Στην αφετηρία και επίσημα μπαίνει σήμερα η υλοποίηση της νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας αερίου στην Αλεξανδρούπολη, με την τελετή θεμελίωσης του πρότζεκτ της κοινοπραξίας ΔΕΗ, ΔΕΠΑ Εμπορίας και Ομίλου Κοπελούζου. Στην τελετή θα παραστεί και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την επένδυση να αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την ενίσχυση του ρόλου της περιοχής ως ενεργειακού κέντρου, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη νέα πλωτή «πύλη εισόδου» υγροποιημένου υδρογόνου (FSRU) της Gastrade, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το τέλος του έτους.
Υπενθυμίζεται ότι η δρομολόγηση του πρότζεκτ ξεκίνησε από την Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου, με τις ΔΕΗ και ΔΕΠΑ Εμπορίας να πραγματοποιούν την «είσοδό» τους στα τέλη Δεκεμβρίου, εξαγοράζοντας αντίστοιχα το 51% και το 29% του φορέα υλοποίησης της επένδυσης. Η μονάδα θα είναι ονομαστικής ισχύος 840 MW και αναμένεται να είναι η πιο αποδοτική μονάδα της χώρας, με συντελεστή απόδοσης 63%.
Αναμένεται να έχει το χαμηλότερο μεταβλητό κόστος ανάμεσα στις θερμικές μονάδες, γεγονός που θα της δίνει τη δυνατότητα να μπαίνει πρώτη στη χονδρεμπορική αγορά με υψηλό συντελεστή χρησιμοποίησης. Παράλληλα, θα μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο απευθείας από το FSRU Αλεξανδρούπολης της Gastrade, επιτυγχάνοντας μεγάλες εξοικονομήσεις, χωρίς ρίσκο εφοδιασμού.
Την ίδια στιγμή, η υψηλή αποδοτικότητα διευρύνει επίσης ακόμη περισσότερο το επενδυτικό «παράθυρο ευκαιρίας» για την αξιοποίηση των μονάδων για την εξαγωγή ρεύματος στις αγορές στα βόρεια σύνορα της χώρας. Η ευκαιρία αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται να αποσυρθούν αρκετές γερασμένες ανθρακικές μονάδες στα Βαλκάνια, αφήνοντας επομένως ένα σημαντικό «κενό» θερμικής παραγωγής.
«Στο κάδρο» για τη ΔΕΗ οι εξαγωγές ρεύματος
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως έχει γράψει το Insider.gr, η προοπτική εξαγωγών θερμικής παραγωγής αποτελεί διπλά θετική αξία για τη ΔΕΗ, με δεδομένο ότι στόχος της εταιρείας είναι να αποκτήσει παρουσία και σε άλλες αγορές των Βαλκανίων – όπως δείχνει και το γεγονός ότι διεξάγει στην παρούσα φάση αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Enel, για την απόκτηση των asset της ιταλικής εταιρείας στη Ρουμανία. Έτσι, στην περίπτωση που αποκτήσει θυγατρικές στα Βαλκάνια, αυτές θα είναι και εκτός συνόρων πελάτες της.
Παράλληλα, πεποίθηση της ΔΕΗ είναι ότι η «ζωή» των μονάδων αερίου θα παραταθεί ακόμη περισσότερο με το «πράσινο» υδρογόνο, καθώς οι υπερσύγχρονες μονάδες αερίου μπορούν να λειτουργούν με ένα σημαντικό ποσοστό ανάμιξης ανανεώσιμου αερίου στο ορυκτό καύσιμο.
Η δυνατότητα αυτή δημιουργεί την προοπτική συνεργειών και με τα σχέδια που έχει η εταιρεία στον να αποκτήσει σημαντική παρουσία στον νεοαναδυόμενο κλάδο του «πράσινου» υδρογόνου. Ωστόσο, μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με μονάδες αερίου τελευταίας τεχνολογίας – όπως η μονάδα στην Αλεξανδρούπολη.
Τα κίνητρα της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Από την άλλη πλευρά, με τη συμμετοχή στο πρότζεκτ της Αλεξανδρούπολης η ΔΕΠΑ Εμπορίας κάνει «ποδαρικό» στη θερμική παραγωγή. Έτσι, ενισχύει έτι περαιτέρω την καθετοποίησή της, κάνοντας το επόμενο βήμα μετά την είσοδό της στις ΑΠΕ.
Η διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων «θωρακίζει» την εταιρεία, ενώ επίσης δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ακόμη πιο ανταγωνιστικό «καλάθι» προμήθειας ηλεκτρισμού για την Αέριο Αττικής, τη θυγατρική με την οποία δραστηριοποιείται στη λιανική ρεύματος και αερίου. Την ίδια στιγμή, η συμμετοχή στη μονάδα Αλεξανδρούπολης δημιουργεί συνέργειες με την παρουσία της ΔΕΠΑ Εμπορίας στη χονδρεμπορική αερίου. Κι αυτό γιατί η «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» θα προστεθεί στους μεγάλους καταναλωτές-πελάτες της εταιρείας.