Reuters: Η εξαγορά του Twitter ήταν το εύκολο- Ακολουθούν τα ζόρια για τον Μασκ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Reuters: Η εξαγορά του Twitter ήταν το εύκολο- Ακολουθούν τα ζόρια για τον Μασκ
Το στοίχημα του για την υπερ-εφαρμογή Χ και οι ανησυχίες για το μέλλον της πλατφόρμας που προέρχονται από πολλές πλευρές.

Η εξαγορά του Twitter έστω και για το υπερβολικό ποσό των 44 δισ. δολαρίων ήταν το εύκολο μέρος. Όπως αναφέρει το Reuters, τώρα, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, πρέπει να αποδείξει γιατί πιστεύει ότι το Twitter αξίζει 10 φορές αυτό το ποσό και να γυρίσει «τούμπα» μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που έχει περάσει μήνες γελοιοποιώντας τη.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο λαλίστατος δισεκατομμυριούχος είπε: "Εγώ και οι άλλοι επενδυτές προφανώς πληρώνουν υπερβολικά για το Twitter αυτή τη στιγμή. Οι μακροπρόθεσμες δυνατότητες του Twitter, κατά την άποψή μου, είναι μια τάξη μεγέθους μεγαλύτερη από την τρέχουσα αξία του."

Ο Μασκ έχει δώσει λίγες συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τα σχέδιά του και αυτά που μοιράστηκε με το κοινό φαίνονται τραβηγμένα ή αντιφατικά.

Αυτό είναι το μέλλον για τον Μασκ, τον αυτοαποκαλούμενο «Chief Twit», σύμφωνα με νυν και πρώην υπαλλήλους του, αναλυτές και επενδυτές του Twitter που σκέφτηκαν να χρηματοδοτήσουν τη συμφωνία της εξαγοράς.

Υπακούοντας τους νόμους

Ο Μασκ έχει υποσχεθεί να διατηρήσει την ελευθερία του λόγου κάθε είδους, αλλά έχει επίσης αποκτήσει έναν πιο συμβιβαστικό τόνο με τους παγκόσμιους ηγέτες που στοχεύουν να χαλιναγωγήσουν τον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, ανησυχώντας ακτιβιστές και τους πρώην επικεφαλής του Twitter.

Μόλις τρεις ώρες αφότου ο Μασκ κήρυξε τη νίκη του με ένα tweet, αναφέροντας «το πουλί είναι ελεύθερο», ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν απάντησε: «Στην Ευρώπη, το πουλί πετά σύμφωνα με τους κανόνες μας».

Κοινοποίησε ξανά ένα βίντεο από τον Μάιο, στο οποίο ανέφερε ότι συμφωνεί με τον νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ψηφιακά μέσα, ο οποίος θα αναγκάσει τις τεχνολογικές εταιρείες να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν το παράνομο περιεχόμενο ή αν δεν το πράξουν να ρισκάρουν με πρόστιμα έως και 6% των παγκόσμιων εσόδων τους, σε μια από τις πιο αυστηρές προσεγγίσεις στον κόσμο για τη ρύθμιση του περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Στην Ινδία, οι ρυθμιστικές αρχές υπενθύμισαν επίσης στον Μασκ την Παρασκευή το κράτος δικαίου. «Οι κανόνες και οι νόμοι μας για τους μεσάζοντες παραμένουν οι ίδιοι, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ιδιοκτήτης των πλατφορμών», δήλωσε ο Rajeev Chandrasekhar, υπουργός ηλεκτρονικών και πληροφορικής της Ινδίας.

Για χρόνια, το Twitter έχει δώσει μια «σοφιστικέ μάχη» με την κυβέρνηση για την προστασία της ελευθερίας του λόγου στο διαδίκτυο και αυτή η μάχη θα κινδύνευε με τον Μασκ επικεφαλής, δήλωσε ο Τζέισον Γκόλντμαν, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Twitter.

Οι επεκτεινόμενες δραστηριότητες της Tesla στην Κίνα, όπου απέφεραν 14 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, θα μπορούσαν επίσης να θέσουν σε κίνδυνο το Twitter, ανέφερε ο Γκόλντμαν.

«Η ιδέα ότι θα είναι αυτός που θα έρθει σε επαφή με την κινεζική κυβέρνηση και πιθανώς θα μεταφέρει πληροφορίες στους χρήστες, είναι πολύ τρομακτική», πρόσθεσε.

Το Twitter είναι στελεχωμένο με ειδικούς που εξετάζουν τα αιτήματα για δεδομένα από τις κυβερνήσεις, αλλά ο Μασκ έχει δείξει την περιφρόνησή του για αυτούς τους ειδικούς, συμπλήρωσε ο Γκόλντμαν.

«Είτε ο (πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ πρόκειται να επιστρέψει ή όχι, νομίζω ότι αυτό είναι ένα «παιχνίδι σαλονιού»», είπε ο Γκόλντμαν. «Αλλά αυτό που στην πραγματικότητα πρόκειται να συμβεί, είναι ότι η διεύθυνση IP ενός αντιφρονούντος θα γίνεται γνωστή».

Διακόπτοντας τον μετριασμό περιεχομένου

Νυν και πρώην υπάλληλοι που μίλησαν με το Reuters, είπαν ότι τα σχέδια του Μασκ να κατεβάσει τα «προστατευτικά κιγκλιδώματα» που είναι κοινά σε όλες τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα οδηγήσουν σε κατακλυσμό από μίσος, επιβλαβές και δυνητικά παράνομο περιεχόμενο στο Twitter. Ήδη, η πλατφόρμα έχει αγωνιστεί για τον εντοπισμό και την αφαίρεση περιεχομένου παιδικής πορνογραφίας.

Μέλη της ομάδας εμπιστοσύνης και ασφάλειας του Twitter, η οποία περιλαμβάνει συντονιστές περιεχομένου, αναμένεται να είναι μεταξύ των μεγαλύτερων περικοπών θέσεων εργασίας που θα προβεί ο Μασκ. Και αυτός είναι ένας έκδηλος φόβος ανάμεσα στους εργαζομένους στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

«Φανταστείτε έναν κόσμο όπου όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν φύγει», είπε ένας υπάλληλος. «Θα είναι ένα τοπίο κόλασης».

Θα αποφευχθεί η φυγή των διαφημιζόμενων;

Το 2019, ο Μασκ έγραψε στο Twitter: «Μισώ τη διαφήμιση».

Την παραμονή του αναμενόμενου κλεισίματος της συμφωνίας, απηύθυνε απευθείας έκκληση στους διαφημιστές με ένα tweet υπό τη μορφή ανοιχτής επιστολής: «Το Twitter προφανώς δεν μπορεί να γίνει ένα ελεύθερο για όλους τοπίο κόλασης, όπου όλα μπορούν να ειπωθούν χωρίς συνέπειες!... Το Twitter φιλοδοξεί να γίνει η πιο αξιοσέβαστη διαφημιστική πλατφόρμα στον κόσμο που θα ενισχύει την επωνυμία σας και θα μεγαλώνει την επιχείρησή σας».

Οι διαφημιστές δεν το «έχαψαν».

Επισημαίνουν ότι το σχέδιο του Μασκ να αποκαταστήσει τον λογαριασμό του Τραμπ, αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στη δαπάνη χρημάτων στο Twitter. Το Twitter ανέστειλε οριστικά τον Τραμπ λόγω κινδύνου περαιτέρω υποκίνησης βίας, μετά την επίθεση στις 6 Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Η επιστροφή του Τραμπ θα μπορούσε να αποξενώσει τους μετριοπαθείς και φιλελεύθερους χρήστες και ως αποτέλεσμα να απωθήσει τις μεγάλες οικιακές μάρκες που στοχεύουν στην εμπορία προϊόντων, έλκοντας ανθρώπους απ' όλο το πολιτικό φάσμα, δήλωσε ο Μαρκ Ντιμάσιμο, ιδρυτής της διαφημιστικής εταιρείας DiMassimo Goldstein.

Σε μια παρουσίαση για διαφημιστές τον Μάιο, ορισμένες διαφημιστικές εταιρείες και επιχειρήσεις ήταν ήδη δύσπιστες και ανησυχούσαν για το μέλλον του Twitter.

Μέχρι ο Μασκ να βρει νέες πηγές εσόδων, δεν έχει την πολυτέλεια να προκαλέσει αντιδράσεις από μια ομάδα που συνεισφέρει το 90% των εσόδων του Twitter.

Η υπερ-εφαρμογή Χ

Το μεγαλύτερο στοίχημα του Μασκ , είναι δάνειο από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Κίνας τη δεκαετία του 2010. «Η αγορά του Twitter είναι ένας επιταχυντής για τη δημιουργία του X, της εφαρμογής τα πάντα», έγραψε ο Musk νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η ιδέα μιας εφαρμογής τα πάντα, που αναφέρεται επίσης ως σούπερ εφαρμογή, ξεκίνησε στην Ασία με εταιρείες όπως το WeChat, που επιτρέπει στους χρήστες όχι μόνο να στέλνουν μηνύματα αλλά και να κάνουν πληρωμές, να ψωνίζουν στο διαδίκτυο ή να καλούν ταξί. Η υπηρεσία all-in-one απευθύνθηκε σε χρήστες που είχαν λιγότερες επιλογές, σε μια περιοχή όπου η Google, το Facebook και άλλες πλατφόρμες ήταν αποκλεισμένες.

Ο Μασκ είπε στους επενδυτές ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα app, που θα πουλάει premium συνδρομές για να μειώσει την εξάρτηση από τις διαφημίσεις, θα επιτρέπει στους δημιουργούς περιεχομένου να βγάλουν χρήματα και θα επιτρέπει τις πληρωμές, σύμφωνα με πηγή με γνώση του θέματος.

Δεν υπάρχουν ανάλογες υπερ-εφαρμογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή θεωρείται δύσκολη η καθιέρωση τους καθώς υπάρχουν πολλές επιλογές εφαρμογών, δήλωσε ο Σκοτ Γκάλογουεϊ, συν-οικοδεσπότης του τεχνολογικού podcast Pivot και καθηγητής μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Η Apple και η Google, που ελέγχουν τα καταστήματα εφαρμογών σε iPhone και τηλέφωνα Android, θεωρούν τους εαυτούς τους ως πάροχους για σούπερ εφαρμογές και είναι απίθανο να επιτρέψουν την ανάπτυξη άλλων σούπερ εφαρμογών, είπε ο Γκάλογουεϊ. Παράδειγμα η πρόσφατη απόρριψη από την Apple του σχεδίου του Spotify να πουλήσει ηχητικά βιβλία ως ένα παράδειγμα φραγμών εισόδου σε αυτή την αγορά.

Η προσθήκη πληρωμών, οι οποίες γενικά απαιτούν επαλήθευση ταυτότητας, θα μπορούσε να περιπλέξει μια υπηρεσία που επέτρεψε την άνθηση της ανωνυμίας, καθιστώντας το Twitter ένα ισχυρό εργαλείο για πολιτικό ακτιβισμό σε εχθρικά περιβάλλοντα, είπε από την πλευρά του ο Γκόλντμαν.

«Οι υπερ- εφαρμογές δεν είναι δυνατές σε αυτό το σημείο, στην εξέλιξη του διαδικτύου για κινητά», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Twitter: Υπάλληλοι φεύγουν με κούτες από τα γραφεία της - Ο Μασκ δημιουργεί Συμβούλιο Διαχείρισης Περιεχομένου

Τραμπ: Ικανοποιημένος από την εξαγορά του Twitter αλλά το δικό του Truth Social «είναι καλύτερο»

Έλον Μασκ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά του Twitter - Απευθείας απολύσεις στελεχών

gazzetta
gazzetta reader insider insider