Εμπορικός πόλεμος: Προς αναζήτηση νέων συμμάχων η ΕΕ - Απλώνει τα δίχτυα σε Ινδία και Κίνα

Κώστας Οικονομάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εμπορικός πόλεμος: Προς αναζήτηση νέων συμμάχων η ΕΕ - Απλώνει τα δίχτυα σε Ινδία και Κίνα
Λόγοι ανάγκης μπορεί να οδηγήσουν σε μία συνεργασία της ΕΕ με το Πεκίνο. Τι σημαίνει το ταξίδι Σάντσεθ. Οι ημιτελείς σχέσεις με το Νέο Δελχί.

Ανοικτά παραμένουν όλα τα μέτωπα του εμπορικού πολέμου, παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μία παύση 90 ημερών στην επιβολή δασμών στις χώρες που δεν έχουν προχωρήσει σε αντίποινα, καθώς και μείωση του ανταποδοτικού δασμού στο 10% για μία σειρά χωρών.

Την ίδια στιγμή, ξεχωρίζει την Κίνα, αυξάνοντας συνεχώς τους δασμούς, οι οποίοι φθάνουν τώρα το 145%, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο συμπεριλαμβανομένου και ενός αρχικού δασμού 20% για την παράνομη διακίνηση φαιντανύλης, σε μία κλιμάκωση που οδηγεί τις δύο κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη πιο κοντά σε αποσύνδεση, καθώς οι εξαγωγές τους αντιμετωπίζουν πλέον αυτό που πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν απαγορευτικούς δασμούς.

Όλο αυτό το σκηνικό ρίχνει τη σκιά του στο παγκόσμιο εμπόριο, το οποίο εμφανίζει τα πρώτα σημάδια μιας επιζήμιας οικονομικής επιβράδυνσης, καθώς εταιρείες ανά τον κόσμο πατούν το δικό τους κουμπί παύσης στις παραγγελίες. Οι χώρες αναζητούν νέους εμπορικούς εταίρους, πέραν των ΗΠΑ, με την ΕΕ να έχει αρχίσει παρασκηνιακές προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένης της επικείμενης επίσκεψης του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στην Κίνα.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ προειδοποίησε την ΕΕ να μην επιδιώξει απομάκρυνση από τις ΗΠΑ και στροφή προς την Κίνα, «φωτογραφίζοντας» εμμέσως πλην σαφώς την Ισπανία, λέγοντας ότι με μία τέτοια κίνηση είναι σαν να πηγαίνεις να «κόψεις το λαιμό σου».

Στο θέμα της Κίνας όμως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και ταχύτητες εντός της ΕΕ και αυτό ενδεχομένως να αποτρέψει μία κοινή προσέγγιση. Ωστόσο, η επίσκεψη Σάντσεθ, η τρίτη του Ισπανού πρωθυπουργού στη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, δημιουργεί νέα δεδομένα.

«Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος»

Η Ευρώπη και η Κίνα έχουν κάποιους καλούς λόγους για να συμπορευθούν απέναντι στους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ. Η Κίνα και η ΕΕ είναι ισχυροί υποστηρικτές της οικονομικής παγκοσμιοποίησης και θα πρέπει να συνεργαστούν για να ενισχύσουν την επικοινωνία, να διευρύνουν το αμοιβαίο άνοιγμα των αγορών και να διαφυλάξουν το ελεύθερο εμπόριο, είπε ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε τηλεφωνική επικοινωνία την Τρίτη, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης. Κάποια τακτική συνεργασία έχει νόημα και για τις δύο πλευρές, λέει το Bloomberg, χωρίς ωστόσο να αναμένεται κάποιο μεγάλο «παζάρι».

Σε κάθε πόλεμο, συμπεριλαμβανομένου του εμπορικού, ισχύει η ρήση ο «εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου». Επιπλέον, η οικονομία της ΕΕ είναι πιο ανοιχτή στο εμπόριο συγκριτικά με την Κίνα ή τις ΗΠΑ, επομένως είναι αναμφισβήτητα υπό μεγαλύτερη πίεση για να αναζητήσει συμμάχους. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών της ΕΕ είναι αντίστοιχες με περισσότερο από 50% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με λιγότερο από 20% για την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, που συναντάται με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο, είπε στους δημοσιογράφους ότι η ΕΕ πρέπει να αλλάξει τη στάση της απέναντι στην Κίνα και ότι η Ισπανία μπορεί να παίξει ρόλο ως διαμορφωτής πιο ισορροπημένων συμμαχιών μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Σάντσεθ έχει εξασφαλίσει επενδύσεις δισ. ευρώ στην παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και στις ΑΠΕ από τότε που επέκρινε τους δασμούς της ΕΕ στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα πέρυσι.

