασχολούνται στο Κέντρο, ενώ έως το τέλος του έτους αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός αυτός κατά 30 επιπλέον άτομα.
Για τις συγκεκριμένες θέσεις εργασίας, το CDI, συνέλεξε στη βάση δεδομένων του περισσότερα από 20.000 βιογραφικά, με το 15% των σημερινών εργαζομένων να προέρχονται από χώρες του εξωτερικού.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ η λειτουργία του CDI θα υποστηρίξει συνολικά, για την περίοδο 2020-2030, 8.100 ετήσιες θέσεις εργασίας σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας, ενώ η συνολική συμβολή του CDI στο ΑΕΠ της χώρας, για την ίδια περίοδο, εκτιμάται στα 486 εκατ. ευρώ.
Στόχος του Κέντρου είναι, μέσα από την αξιοποίηση της επιστήμης και των προηγμένων τεχνολογιών, να ανακαλυφθούν νέες θεραπείες, που σώζουν ή βελτιώνουν τις ζωές των ασθενών. Προς αυτήν την κατεύθυνση, αναπτύσσει συνεργασίες και συμπράξεις με το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας αλλά και με ελληνικές startup εταιρείες.
«Το CDI οδηγεί την καινοτομία, με περισσότερα από 200 παγκόσμια projects, στο πλαίσιο των οποίων χρησιμοποιούμε την επιστήμη των δεδομένων και τις πιο σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες», ανέφερε ο Επικεφαλής του CDI, Nico Gariboldi, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, με τις δυνατότητες που παρέχουν σήμερα οι υπερυπολογιστές, είναι δυνατό να εκτελεστούν ιδιαίτερα σύνθετοι υπολογισμοί με πολλαπλάσιες ταχύτητες. Πρακτικά, μειώνεται σημαντικά ο συνολικός υπολογιστικός χρόνος, κάτι που – όπως τόνισε ο κ. Gariboldi- φαίνεται να αποδίδει στην πράξη εξαιρετικά αποτελέσματα και στην περίπτωση ανάπτυξης φαρμάκων.
«Η αντίστοιχη πρακτική αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης ακολουθείται και σε ομάδες οργάνωσης και διαχείρισης κλινικών δοκιμών, με αποτέλεσμα την ταχύτερη και ποιοτικότερη ανάλυση εξαιρετικά μεγάλων και σύνθετων δεδομένων, που σχετίζονται με δοκιμές σε σχεδόν πραγματικό χρόνο», τόνισε ο επικεφαλής του CDI.
Συμπράξεις και συνεργασίες
Η συνεργασία με το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας, παγκοσμίως και κυρίως στην Ελλάδα, αποτελεί σημαντικό μέρος των δράσεων του CDI αλλά και του οράματός του για το μέλλον. Στελέχη του Κέντρου εκτιμούν ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα δυναμικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας, κάτι που αποτέλεσε και πόλο έλξης για την επένδυση τη Pfizer, με το CDI να στοχεύει στην όσο τον δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση του, μέσω αμοιβαία ωφέλιμων συνεργασιών.
Στο πλαίσιο αυτό, το Κέντρο επενδύει σταθερά και στη συνεργασία με ελληνικές startup εταιρείες, με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών ιδεών και λύσεων πρωτοποριακής τεχνολογίας, που στοχεύουν στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και της ζωής των ασθενών.
Οι εκπρόσωποι της eNIOS Applications ΙΚΕ και της Docandu Hellas ΜΙΚΕ, των δύο νικητών του Προγράμματος Start4Health, και της Medoid AI ΙΚΕ που ξεχώρισε στο Elevate Greece, συζήτησαν με τα στελέχη του Κέντρου για τα αμοιβαία οφέλη από αυτά τα προγράμματα αλλά και για τις προοπτικές συνεργασίας με το CDI.
Νέο πρόγραμμα για την εγγραμματοσύνη των ασθενών
Κατά τη διάρκεια τη συνέντευξης τύπου, ανακοινώθηκε το νέο project του CDI σε συνεργασία με τη Medoid AI, το οποίο έχει ως επίκεντρο την προώθηση της ψηφιακής εγγραματοσύνης σε θέματα υγείας, μέσω της αξιοποίησης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση της πληροφορίας που απευθύνεται στους ασθενείς. Πρόκειται για μια καινοτόμο λύση, η οποία με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης επιτυγχάνει απλοποίηση των επιστημονικών κειμένων με τέτοιο τρόπο, ώστε να διατηρείται η εγκυρότητα και η ακρίβεια τους.
Έναν χρόνο πριν, η Medoid AI, διακρίθηκε στο διαγωνισμό «Καινοτομία με επίκεντρο τον ασθενή», που διοργάνωσε το CDI, σε συνεργασία με το Elevate Greece και την Ένωση Ασθενών Ελλάδας.
Η Medoid AI αποτελεί τεχνοβλαστό του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης που εξειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη λύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας για επιχειρήσεις και στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων και λύσεων για απευθείας διάθεση στην αγορά.
«Έξυπνες» εφαρμογές
Στο πλαίσιο των συνεργασιών του, το CDI, αναπτύσσει «έξυπνες» εφαρμογές, με στόχο την υποστήριξη της υγείας και τελικό αποδέκτη τους ασθενείς.
Σε συνεργασία με την ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ smart assistant, ανέπτυξε τον ευφυή πράκτορα, που θα απαντά σε ερωτήματα των γιατρών και των ασθενών, σχετικά με φάρμακα της Pfizer. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου κ. Ιωάννη Κομπατσιάρη τους επόμενους μήνες θα είναι έτοιμο ένα πρότυπο αυτής της εφαρμογής, που αφορά σε μια στοχευμένη έρευνα πάνω σε πραγματικά δεδομένα, που δίνει την ευκαιρία στους ερευνητές να συνεργαστούν με διεθνή τμήματα της πολυεθνικής.
Παράλληλα, η ερευνητική ομάδα του πανεπιστήμιου Πατρών βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης μιας εφαρμογής που αξιοποιεί τη φωνή του ασθενούς, για τη διάγνωση προβλημάτων του αναπνευστικού συστήματος και όχι μόνο. «Με τη χρήση έξυπνων κινητών, αλλά και συσκευών που υποστηρίζουν το Internet of Things, η λύση που σχεδιάζεται προβλέπει την παρακολούθηση του ασθενούς με τρόπο απομακρυσμένο, μη παρεμβατικό, ακριβή και με χαμηλό κόστος», ανέφερε ο διευθυντής του IoT Lab του πανεπιστημίου Πατρών Σωτήρης Νικολετσέας, υπογραμμίζοντας ότι «η ώσμωση μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και βιομηχανίας μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη, καθώς εμπνέεται από τις ανάγκες της κοινωνίας και προσπαθεί να τις υπηρετήσει».