Χ. Μεγάλου: Η Τρ. Πειραιώς επιτυγχάνει τους φιλόδοξους στόχους, νέα αναθεώρηση του πλάνου αρχές του 2023

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χ. Μεγάλου: Η Τρ. Πειραιώς επιτυγχάνει τους φιλόδοξους στόχους, νέα αναθεώρηση του πλάνου αρχές του 2023
Η Τράπεζα έχει ήδη αναθεωρήσει ανοδικά δύο φορές τους στόχους της και τους έχει υλοποιήσει. Σημειώνει την μεγαλύτερη αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου, με ετήσιο ρυθμό 14% έναντι 11% για τον ανταγωνισμό. Οι επιδόσεις που δικαιολογούν περιθώριο ανόδου 91% για την μετοχή.

Στην βελτίωση του δείκτη κόστους προς έσοδα κατά 200 μονάδες βάσης στο γ΄ τρίμηνο (στο 49% από 47% το β΄ τρίμηνο), στην αύξηση του δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 330 μ.β. σε τριμηνιαία βάση (στο 49% από 46% το β΄ τρίμηνο), στην μεγάλη αύξηση του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων που μεγάλωσε κατά 0,8 δισ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο και κατά 2,3 δισ. το 9μηνο του 2022, ξεπερνώντας ήδη τον αναθεωρημένο ετήσιο στόχο των 2 δισ. ευρώ που είχε τεθεί και στην ανοδική αναθεώρηση στο 9% για την απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoΑTBV) στο 9μηνο 2022, η οποία οδηγεί σε αναβάθμιση του στόχου για το 2022 σε περίπου 9% από περίπου 8% προηγουμένως, εστίασε η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων 9μήνου στους αναλυτές.

Όπως αναφέρθηκε, η Τράπεζα θα προχωρήσει νωρίς μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2023 σε επικαιροποίηση των στόχων της, τους οποίους έχει ήδη αναθεωρήσει ανοδικά δύο φορές και τους έχει υλοποιήσει επιτυχώς. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, «ελπίζουμε ότι το 2023 θα είναι μια χρονιά στην οποία θα συνεχίσουμε να παράγουμε αξία για την τράπεζα και τους μετόχους μας». Ερωτηθείς δε για το ενδεχόμενο διανομής μερίσματος, είπε ότι και αυτό θα εξεταστεί το 2023 αναλόγως του πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και επίσης η κερδοφορία, αλλά και τα buffers που θα δημιουργήσει η Τράπεζα.

Αναφερόμενη στη μείωση του δείκτη NPE η Διοίκηση της Τράπεζας είπε ότι στόχος είναι ο δείκτης να υποχωρήσει κάτω του 8% μέσω του αναμενόμενου αρνητικού σχηματισμού νέων κόκκινων δανείων και διαγραφών. «Μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε καμία σημαντική επιδείνωση στο δανειακό μας χαρτοφυλάκιο. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε πολύ στενά όχι μόνο τα πιο ευαίσθητα στον πληθωρισμό, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, αλλά και τα δάνεια πολύ μικρών, μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων», είπε ο κ. Μεγάλου.

Η Διοίκηση σημείωσε την υπογραφή της τιτλοποίησης Sunrise III (η αίτηση για ένταξη στον «Ηρακλή» υποβλήθηκε τον Ιούλιο), λογιστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ, μέσω της οποίας τα σταθμισμένα στοιχεία ενεργητικού της Τράπεζας θα μειωθούν κατά 200 εκατ. ευρώ. Τα RWAs θα μειωθούν επίσης από συνθετικές τιτλοποιήσεις 1 δισ. ευρώ που θα υλοποιήσει η Τράπεζα.

Αναφερόμενος στην επέκταση του δανεικού χαρτοφυλακίου είπε ότι τα εξυπηρετούμενα δάνεια σημείωσαν αύξηση κατά 800 εκατ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο και πλέον ανέρχονται σε 28,3 δισ. ευρώ. Οι χορηγήσεις 9μήνου ανήλθαν σε 6,7 δις. ευρώ (300 εκατ. ευρώ στεγαστικά, 200 εκατ. καταναλωτικά, 600 εκατ. ευρώ μικρά επιχειρηματικά – επαγγελματικά και 5,7 δις. ευρώ μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια). Αναφερόμενος στις προοπτικές του 2023, ο κ. Μεγάλου ανέφερε την μεγάλη συμβολή των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης («βλέπουμε να υπάρχει μεγάλη ζήτηση» είπε χαρακτηριστικά) και πρόσθεσε ότι η Τράπεζα δουλεύει για επενδυτικά σχέδια 3,5 δις. ευρώ.

Αναφερόμενη στα κεφάλαια MREL, η Διοίκηση της Τρ. Πειραιώς είπε ότι θα προχωρήσει σε μικρή έκδοση σε βραχυ – μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Η Διοίκηση επεσήμανε επίσης την ισχυρή αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους το γ΄ τρίμηνο 2022, κατά 8% σε τριμηνιαία βάση στα 331 εκατ. ευρώ, λόγω της δυναμικής των δανείων και του χαρτοφυλακίου ομολόγων, χωρίς συνεισφορά από το πρόγραμμα TLTRO της ΕΚΤ. Στο δ΄ τρίμηνο του έτους, όπως ανέφερε, θα εγγράψει κέρδος 15 εκατ. ευρώ από τα TLTRO.

Επεσήμανε επίσης το νέο ιστορικό ρεκόρ παραγωγής καθαρών εσόδων από προμήθειες στα 128 εκατ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο 2022, +4% σε τριμηνιαία και +12% σε ετήσια βάση, με ισχυρή συμβολή από συναλλακτικές δραστηριότητες, τις προμήθειες από νέες εκταμιεύσεις δανείων και τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες το 9μηνο 2022 αυξήθηκαν κατά 18% σε σύγκριση με το 9μηνο 2021.

Η Διοίκηση ανέφερε ότι το δ΄ τρίμηνο του 2022 θα εγγράψει κόστη αναδιάρθωσης 20 – 30 εκατ. ευρώ από την αποχώρηση περισσότερων από 700 εργαζομένων μέσω του προγράμματος εθελουσίας.

Αναφέρθηκε επίσης ότι στα έσοδα της Τράπεζας συνεισφορά άνω των 20 εκατ. ευρώ θα προέλθει από ενοίκια της Trastor.

Όπως τονίστηκε στους αναλυτές, η Τράπεζα Πειραιώς υπερισχύει του εγχώριου ανταγωνισμού σε επίπεδο ταχύτητας αύξησης του δανειακού της χαρτοφυλακίου με ετήσιο ρυθμό αύξησης των δανείων της 14% έναντι 11% για τον ανταγωνισμό. Σε σχέση με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών, η Τράπεζα Πειραιώς λειτουργεί με υψηλότερα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια (1,5% έναντι 1,1%) και χαμηλότερο δείκτη κόστους προς βασικά έσοδα (51% έναντι 71%) και παρ΄όλα αυτά διαπραγματεύεται στο ήμισυ της αποτίμησης των ευρωπαϊκών τραπεζών (με απόδοση στην ενσώματη λογιστική της αξία 8,9% έναντι 7,9% και P/TBV 0,3 φορές έναντι 0,7 φορές του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού).

Η απόδοση στη μέση ενσώματη λογιστική αξία της Πειραιώς ανέρχεται σε 8,9%, έναντι μέσου όρου για τον εγχώριο ανταγωνισμό στο 9%. Ο δείκτης καθαρών προμηθειών της Τράπεζας κινείται άνω του ανταγωνισμού, στο 0,59% (έναντι 0,53% μ.ο. για τον ανταγωνισμό), ο δείκτης κόστους προς έσοδα διαμορφώνεται σε 48% έναντι 52% μ.ο. ανταγωνισμού.

Σε επίπεδο κανονιστικών κεφαλαιακών απαιτήσεων η Τράπεζα ευθυγραμμίζεται με τον ανταγωνισμό, με fully loaded δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 15,4% έναντι μ.ο. 16% για τον ανταγωνισμό. Ο αναθεωρημένος στόχος της Τράπεζας για τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων από την εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ είναι άνω του 16% (με fully loaded δείκτη CET 1 άνω του 11%) για την περίοδο 2022 – 2025 (οι αντίστοιχοι δείκτες υπολογίζονται σε περίπου 17% και 13% το 2025).

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έχει δυναμική ανόδου 91% με βάση την επίδοση κερδοφορίας της Τράπεζας. Η μετοχή διαπραγματεύεται με Ρ/Ε 4,5 φορές όταν ο μ.ο. για τον ανταγωνισμό είναι 8,6 φορές τα κέρδη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς είδαν τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς, Citi, JP Morgan, Deutsche Bank

Τρ. Πειραιώς: Ποια χαρακτηριστικά δίνουν αξία στα ακίνητα και πόσο

gazzetta
gazzetta reader insider insider