Συνεδριάζει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να εξετάσει το συμπληρωματικό ενημερωτικό δελτίο που κατέθεσε η Παγκρήτια Τράπεζα με στοιχεία ισολογισμού 30/6/2022, για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που βρίσκεται χρονικά σε εξέλιξη. Παράλληλα, αναμένεται από την Παγκρήτια η υποβολή στην ΤτΕ του νέου capital και business plan με το οποίο θα υλοποιηθεί το αναπτυξιακό πλάνο που έχει εξαγγείλει. Αν και η υποβολή του πλάνου είχε ζητηθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, τελικά η ΤτΕ έδωσε στην Παγκρήτια ολιγοήμερη παράταση.
Μετά την κατάθεση του συμπληρωματικού ενημερωτικού δελτίου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τις προηγούμενες ημέρες, στην Παγκρήτια δόθηκε παράταση δύο εβδομάδων (έως τις 11 Οκτωβρίου) για την εγγραφή των υφιστάμενων μετόχων στην ΑΜΚ. Μετά τη νέα καταληκτική ημερομηνία, οι τυχόν αδιάθετες μετοχές θα διατεθούν σε νέους επενδυτές μέχρι τις 27 Οκτωβρίου.
Η Παγκρήτια Τράπεζα υλοποιεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 98.708.350 ευρώ, με την έκδοση έως 78.966.680 νέων μετοχών, με τιμή διάθεσης 1,25 ευρώ εκάστη. Η ΑΜΚ θα πραγματοποιηθεί με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, με αναλογία 1 νέα μετοχή για κάθε 1 παλαιά.
Η Αύξηση αποσκοπεί στην ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της Τράπεζας έως καθαρού ποσού περίπου €93.793.509 (μετά την αφαίρεση των εξόδων ποσού έως περίπου €4.915 χιλ.), η επιτυχής ολοκλήρωση της οποίας θα επιτρέψει την υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης. Αυτό περιλαμβάνει τόσο ενέργειες εξυγίανσης του ισολογισμού της, όσο και δράσεις οργανικής αλλά και μη οργανικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων συμφωνιών για την απόκτηση στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της HSBC στην Ελλάδα και της συγχώνευσης με την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.
Το τελευταίο διάστημα, η διοίκηση της Παγκρήτιας βρίσκεται σε επαφές με επιχειρηματίες και εφοπλιστές για τη συμμετοχή τους στην ΑΜΚ. Πληροφορίες φέρουν ως ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στην αύξηση της Παγκρήτιας το επιχειρηματικό δίδυμο Μπάκου – Καϋμενάκη και τον επιχειρηματία Α. Εξάρχου, οι οποίοι επισκέφθηκαν και την Τράπεζα της Ελλάδος.
Σημειώνεται ότι στο αρχικό Ενημερωτικό Δελτίο για την ΑΜΚ της Παγκρήτιας αποτυπώνονταν και οι ανησυχίες της ΤτΕ για την περίπτωση μη επιτυχούς ολοκλήρωσης ή μερικής κάλυψης της ΑΜΚ. Κάτι τέτοιο θα εμπόδιζε την Τράπεζα να υλοποιήσει με επιτυχία τις δράσεις μη οργανικής ανάπτυξης όπως αυτές προβλέπονται στο στρατηγικό της πλάνο, δεδομένου ότι οι δύο σημαντικές συναλλαγές που έχει εξαγγείλει (συγχώνευση με Συνεταιριστική Χανίων και εξαγορά δραστηριοτήτων HSBC στην Ελλάδα) τελούν υπό την έγκριση των αρμόδιων εποπτικών αρχών και εταιρικών οργάνων.
Παράλληλα, η ΤτΕ επεσήμαινε ως επιπλέον πρόκληση τον υψηλό δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Τράπεζας που διαμορφώθηκε στο 63,65% στις 31 Δεκεμβρίου 2021 από 62,26% στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Στις 31/12/21 τα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αντιπροσώπευαν το 57,22% των δανείων της Τράπεζας, έναντι 54,16% στις 31/12/20.
Το ύψος των NPEs επηρεάζει αρνητικά τα καθαρά έσοδα της Τράπεζας λόγω των αυξημένων προβλέψεων έναντι πιστωτικού κινδύνου και εξόδων απομείωσης, των εξόδων που συνδέονται με τις στρατηγικές ανάκτησης και άλλων λειτουργικών εξόδων και φόρων. Στις 31/12/21, η Τράπεζα είχε σωρευμένες προβλέψεις για ζημίες απομείωσης δανείων ύψους 374,65 εκατ. ευρώ (ποσοστό κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών 38,33%), έναντι 356,72 εκατ. ευρώ στις 31/12/20.