Σύσταση στις ελληνικές τράπεζες να μην επεκτείνουν, τόσο χρονικά όσο και από πλευράς περιμέτρου ωφελούμενων, την επιδότηση των στεγαστικών δανείων για την κάλυψη της αύξησης των επιτοκίων, απηύθυνε ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ένρια στη χθεσινή συνάντησή του με τους τραπεζίτες στην Αθήνα.
Στη συνάντηση με τους διευθύνοντες συμβούλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κ.κ. Φ. Καραβία, Β. Ψάλτη, Χρ. Μεγάλου και Π. Μυλωνά, την νέα CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού (σ.σ. παρουσίασε τις προκλήσεις για τις μη συστημικές τράπεζες και τις ευκαιρίες για ανάπτυξή τους στην Ελλάδα, με τον Α. Ένρια να εμφανίζεται θετικός για την ανάπτυξη πέμπτου τραπεζικού πόλου και για τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης και αναδιάρθρωσης της Attica Bank) και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Βασίλη Ράπανο, ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετέφερε την κάθετη αντίρρηση της ΕΚΤ για πρωτοβουλίες, όπως αυτή της Ισπανίας, παροχής τραπεζικής στήριξης στους δανειολήπτες λόγω της ανόδου των επιτοκίων. Αν και διαχώρισε το ελληνικό πρόγραμμα τραπεζικής επιδότησης των δανειοληπτών, χαρακτηρίζοντας έξυπνη την δομή του, ο επικεφαλής του SSM ζήτησε να μην επεκταθεί χρονικά, ούτε να διευρυνθεί η περίμετρός του.
Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν των πιέσεων από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αποφάσισαν να προχωρήσουν στην επιδότηση των δανείων ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, καλύπτοντας το 50% της αύξησης της μηνιαίας δόσης των δανείων τους που επήλθε από την άνοδο των επιτοκίων. Η επιδότηση θα λαμβάνεται για διάστημα δώδεκα μηνών από τη στιγμή της εισόδου του δανειολήπτη στην πλατφόρμα των δικαιούχων και την αξιολόγησή του ως ευάλωτου. Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει μέσα στον Φεβρουάριο και καταβάλλεται προσπάθεια αυτό να γίνει μάλλον προς την αρχή, παρά στο τέλος του μήνα.
Το μέτρο στήριξης από πλευράς των τραπεζών θα περιλαμβάνει και την επιδότηση των δανείων ευάλωτων δανειοληπτών σε μη συστημικές τράπεζες. Το κόστος της επιδότησης έχει υπολογιστεί σε 15 – 20 εκατ. ευρώ και η περίμετρος των ωφελούμενων δανειοληπτών σε 30.000 περιπτώσεις, με δάνεια περί τα 2 δισ. ευρώ.
Πραγματοποιώντας την ετήσια εθιμοτυπική επίσκεψή του στην Αθήνα, η οποία είχε να πραγματοποιηθεί από το 2019 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ο Α. Ένρια εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την σημαντική βελτίωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, εξαίροντας την μείωση των κόκκινων δανείων που επιτεύχθηκε κυρίως μέσω του «Ηρακλή» και ζήτησε από τις τράπεζες να συνεχίσουν την μείωση των NPEs, προλαμβάνοντας την δημιουργία νέων.
Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και η επιτακτική ανάγκη για την επίτευξη του στόχου της μείωσής τους, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του Α. Ένρια και με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα και στελέχη της εποπτείας.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ (SSM) έχει καλέσει τις τράπεζες σε αυξημένη επιφυλακή για την πρόληψη νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ζητώντας στενή παρακολούθηση των δανειακών χαρτοφυλακίων τους και έγκαιρη παρέμβαση από τα πρώτα δείγματα δυσκολίας εξυπηρέτησης των δανείων.
Μέχρι στιγμής, οι τράπεζες δεν έχουν δει σημαντική επιδείνωση στα δανειακά χαρτοφυλάκιά τους. Ωστόσο δεν μπορεί να γίνει λόγος για «λήξη συναγερμού», αφού οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν έντονες, ροκανίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα των δανειοληπτών, και παράλληλα η ΕΚΤ συνεχίζει την άνοδο των επιτοκίων για να πατάξει τον πληθωρισμό.
Ενθαρρυντικό είναι, πάντως, το ότι ο Α. Ένρια είπε χθες στους τραπεζίτες πως η κατάσταση στην οικονομία της ευρωζώνης εξελίσσεται καλύτερα των αρχικών προβλέψεων για ύφεση.
Στη συζήτηση Α. Ένρια – τραπεζιτών αναφέρθηκε η βελτίωση της κερδοφορίας των τραπεζών και η επιστροφή τους στην κανονικότητα, με έμφαση στην αύξηση των χορηγήσεων. Ωστόσο, δεν έγινε κουβέντα για την επιστροφή στη διανομή μερισμάτων, καθώς το θέμα αφορά δύο μόνο τράπεζες (Eurobank, Εθνική) οι οποίες συζητούν με τον επόπτη την προοπτική να μοιράσουν μέρισμα φέτος στους μετόχους τους από τα κέρδη της χρήσης 2022.
Στο τραπέζι της συζήτησης μπήκε και η επικείμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες, με τον Α. Ένρια να δηλώνει ότι η ΕΚΤ υποστηρίζει την έξοδο του Ταμείου και επιθυμεί αυτή να γίνει με ταχείς ρυθμούς.
Φώτο: Getty Images