Κάποια μορφή συνεργασίας

Οι ηγέτες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπήκαν εδώ και καιρό στον πειρασμό να προβάλουν ελπίδες για μία εταιρική σχέση ενίσχυσης της ευημερίας στην Κίνα - μια τεράστια, μακρινή και μερικές φορές μυστηριώδη χώρα με φαινομενικά απεριόριστες οικονομικές δυνατότητες. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έπαιξε με οξυδέρκεια αυτήν την τάση τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, αναφέρει το Bloomberg, δίνοντας συχνά την εντύπωση ότι είχε δεσμευτεί να κινηθεί προς ένα σύστημα βασισμένο σε κανόνες περισσότερο σύμφωνο με εκείνους των μεγαλύτερων και πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου.

Από την πλευρά του, ο Σι έχει καταστήσει σαφές ότι η Κίνα δεν ήρθε για να ενταχθεί στη μεταπολεμική παγκόσμια τάξη που σχεδίασαν οι ΗΠΑ, αλλά για να την αναδιαμορφώσει στα δικά της συμφέροντα. Η εισβολή στην Ουκρανία είναι η πιο απτή απόδειξη αυτού. Τρεις εβδομάδες προτού αρχίσουν τα ρωσικά στρατεύματα να διασχίζουν τα σύνορα, ο Σι και ο Πούτιν υπέγραψαν μια συμφωνία που έλεγε ότι δεν θα υπάρχουν «όρια» στη συνεργασία τους.

Πρόκειται για μία συμφωνία που μπορεί δικαίως να περιγραφεί ως σχέδιο για μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Η Κίνα δήλωσε ουδετερότητα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά οι διπλωματικές της ενέργειες και η επέκταση του εμπορίου και των επενδύσεων με τη Ρωσία αποτελούν απόδειξη της de facto υποστήριξης. Η σκοπιμότητα λοιπόν υπαγορεύει ότι θα υπάρξει κάποια συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Κίνας, χωρίς ωστόσο αυτό να συνοδεύεται από κάτι πιο βαθύ ή μακροχρόνιο, καταλήγει το Bloomberg.

Μερικά πράγματα αξίζουν περισσότερο από μια επιπλέον εγκατάσταση μπαταρίας ή δύο.

Η ΕΕ κοιτάζει Ινδία

Την ίδια στιγμή, η ΕΕ επιδιώκει να ενισχύσει τη στρατηγική της εταιρική σχέση με την Ινδία, η οποία ισχύει από το 2004. Ήδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει ένα ισχυρό μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση και μια σύνοδος κορυφής ΕΕ-Ινδίας ενδέχεται να πραγματοποιηθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2025.

Η ΕΕ θέλει να αναπτύξει τις σχέσεις της με την Ινδία, η αγορά και η οικονομική ανάπτυξη (συμπεριλαμβανομένης της πράσινης τεχνολογίας) της οποίας αντιπροσωπεύουν μια πολύτιμη ευκαιρία για τις εταιρείες της ΕΕ. Η στρατηγική γεωγραφική θέση της Ινδίας στην καρδιά του Ινδο-Ειρηνικού, όπου διέρχεται περίπου το 80 % του συνολικού παγκόσμιου εμπορίου με βάση τον όγκο, την καθιστά βασικό εταίρο για τη διατήρηση της ασφάλειας της περιοχής και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας που είναι ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα της ΕΕ.

Αυτή η κίνηση της ΕΕ εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της να επεκτείνει τον κύκλο των βασικών εταίρων της, σε ένα πλαίσιο αβεβαιότητας σχετικά με τις διατλαντικές σχέσεις. Εν τω μεταξύ, η Ινδία διατηρεί μια προνομιακή σχέση με τη Ρωσία ενώ ενισχύει τους δεσμούς με την κυβέρνηση Τραμπ.

Η ΕΕ και η Ινδία διαπραγματεύονται επί του παρόντος μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών, μια συμφωνία για την προστασία των επενδύσεων και μια συμφωνία για τις γεωγραφικές ενδείξεις. Συνεργάζονται επίσης σε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, όπως η ασφάλεια, το κλίμα και η ενέργεια, η συνδεσιμότητα, η έρευνα και η καινοτομία και το διάστημα. Ωστόσο, η εταιρική σχέση δεν έχει ακόμη αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της.

Για να αναπτύξουν ωστόσο τη συνεργασία τους, η ΕΕ και η Ινδία θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ορισμένες προκλήσεις. Ειδικότερα, σχετικά με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις το Νέο Δελχί θεωρεί ότι ο μηχανισμός προσαρμογής των συνόρων άνθρακα και η νομοθεσία της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών είναι άδικοι και επιζήμιοι για τις δικές του αγορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Nα εκμεταλλευτούμε το «παράθυρο» των 90 ημερών για ένα deal ΕΕ με ΗΠΑ

Μητσοτάκης: Τα καλύτερα είναι μπροστά - Η οικονομική πολιτική θα αντανακλάται στο πορτοφόλι των πολιτών

Μητσοτάκης: «Γιατί να μην καταλήξει και σε μηδενικούς δασμούς η διαπραγμάτευση ΕΕ - ΗΠΑ;»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider