Στις αρχές του 2023 αναμένεται να προκηρυχθεί ο μεγάλος διαγωνισμός της ΕΥΔΑΠ, εκτιμωμένου συνολικού κόστους περίπου 300 εκατ. ευρώ, για την εγκατάσταση των περίφημων «έξυπνων» μετρητών, μέσω των οποίων η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας ύδρευσης φιλοδοξεί να πετύχει την καταπολέμηση των διαρροών στο δίκτυό της, προς όφελος προφανώς και των καταναλωτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, η διοίκηση Σαχίνη ετοιμάζεται να «βγάλει» τον διαγωνισμό μέσα στο προσεχές διάστημα, στο πλαίσιο του μετασχηματισμού του ομίλου, ενώ επιλέγεται και σύμβουλος που θα προωθήσει τη διαδικασία. Πρόκειται για την αντικατάσταση περίπου 2,1 -2,2 εκατ. υδρομέτρων που διαθέτει η ΕΥΔΑΠ (σχεδόν 2,16 εκατ. συνδέσεις με καταναλωτές) με «έξυπνους» μετρητές, κόστους σχεδόν 100 ευρώ ανά «μετρητή». Με τον διαγωνισμό μάλλον να «σπάσει» σε τμήματα καθώς πρόκειται για μια μεγάλη συνολικά εργολαβία που ίσως να μην είναι εύκολο να ολοκληρωθεί από έναν μόνο ανάδοχο, αν συνυπολογιστεί η γεωγραφική και ποσοτική «έκταση» του εγχειρήματος.
Σε γενικές γραμμές, βασικός στόχος της ΕΥΔΑΠ είναι αυτό το έργο να υλοποιηθεί σε ορίζοντα 5ετίας (αφού ολοκληρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες), ωστόσο, δεδομένου ότι την ίδια περίοδο σε Αττική και όχι μόνο θα «τρέχουν» πολλά έργα ταυτοχρόνως, ο χρονικός ορίζοντας μάλλον αναμένεται να επιμηκυνθεί. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει δεσμευθεί η διοίκηση Σαχίνη – Τόσιου, η ΕΥΔΑΠ προωθεί επενδύσεις και έργα εκατοντάδων εκατ. ευρώ με στόχο (και) την αναβάθμιση τεχνολογίας – ψηφιακού μετασχηματισμού –συστημάτων για την καταπολέμηση των διαρροών στο δίκτυό της, προς όφελος προφανώς και των καταναλωτών, όπως και η αντίστοιχη της ΕΥΑΘ, όπως είχε αναδείξει το insider.gr σε σχετικό του θέμα τον περασμένο Αύγουστο.
Επαναδημοπρατείται το project 88 εκατ. ευρώ σε Σπάτα - Αρτέμιδα
Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι γενικότερα η ΕΥΔΑΠ, με στόχο την ανάπτυξή της αλλά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της, προωθεί επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ ετησίως, έναντι 15 εκατ. ευρώ τον χρόνο στο παρελθόν, με αιχμή και τα έργα αποχέτευσης (800 εκατ. ευρώ) στην Ανατολική Αττική, ενώ σχεδιάζει κινήσεις για την περαιτέρω μείωση του ενεργειακού κόστους στοχεύοντας σε «Net Zero» τα προσεχή χρόνια μέσω της αυτονόμησης στην παραγωγή ενέργειας το συντομότερο δυνατόν (αναμένεται πλήθος κινήσεων και συμφωνιών). Άλλωστε, σε συνεργασία με την Mc Kinsey εκπονεί φιλόδοξο στρατηγικό πλάνο που περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους που σταδιακά θα ξετυλίγονται. Μια και έγινε αναφορά για τα έργα Ανατολικής Αττικής, σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να «ξεπαγώνει» ένας διαγωνισμός που ακυρώθηκε. Ο λόγος για το έργο «Κατασκευή Δικτύων και Αγωγών Μεταφοράς Ακαθάρτων σε περιοχές του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος», αρχικού κόστους περίπου 88 εκατ. ευρώ, που ετοιμάζεται να βγει εκ νέου προς προκήρυξη. Υπενθυμίζεται ότι η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση της σύμβασης κηρύχθηκε άγονη τον Μάιο 2022 και ματαιώθηκε λόγω μη ανανέωσης των εγγυήσεων συμμετοχής από πλευράς τόσο του προσωρινού αναδόχου όσο και των λοιπών οικονομικών φορέων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, καθώς οι οικονομικές προσφορές τους είχαν υποβληθεί το 2020 και οι εκπτώσεις που είχαν δοθεί ήταν πολύ υψηλές. Ωστόσο, πλέον επανέρχεται στον σχεδιασμό. Στον τότε διαγωνισμό συμμετείχαν όμιλοι όπως οι ΑΚΤΩΡ (είχε δώσει μεγαλύτερη έκπτωση, άνω του 55%), Intrakat, ΑΒΑΞ, ΤΕΡΝΑ, ΘΕΜΕΛΗ - Χ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ κ.α.
Τα οφέλη των «έξυπνων» υδρόμετρων
Όσον αφορά στους «έξυπνους μετρητές», πρόκειται για δράσεις που θα βοηθήσουν τόσο την ΕΥΔΑΠ όσο και τους καταναλωτές που λόγω παλαιότητας των δικτύων πολλές φορές πέφτουν… θύματα διαρροής, με τις κινήσεις αυτές να έχουν και σαφές περιβαλλοντικό «πρόσημο». Με τον τρόπο αυτόν θα μειωθεί περαιτέρω το μη τιμολογούμενο νερό και θα εξοικονομηθεί επιπλέον υδατικός πόρος. Τα έξυπνα υδρόμετρα, πέρα από τη βέλτιστη διαχείριση του νερού, θα συμβάλουν και στην επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας. Οι ψηφιακοί μετρητές μπορούν να φέρουν την καλύτερη διαχείριση του νερού, τον έλεγχο της λειτουργίας του δικτύου άμεσα και τη μείωση των διαρροών. Στο πλάνο του ψηφιακού μετασχηματισμού της εισηγμένης, έχει ενταχθεί σε ορίζοντα πενταετίας και το λεγόμενο έξυπνο δίκτυο, το οποίο ξεκινά από την έξυπνη διαχείριση, δηλαδή καλύτερο monitoring στο πεδίο. Σε αυτό θα συμβάλουν η αναβάθμιση την ηλεκτρονικών συστημάτων της εταιρείας, η ψηφιοποίηση των διαφόρων ζωνών του δικτύου για την αποδοτικότερη διαχείριση της πίεσης του νερού και οι «έξυπνοι» μετρητές.
Σχετικά πρόσφατα ο αναπληρωτής CEO, της ΕΥΔΑΠ, κ. Αν. Τόσιος, μιλώντας σε συνέδριο είχε σημειώσει ότι «στοχεύουμε στο έξυπνο δίκτυο, το οποίο ξεκινάει με την αναβάθμιση την ηλεκτρονικών συστημάτων που έχουμε». Αναφορικά με τους περίφημους «έξυπνους μετρητές», ο κ. Τόσιος ανέφερε ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε η σχετική ευρύτερη στρατηγική η οποία βασίστηκε και στην τεχνογνωσία των προηγούμενων 4-5 ετών. Έκανε λόγο για σχετικό πολιτικό πρόγραμμα σε κάποιες περιοχές (π.χ. Π. Φάληρο κ.α.), για καταμέτρηση data και μετρήσεις σε τοπικό επίπεδο, για ενδεχόμενο μνημόνιο συνεργασίες με τον ΔΕΔΔΗΕ ώστε μέσα από το δίκτυο της ΔΕΗ να γίνεται καταμέτρηση και για το νερό κ.λπ.