Υψηλά περιθώρια ανόδου για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θέτει η Pantelakis Securities μέσω της αναθεώρησης των τιμών στόχων και του ανοίγματος για ένα περαιτέρω re-rating.
Όπως επισημαίνει η Χρηματιστηριακή, δεν είναι τυχαίο ότι οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν μια σπάνια υπεραπόδοση κατά τη φετινή χρονιά έναντι της εγχώριας αγοράς και - το πιο σημαντικό - έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες όχι μόνο μείωσαν σημαντικά το ρίσκο (μέσω της εξυγίανσης των ισολογισμών τους) αλλά αύξησαν και το δείκτη αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων, ROTE στο 9% κατά μέσο όρο, αρκετά υψηλότερα από το αρχικό guidance και τις εκτιμήσεις του consensus.
Παράλληλα, εισέρχονται σε ένα αβέβαιο 2023 με ελκυστικούς δείκτες αποτίμησης (δείκτης ενσώματης λογιστικής αξίας, P/TBV στο 0,4x έναντι 0,6x για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και ακόμη υψηλότερα για τις τράπεζες των αναδυόμενων αγορών) και διακριτά πλεονεκτήματα. Η ελληνική οικονομία αναμένεται να υπεραποδώσει έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών: αυτός ο παράγοντας και ο αναδυόμενος πιστωτικός κύκλος «θωρακίζει» τις εγχώριες τράπεζες από μια σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας του ενεργητικού τους. Τέλος, οι ισολογισμοί με υψηλή ρευστότητα, τα χαρτοφυλάκια δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, η συγκέντρωση του κλάδου και η εμπορική (και όχι η επένδυση) έμφαση που δίνετε, διασφαλίζουν ότι οι εγχώριες τράπεζες αξιοποιούν στο έπακρο την άνοδο των καθαρών εσόδων από τόκους που βασίζεται στα επιτόκια.
Όσον αφορά τους πιθανούς κινδύνους για μια επί τα χείρω αναθεώρηση (downside risks), οι επενδυτές φαίνεται ότι μέχρι στιγμής ανησυχούν περισσότερο για την ποιότητα του ενεργητικού. Ωστόσο, η Pantelakis διατηρεί μια αρκετά εποικοδομητική στάση σε αυτό το μέτωπο (ειδικά για το οργανικό κόστος κινδύνου, με +20 μονάδες βάσης ετησίως, χαμηλό στο 1%) και αναμένει μια μικρή διαφοροποίηση μεταξύ των συστημικών τραπεζών. Ωστόσο, καθώς θα εξελίσσεται η νέα χρονιά, η Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η το ενδιαφέρον θα μετατοπιστεί στο αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης, με δύο μεγάλους άγνωστους παράγοντες: την τελική γραμμή στα επιτόκια καταθέσεων και την έκταση της μετάβασης στο χρόνο από τις βασικές καταθέσεις: τα κέρδη θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύ πιο ευαίσθητα σε αυτά έναντι μιας περαιτέρω ανόδου του κόστους κινδύνου (CoR). Σε αυτό το πλαίσιο, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκονται σε μια καλύτερη θέση με ένα «μείγμα» πλεονάζουσας ρευστότητας, χαμηλού δείκτη δανείων προς καταθέσεις και ένα υψηλό ποσοστό σταθερών, φθηνών βασικών καταθέσεων.
Νέες τιμές στόχοι - Προτιμά Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα
Η Pantelakis διατηρεί την «overweight» σύσταση για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αυξάνοντας τις τιμές στόχους. Συγκεκριμά, η τιμή στόχος για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ορίζεται στα 2,25 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 5,20 ευρώ, για τη Eurobank στα 1,45 ευρώ και για την Alpha Bank στα 1,40 ευρώ.
Όπως τονίζει, καθώς το de-risking πλησιάζει στο τέλος του, οι επενδυτές θα εστιάζουν όλο και περισσότερο στο δείκτη P/E και όχι στον δείκτη P/B. Συνολικά, παρά το «ράλι» που καταγράφηκε στο δεύτερο εξάμηνο, η Τράπεζα Πειραιώς ξεχωρίζει σαφώς με το καλύτερο προφίλ risk reward έναντι των υπολοίπων, με τον δείκτη P/TBV στο 0,3x να προσφέρει ισχυρά ανοδικά περιθώρια και τους κίνδυνους «ουράς» να έχουν πλέον μειωθεί. Αν και οι υπόλοιπες τρεις μετοχές είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους (όσον αφορά το «base case upside» δηλαδή τα περιθώρια ανόδου στο βασικό σενάριο), η Pantelakis εκτιμά ότι η Εθνική Τράπεζα έχει ένα μικρό προβάδισμα, προσφέροντας μια καλύτερη «προστασία» έναντι των κινδύνων για μια επί τα χείρω αναθεώρηση (downside risks).
Επιπλέον, ως προς τα πεδία που χρήζουν παρακολούθησης, η Pantelakis σημειώνει πως οι τράπεζες αποτελούν επιλογές προσανατολισμένες στο μακροοικονομικό πλαίσιο και στις τιμές των ακινήτων. Οι επενδυτές θα δώσουν ιδιαίτερα έμφαση και θα παρακολουθούν τις επερχόμενες εκλογές, τους όγκους δανείων (συμπεριλαμβανομένων των συνδεδεμένων με το RRF) και τα spreads, την τιμολόγηση των καταθέσεων, την εκτέλεση εκκρεμών συναλλαγών γύρω από τα NPEs και άλλες ανόργανες ενέργειες, την έγκριση του SSM για την αποκατάσταση του πλαισίου επανεκκίνησης της διανομής μερισμάτων, τα σχέδια εκποίησης του ΤΧΣ καθώς και την πρόοδο που θα καταγράφεται γύρω από τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν κληροδοτηθεί.