Στη μέγγενη της αβεβαιότητας το Χρηματιστήριο - Προσπάθεια ανοδικής συνέχειας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στη μέγγενη της αβεβαιότητας το Χρηματιστήριο - Προσπάθεια ανοδικής συνέχειας
Αδυνατούν να ισορροπήσουν οι αγορές, καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας δε λέει να καταλαγιάσει.

Τελ. ενημέρωση 14:15

Αβεβαιότητα και πωλήσεις στα υψηλά στις διεθνείς μετοχικές αγορές και το Χρηματιστήριο, αλλά και στις περισσότερες κατηγορίες των κορυφαίων assets. Κύμα πωλήσεων σε αμερικανικά ομόλογα από Κίνα, αλλά και σε δολάρια και αμερικανικές μετοχές.

Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα κλυδωνίζεται στη βάση των υψηλών δασμών που οδηγούν ολοταχώς την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. Το πάγωμα των δασμών Τραμπ σε όλους πλην Κίνας για 90 ημέρες και το επικείμενο κλείσιμο μεγάλων συμφωνιών, προκάλεσε έναν πρώτο ενθουσιασμό στις αγορές αλλά η αβεβαιότητα παραμένει, όσο κανείς εκ των δύο (ΗΠΑ - Κίνας) δεν κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων...

Η αβεβαιότητα είναι άλλωστε το χειρότερο συναίσθημα για τους επενδυτές και όσο αυτό δεν περιορίζεται οι πωλήσεις θα συνεχίζονται. Μερίδα διαχειριστών ποντάρει είτε σε μια παρέμβαση της Fed (Fed put) που αναμένει τις επόμενες κινήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και τον αντίκτυπο αυτών στα yields, είτε υποχώρηση του Τραμπ. Η δήλωση Μπέσεντ (Αμερικανός ΥΠΟΙΚ) πως η αναστάτωση στην αμερικανική αγορά ομολόγων (έφτασε μέχρι και στο 4,513% το αμερικανικό δεκαετές) δεν αποτελεί «συστημικό» κίνδυνο καταλάγιασε μερικώς τις πιέσεις, που προήλθαν από Κίνα και Ιαπωνία, που διαθέτουν και τον μεγαλύτερο όγκο αμερικανικού κρατικού χρέους μετά τη Fed. Ο Τραμπ άλλωστε θέλει να ελέγξει την καμπύλη αποδόσεων, να κρατήσει χαμηλά τα yields για να μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει χρέος 7 τρισ. δολαρίων. Μέχρι τα τέλη του 2026, οι ΗΠΑ πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν περίπου 7,2 τρισ. δολάρια σε ομόλογα που λήγουν, με το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρέους να έχει εκδοθεί μεταξύ 2020 - 2022 όταν τα επιτόκια ήταν κοντά στο 0,5% - 1,5%.

Ρωγμές στο σύστημα προκαλεί και υψηλή μόχλευση συνδυαστικά με την κατάρρευση των αξιών μιας σειράς από assets. Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν ανησυχίες που αφορούσαν τα υψηλής μόχλευσης multistrategy hedge funds, τα οποία κατά κάποιο τρόπο έχουν αναλάβει τη θέση που κατείχαν στο παρελθόν οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, και τα οποία δανείζονται μεγάλο όγκο χρήματος για να κατέχουν χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία όπως ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου. Τα hedge funds δανείζονται χρήματα, αγοράζουν ομόλογα, πωλούν futures treasuries σε διαχειριστές και εισπράττουν ένα μικρό spread. Επειδή (1) δανείζονται σημαντικά κεφάλαια και (2) επειδή αυτό το trade έχει πάει στραβά στο παρελθόν, ολοένα και ενισχύονται οι ανησυχίες στις αγορές. Τα hedge funds κατέχουν μεγάλο όγκο κρατικών αμερικανικών ομολόγων, τα οποία είναι σημαντικά για τη χρηματοοικονομική ρευστότητα και αν αναγκαστούν να εγκαταλείψουν αυτό το trade - επειδή είτε κινείται εναντίον τους, ή απλώς ως μέρος μιας γενικότερης απομόχλευσης - τότε αυτό θα είναι κακό σημάδι για τις αγορές παγκοσμίως.

Το ΧΑ δεν μένει ανεπηρεάστο στο διεθνές σκηνικό. Και χθες προέκυψαν πωλήσεις στα υψηλά με την αγορά να προσπαθεί να κρατηθεί στις 1.600 μονάδες, αλλά εν τέλει να υποχωρεί προς τις 1.580 μονάδες εν μέσω νέου ξεπουλήματος στις ΗΠΑ. Η όποια αντίδραση είναι τεχνικού χαρακτήρα προς ώρας μιας και οι αγορές έχουν βρεθεί σε υπερπουλημένα επίπεδα (χαμηλά 2020 η Wall Street). Συνεπώς δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της αντίδρασης και του μακροοικονομικού σκηνικού που γίνεται ολοένα πιο δυσχερές εν μέσω μιας βίαης αναπροσαρμογής και αναμόρφωσης του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος.

Στο ταμπλό η μεταβλητότητα παραμένει πολύ υψηλή, με την αγορά να επιστρέφει απώλειες άνω του 1%. Υπεραπόδοση και ισχυρό ράλι για ΕΕΕ στο 2,95% και τα 41,82 ευρώ, με την Metlen στα 39,26 ευρώ τα ΕΛΠΕ στο 1,66% και τον ΟΤΕ στο 0,99%. Ήπια ανοδικά ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ. Κέρδη 1,41% για ΕΛΧΑ και 4,26% για Ideal.

Ο τραπεζικός κλάδος αναζητεί βηματισμός επιστρέφοντας από ισχυρές πιέσεις με την ΕΥΡΩΒ στο 1,25%, την Πειραιώς στο 1,02% και την Alpha, με ήπια άνοδο 0,34%. Απώλειες για ΕΤΕ και Κύπρου. Στο -4,38% η Optima.

Απώλειες για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aegean, Lamda και Τιτάν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Σε ισχυρή θέση για να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που θα αναδείξει η «κρίση των δασμών»

Εμπορικός πόλεμος: Προς αναζήτηση νέων συμμάχων η ΕΕ - Απλώνει τα δίχτυα σε Ινδία και Κίνα

Eurogroup - Ecofin: Διήμερη διαπραγμάτευση για αμυντικές δαπάνες και δασμούς στη Βαρσοβία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider