Η νέα ηλεκτροπαραγωγική μονάδα στη Αλεξανδρούπολη αποτελεί μία επένδυση που υπηρετεί πλήρως τον στόχο της ενεργειακής μετάβασης, σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τελετή εγκαινίων της επένδυσης της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ Εμπορίας και του Ομίλου Κοπελούζου.
Όπως επισήμανε, ο σταθμός θα έχει τη δυνατότητα στο μέλλον να παράγει ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνοντας μίγμα φυσικού αερίου και υδρογόνου, περιορίζοντας έτι περαιτέρω τις εκπομπές ρύπων. Επίσης, χάρις στην απόδοσή του, η δυναμικότητά του ισοδυναμεί με τρία λιγνιτικά εργοστάσια παλαιού τύπου.
«Πρόκειται για ένα ακόμη έργο το οποίο θα κινητοποιήσει την τοπική οικονομία και προστίθεται στην αλυσίδα των μεγάλων έργων που προωθούνται στην περιοχή την τελευταία 4ετία», υπογράμμισε. Όπως ανέφερε, πρόκειται για μία επένδυση 300 εκατ. ευρώ, που θα δημιουργήσει 800 θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, με την αναδιάταξη των ενεργειακών οδεύσεων, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ελλάδα αποκτά νέα μεγάλη σημασία στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ευρώπης, όπως αυτή διαμορφώνεται. Η νέα μονάδα θα απαντήσει και στις πιέσεις του παρόντος και στις προκλήσεις του μέλλοντος. Θα επιτρέψει να εξασφαλισθεί εγχώρια ενεργειακή επάρκεια, αλλά και να αυξηθούν οι εξαγωγές.
«Το έργο στοχεύει πρωτίστως στις αγορές των Βαλκανίων, γεγονός που έχει μεγάλη γεωπολιτική σημασία. Όπως έχει αναφέρει και άλλες φορές, στόχος είναι η χώρα μας να γίνει πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια», πρόσθεσε.
Πρόσθεσε πως η επένδυση εντάσσεται στον ευρύτερο συνδυασμό για την «πράσινη» μετάβαση, το φυσικό αέριο θα διατηρήσει τον ρόλο του μεταβατικού καυσίμου για αρκετά χρόνια ακόμη. Κάτι που σημαίνει ότι η βέλτιστη λύση είναι το καύσιμο να αξιοποιείται από σύγχρονες μονάδες, υψηλής αποδοτικότητας, που θα έχουν μικρότερη κατανάλωση.
Σκρέκας: Η Αλεξανδρούπολη ενεργειακό σταυροδρόμι
Στην Ευρώπη κυριαρχούσε για δεκαετίες ο μύθος της ενεργειακής αυτονομίας, ο οποίος κατέρρευσε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Όπως πρόσθεσε, μπορεί οι τιμές να αποκλιμακώνονται, ως απόρροια και του μηχανισμού επιβολής πλαφόν στην τιμή αερίου, ωστόσο το πρόβλημα δεν έχει λυθεί.
«Η κυβέρνηση απέναντι στις συνθήκες αυτές έχει διαμορφώσει την πολιτική της πάνω σε τρεις άξονες, ξεκινώντας από τη διασφάλιση προσιτών τιμών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Έως αυτή τη στιγμή, έχουν δοθεί επιδοτήσεις ύψους 8 δισ. ευρώ, το 70% των οποίων προέρχεται από τον μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών και τα δικαιώματα ρύπων, ενώ το 1/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό», πρόσθεσε.
Δεύτερος άξονας είναι η διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της Ελλάδας, υλοποιώντας εμβληματικές ενεργειακές υποδομές και οικοδομώντας συμμαχίες. Τρίτον, επιταχύνει τον ενεργειακό μετασχηματισμό, όπως δείχνει το γεγονός ότι η ισχύς σε νέες ΑΠΕ το 2022 ήταν διπλάσια του συνόλου της τετραετίας 2015-2018.
«Σε αυτό το πλαίσιο, η Αλεξανδρούπολη έχει μπει στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων, καθώς μετασχηματίζεται σε ενεργειακό σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας, Βαλκανίων και Μεσογείου. Ως συνέπεια, εξασφαλίζει την ενεργειακή τροφοδοσία της Ελλάδας και της υπόλοιπης περιοχής», κατέληξε.
Στάσσης: Η επένδυση «στο κάδρο» του σχεδιασμού της ΔΕΗ
Η σημερινή μέρα ένα ακόμη βήμα για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της ΔΕΗ αλλά και της χώρας, σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης. Όπως πρόσθεσε, η καθαρή ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο του ενεργειακού μετασχηματισμού της επιχείρησης, στην οποία εκτός από τις ΑΠΕ εντάσσεται η αποθήκευση και το υδρογόνο.
«Είμαστε σίγουροι ότι οι τεχνολογίες αυτές θα αποτελέσουν λύση στο μέλλον, ωστόσο η μακροπρόθεσμη αποθήκευση παραμένει ακόμη το ιερό δισκοπότηρο. Επομένως, το αέριο καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο στο ενδιάμεσο», τόνισε.
Επομένως, σύμφωνα με τον κ. Στάσση, η συμμετοχή της ΔΕΗ στη νέα επένδυση όχι μόνο δεν παρεκκλίνει από τους στόχους που έχει θέσει η επιχείρηση, αλλά αποτελεί μία ακόμη πρωτοβουλία ώστε η ΔΕΗ να πρωταγωνιστήσει στην ενεργειακή μετάβαση.
ΔΕΠΑ Εμπορίας: Συμβολή του σταθμού στη διείσδυση των ΑΠΕ
Η νέα μονάδα αποτελεί ένα κρίσιμο έργο που θα συνεισφέρει στο εγχώριο σύστημα, ωστόσο ο εξαγωγικός του χαρακτήρα είναι στρατηγικής σημασίας, σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Γιάννης Παπαδόπουλος. Για μία σημαντική επένδυση, που θα θωρακίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, αλλά και των Βαλκανίων, μίλησε ο CEO της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς.
«Παρά τη δαιμονοποίησή του το τελευταίο διάστημα, το αέριο θα αποτελέσει ένα σημαντικό καύσιμο για την ενεργειακή μετάβαση. Προβλέπω πως η τιμή του καυσίμου θα αποκλιμακωθεί σε ιστορικά χαμηλά μέσα στην επόμενη 2ετία, με αποτέλεσμα η παραγωγή ρεύματος από αέριο να καταστεί η πιο οικονομική εναλλακτική. Έτσι, το έργο θα αποτελέσει σημαντικό βήμα και για την ανάπτυξη της χώρας», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Ξιφαρά, μόλις ξεκινήσει η λειτουργία της μονάδας, θα βοηθήσει την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο, αντισταθμίζοντας την στοχαστικότητα των ανανεώσιμων πηγών. «Την ίδια στιγμή, η επένδυση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του επιχειρησιακού σχεδιασμού της ΔΕΠΑ Εμπορίας, που θα διασφαλίσει τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της και την καθετοποίησή της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπου δραστηριοποιείται ήδη στη λιανική, μέσω της Αέριο Αττικής».
Η μονάδα αλλάζει τα ενεργειακά δεδομένα, θωρακίζει την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας, η οποία θα μπορεί να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στα βόρεια γειτονικά κράτη» σημείωσε ο Χρήστος Κοπελούζος. Όπως πρόσθεσε, μαζί με άλλα έργα που προωθούνται την περιοχή, όπως το FSRU Αλεξανδρούπολης, δημιουργεί τις προοπτικές για ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και τη δημιουργία νέων μόνιμων θέσεων εργασίας.