Ρεύμα: «Έρχονται» αποζημιώσεις σε πολύωρες διακοπές λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων 

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: «Έρχονται» αποζημιώσεις σε πολύωρες διακοπές λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων 
Ο Διαχειριστής εισηγείται την «ενεργοποίηση» της αποζημίωσης μετά τις 72 πρώτες ώρες ενός μπλακάουτ, η οποία θα ισούται με το 5πλάσιο των ημερήσιων τελών διανομής, για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα μέχρι την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Η πρόταση περιλαμβάνει πλαφόν στην αποζημίωση στα 2.000 ευρώ, καθώς και εξαίρεση των μπλακάουτ σε περιοχές με παροχές άνω του 1 εκατ. 

Στις ράγες μπαίνει η θέσπιση ενός μηχανισμού αποζημίωσης από τον ΔΕΔΔΗΕ των καταναλωτών που υφίστανται πολύωρες διακοπές ηλεκτροδότησης, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων. Για αυτό τον σκοπό, η ΡΑΕ έθεσε σε διαβούλευση τη σχετική εισήγηση του Διαχειριστή των δικτύων μέσης και χαμηλής τάσης, αλλά και την πρόταση που επεξεργάστηκε η ίδια, σε συνεργασία με εξωτερικό σύμβουλο.

Η πρόταση του ΔΕΔΔΗΕ προτείνει την «ενεργοποίηση» της αποζημίωσης μετά τις 72 πρώτες ώρες ενός μπλακάουτ λόγω ακραίου καιρικού φαινομένου. Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα, όπως εισηγείται, θα «τρέχει» αποζημίωση η οποία θα είναι ίση με το 5πλάσιο των ημερήσιων τελών διανομής και θα υπολογίζεται με βάση τις υπόλοιπες ημέρες που πέρασαν, μέχρι την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Πιθανή αύξηση του ανταλλάγματος από το 2023

Το χρονικό αυτό διάστημα θα προκύπτει από τον αριθμό των ημερών που ολοκληρώθηκαν, χωρίς ο καταναλωτής να έχει ρεύμα. Έτσι, για παράδειγμα, αν η διακοπή διήρκεσε από 72 έως 95 ώρες διακοπής, τότε για τον υπολογισμό της αποζημίωσης θα υπολογίζεται ότι κράτησε για 3 ημέρες. Αν πάλι ο καταναλωτής έμεινε χωρίς ρεύμα από 96 έως 119 ώρες, θα θεωρείται πως το μπλακάουτ κράτησε για 4 ημέρες.

Για την αποζημίωση θα ισχύει όριο, όπως εισηγείται ο ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να μην ξεπερνά τα 2.000 ευρώ. Παράλληλα, ο Διαχειριστής προτείνει να μην υπάρχει κανένα οικονομικό αντάλλαγμα, στην περίπτωση που το καιρικό φαινόμενο έχει πλήξει μία περιοχή με παροχές άνω του 1 εκατ.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, το οικονομικό αντάλλαγμα μπορεί να αναπροσαρμόζεται ετησίως αυξητικά, μετά από πρόταση του Διαχειριστής και έγκριση της ΡΑΕ, ώστε να αυξηθεί πάνω από τον 5πλασιασμό των τελών χρήσης δικτύου. Για τυχόν αύξηση, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη o βαθμός αυτοματοποίησης των δικτύων καθώς και o προγραμματισμός εγκατάστασης έξυπνων μετρητών, μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών έργων το 2030. Προτείνεται η πρώτη αναπροσαρμογή να γίνει εντός του τέταρτου τριμήνου του 2023.

Η εναλλακτική εισήγηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρόταση που ετοίμασε η ΡΑΕ, σε συνεργασία με εξωτερικό σύμβουλο, ο χρόνος «ενεργοποίησης» της αποζημίωσης είναι αισθητά μικρότερος. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα μελέτης εισηγείται ότι η χρονική διάρκεια Χ πέρα από την οποία θα καταβάλλεται οικονομικό αντάλλαγμα είναι 8 ώρες.

Αυτή η τιμή αφορά μη προγραμματισμένες διακοπές σε δίκτυα ΧΤ (ΧΧΤ = Χ = 8 ώρες), ενώ στα δίκτυα ΜΤ, αυξάνεται κατά 50% και ισούται με 12 ώρες (XMT = 1.5·X = 12 ώρες). Σύμφωνα με την εισήγηση, μάλιστα, παρόμοιες τιμές εφαρμόζονται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Ενδεικτικά, η μέγιστη επιτρεπτή χρονική διάρκεια διακοπής έχει οριστεί σε ένα εύρος 8-12 ωρών σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Τσεχία, Φιλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, κτλ.).

Στη δεύτερη αυτή πρόταση, η αποζημίωση βασίζεται στη χρέωση για την συμπεφωνημένη ισχύ κάθε καταναλωτή, με την αύξηση να διαφοροποιείται ανά κατηγορία χρηστών του δικτύου διανομής (νοικοκυριά, μέση τάση). Για όλες τις κατηγορίες, επίσης, θα υπάρχει τμηματικά-γραμμική, χρονική κλιμάκωση, ώστε να λειτουργεί ως επιπλέον οικονομικό κίνητρο προς τον Διαχειριστή, για αμεσότερη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider