Νέες αλλαγές έρχονται στην πολιτική φαρμάκου, με την ανακατανομή του μίγματος της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ να βρίσκεται στο προσκήνιο.
Σε συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής των τεσσάρων φορέων που εκπροσωπούν τον κλάδο του φαρμάκου (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIF, ΣΑΦΕΕ), με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, το απόγευμα της Τρίτη (27/9), ο Υπουργός αναγνώρισε ότι η διαίρεση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ σε αναλογία 62% για τη δαπάνη ιδιωτικών φαρμακείων και 38% για τη δαπάνη φαρμακείων του Οργανισμού, για το 2022, δεν είναι δίκαια διαμορφωμένη. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είχε ήδη γίνει γνωστό, εξέφρασε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε διορθώσεις, ώστε να γίνει πιο ορθολογική η ανακατανομή των κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ, «στο μέτρο του εφικτού», συνυπολογίζοντας και παραμέτρους οι οποίες αρχικά δεν είχαν ληφθεί υπόψη.
Η μία παράμετρος αφορά στη δαπάνη των φαρμάκων που εισάγονταν μέσω ΙΦΕΤ με έκτακτες διαδικασίες, η οποία εκτιμάται σε περίπου 80-90 εκατ. ευρώ για το 2021. Εάν τα φάρμακα αυτά καλύπτονται από μέρος του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ που αφορά στα ΦΥΚ (1Α/1Β), οι επιχειρήσεις οι οποίες αποζημιώνονται από τον αντίστοιχο κλειστό προϋπολογισμό του Οργανισμού αναμένεται να δεχθούν και τη μεγαλύτερη πίεση, καθώς θα επιβαρυνθούν και με το αντίστοιχο clawback.
Σημειώνεται ότι, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σημειώνεται μια σημαντική αύξηση της δαπάνης για τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ- 1Α/1Β), τα οποία χορηγούνται για την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων, γεγονός που συνεπάγεται μια δραματική αύξηση των επιστροφών (clawback).
Η αγορά υπολογίζει ότι η συνολική δαπάνη των ΦΥΚ θα υπερβεί τα 1,58 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ από τα 2,088 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, το κονδύλι που αναλογεί στην εν λόγω κατηγορία ανέρχεται στα 790 εκατ. ευρώ. Η δαπάνη αυτή, είναι στην ουσία κατά πολύ μικρότερη, καθώς θα πρέπει να αφαιρεθούν και τα ποσά των κλειστών προϋπολογισμών των φαρμάκων που έχουν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις.
Η άλλη παράμετρος αφορά στην τιμή εκκίνησης των διαπραγματεύσεων. Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης ζητάει εκπτώσεις της τάξης του 60%, ωστόσο, τα νοσοκομειακά προϊόντα (1Ακαι 1Β) δίνονται ήδη με μία νομοθετημένη υποχρεωτική έκπτωση 13%. Η εκκίνηση των διαπραγματεύσεων γίνεται από αυτήν την μειωμένη τιμή (τιμολογίου) και όχι από την αρχική τιμή (λίστας). Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι στο νέο πλαίσιο θα συνυπολογιστεί και αυτή η στρέβλωση χωρίς, ωστόσο, να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για τον ακριβή μηχανισμό.
Παρότι ο κ. Πλεύρης δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα, διαβεβαίωσε ότι οι διορθώσεις θα γίνουν άμεσα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την προβλεψιμότητα των εταιρειών.
Επανέλαβε για μία ακόμη φορά την πάγια θέση του ότι δεν υπάρχουν πόροι για αύξηση των προϋπολογισμών, ενώ όσον αφορά στο «νέο» rebate 8% (3% πάνω στο ήδη θεσμοθετημένο 5%), φαίνεται ότι είναι ένα μέτρο που προς το παρόν δεν αναμένεται να εφαρμοστεί.