Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τη «Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας», προχώρησε η Παγκρήτια Τράπεζα, ανακοινώνοντας ότι θα διερευνήσει τη δυνατότητα συγχώνευσης των δύο τραπεζών με απορρόφηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας από την Παγκρήτια ή με όποιον άλλο τρόπο κριθεί κατάλληλος.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, οι δύο πλευρές θα προσέλθουν σε διαπραγμάτευση και θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να έλθουν σε δεσμευτική συμφωνία μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2023.
Η ανακοίνωση της Παγκρήτιας Τράπεζας έρχεται μετά τις καταιγιστικές αλλαγές που επήλθαν με την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου στα τέλη Οκτωβρίου. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της ΑΜΚ κατά 98,7 εκατ. ευρώ, η Παγκρήτια απέκτησε νέο μεγαλομέτοχο και στρατηγικό επενδυτή, την Thrivest Holding - επενδυτικό σχήμα των επιχειρηματιών Δ. Μπάκου, Ι. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου – η οποία κατέχει ποσοστό 32,5% στην Τράπεζα. Ο πρώην μεγαλομέτοχος και στρατηγικός επενδυτής της Παγκρήτιας, το Lyktos Group του Μιχάλη Σάλλα, δεν άσκησε τα δικαιώματά του για το ποσοστό 19,95% που κατείχε στην Τράπεζα και το τελικό ποσοστό του διαμορφώθηκε στο 11,25%, συμπεριλαμβανομένου ποσοστού μετοχών 2% - 2,50% που κατείχε η ΑΝΕΚ.
Ωστόσο, το Lyktos Group αναμένεται να εξέλθει πλήρως από το μετοχικό κεφάλαιο της Παγκρήτιας, καθώς πληροφορίες φέρουν να έχει συμφωνηθεί μεταξύ των νέων μεγαλομετόχων της Παγκρήτιας και του Μιχάλη Σάλλα, να εξαγοράσουν το ποσοστό του. Εφόσον η συμφωνία προχωρήσει, η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του α΄ τριμήνου του 2023.
Οι αλλαγές που φέρνει το νέο επενδυτικό σχήμα στην Παγκρήτια έχουν ήδη φανεί στον ανασχεδιασμό του business plan που είχε καταρτιστεί με τα προ ΑΜΚ δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό, οι νέοι μέτοχοι έθεσαν άμεσα υπό επανεξέταση τόσο τη συμφωνία για τη συγχώνευση της Παγκρήτιας με την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, όσο και την ανάθεση της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην QQuant.Σημειώνεται ότι τον Μάιο οι γενικές συνελεύσεις της Παγκρήτιας Τράπεζας και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων είχαν εγκρίνει το προσχέδιο της συγχώνευσης για την δημιουργία της Candia Bank, όπως θα ήταν το όνομα της νέας τράπεζας που θα προέκυπτε. Η σχέση ανταλλαγής μετά το split και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας είχε αποφασιστεί ότι θα διαμορφωνόταν για κάθε 1 μερίδιο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, 6 μετοχές της Παγκρήτιας Τράπεζας. Επίσης, οι γενικές συνελεύσεις είχαν αποφασίσει ότι στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο οι μέτοχοι της Παγκρήτιας Τράπεζας και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων θα εκπροσωπούνταν κατά τρόπο αναλογικό.
Η παραπάνω συμφωνία, ωστόσο, κρίνεται από τους νέους μεγαλομετόχους της Παγκρήτιας ασύμφορη για την Παγκρήτια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «όχι» των νέων μετόχων της Παγκρήτιας στην ολοκλήρωση του deal με την Τράπεζα Χανίων θα πρέπει να ελκαμβάνεται ως οριστικό, δεδομένου δε ότι το deal της Παγκρήτιας με τη Χανίων δεν έχει εγκριθεί ούτε από την ΤτΕ.
Από την άλλη πλευρά, πάντως, πριν ακόμη «ακυρωθεί» η απορρόφηση της Συνεταιριστικής Χανίων, είχε διαρρεύσει το ενδιαφέρον Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου να εξαγοράσουν την Συνεταιριστική Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Αλέξανδρος Εξάρχου φέρεται ότι είχε πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, εκδηλώνοντας το σχετικό ενδιαφέρον.
Η Συνεταιριστική Κεντρικής Μακεδονίας έχει άμεση ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης και η ΤτΕ της είχε δώσει χρονικό περιθώριο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου για να καταλήξει στην επιλογή επενδυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεταιριστική τράπεζα δελεαζόταν από προσφορά της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, προερχόμενη από τον Αμερικανοεβραίο επενδυτή David Sassoon. Ωστόσο, ο επενδυτής αυτός απορρίφθηκε από την ΤτΕ κατά τον δέοντα εποπτικό έλεγχο.
Σημειώνεται ότι η πλευρά των Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου έχει ήδη διενεργήσει due diligence για την Κεντρικής Μακεδονίας και βάσει του πορίσματος της Deloitte που έτρεξε τον έλεγχο, οι άμεσες κεφαλαιακές ανάγκες της συνεταιριστικής τράπεζας προσδιορίζονται περίπου στα 30 – 35 εκατ. ευρώ.