«Ατμομηχανή» της απασχόλησης οι ελληνικές startups - Δημιούργησαν υπερδιπλάσιες θέσεις εργασίας φέτος

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Ατμομηχανή» της απασχόλησης οι ελληνικές startups - Δημιούργησαν υπερδιπλάσιες θέσεις εργασίας φέτος
Tι δείχνει έρευνα σε επιχειρήσεις-μέλη του Elevate Greece για τις ελληνικές startups.

Υπερδιπλάσιος ήταν ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας που δημιούργησαν φέτος οι ελληνικές startups- μέλη του Elevate Greece, με τον ρυθμό αύξησης στην περίπτωση τους να καταγράφεται υψηλότερος συγκριτικά με αυτόν των πιο ώριμων επιχειρήσεων. Μάλιστα οι νέες αυτές θέσεις ήταν καλά αμειβόμενες και προϋπέθεταν υψηλό μορφωτικό επίπεδο από τους εργαζόμενους.

120% ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης

Το παραπάνω προκύπτουν από την έρευνα με τίτλο «Ανθρώπινο δυναμικό στο οικοσύστημα τεχνολογίας και καινοτομίας» που παρουσιάστηκε πρόσφατα. Αναλυτικότερα, βάσει της έρευνας, ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης έφτασε στην περίπτωση των startups το 120% σε αντίθεση με τις ηλικιακά πιο ώριμες επιχειρήσεις που κινήθηκε στο 105%

Το εύρημα αυτό κινείται προς την ίδια κατεύθυνση με τα αποτελέσματα του Endeavour Greece (2022), όπου διαπιστώθηκε αύξηση 82% στον αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στις ελληνικές startups και scale-ups.

Υψηλό μορφωτικό επίπεδο και καλές αμοιβές

Οι εν λόγω θέσεις δε, ήταν καλά αμειβόμενες και απευθύνονταν σε εργαζόμενους υψηλού μορφωτικού επιπέδου. Ο λόγος στην πρώτη περίπτωση είναι ότι οι ηλικιακά ώριμες επιχειρήσεις συγκρίνουν τους μισθούς τους κυρίως με τις επιχειρήσεις της Ελλάδας, καταλήγοντας με τον τρόπο αυτό σε χαμηλότερες αποδοχές. Στον αντίποδα, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, λαμβάνουν υπόψη τους τις εταιρείες του κλάδου αλλά και τους μισθούς στο εξωτερικό, ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Κάπως έτσι υιοθετούν περισσότερες παροχές, πρόσθετες ημέρες άδειας αλλά και προγράμματα μετοχών για τους εργαζόμενους, κάνοντας τις προσφερόμενες απολαβές άκρως δελεαστικές.

Αντίστοιχα, χάρη στον προοδευτικό χαρακτήρα των εν λόγω επιχειρήσεων, οι οποίες βασίζονται στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας, οι startups-μέλη του Εlevate Greece απαρτίζονται, στη συντριπτική τους πλειονότητα (87%), από απόφοιτους ΑΕΙ. Το ποσοστό καταγράφεται εξαιρετικά υψηλό αν σκεφτεί κανείς ότι στην περίπτωση των πιο ώριμων ηλικιακά εταιρειών, φτάνει στο 81%. Σε αυτό το πλαίσιο προκύπτει ότι οι startup εταιρείες προωθούν και την κατάρτιση των εργαζομένων κατά την εργασία, επενδύοντας περισσότερο και σε προγράμματα e-learning και μάθησης.

Πέρα από το μισθολογικό πλεονέκτημα στις ελληνικές startups παρατηρούνται και καλύτερες σχέσεις διοίκησης & εργαζομένων, γεγονός που οδηγεί σε καλύτερες επιδόσεις των απασχολούμενων σε αυτές. Ο λόγος είναι η πληθώρα ερευνών που υποδεικνύουν το υγιές και θετικό εργασιακό περιβάλλον ως προϋπόθεση για την επιτυχία μιας εταιρείας.

Γυναίκες το 1/3 του δυναμικού των startups

Παρότι βέβαια, οι επιχειρήσεις-μέλη του Elevate Greece φαίνονται πιο δραστήριες από τις «ηλικιακά» πιο ώριμες επιχειρήσεις με διαπιστωμένη ερευνητική ή/και καινοτομική δραστηριότητα, παρουσιάζουν μια κάποια υστέρηση στο θέμα της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Συγκεκριμένα οι γυναίκες αποτελούν το 32% και το 41% των απασχολούμενων στις επιχειρήσεις εντός και εκτός του μητρώου Elevate Greece αντίστοιχα. Τα ποσοστά είναι χαμηλότερα και από τις ευρύτερες τάσεις απασχόλησης της χώρας μας, τα οποία μαρτυρούν ότι οι άνδρες απασχολούνται κατά 68,1% και οι γυναίκες μόλις κατά 48,7%.

Ενθαρρυντικό στοιχείο ωστόσο, στην περίπτωση της γυναικείας απασχόλησης στις startups του Elevate Greece, είναι το γεγονός ότι οι μισές εξ' αυτών συμμετέχουν σε ενέργειες προώθησης των γυναικών στην αγορά εργασίας, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με τα μη μέλη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Google αρωγός των ελληνικών startup

Ελληνικές startup στην Καλιφόρνια - Νεοφυείς επιχειρήσεις σε αναζήτηση επιχειρηματικών κεφαλαίων

Dialectica: Διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης και διπλασιασμός τζίρου για την ελληνική startup - Τα επόμενα σχέδια

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider